Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

29 Kasım '11

 
Kategori
Güncel
 

Server Tanilli, yaşamını yitirdi (Cumhuriyet’in çağdaş yüzü)

Server Tanilli, yaşamını yitirdi (Cumhuriyet’in çağdaş yüzü)
 

Bir büyük değer daha son yolculuğuna çıktı:

Prof. Dr. Server Tanilli.

Tanilli, çok yönlü bir bilim adamıydı: sosyoloji, siyaset bilimi ve anayasa hukuku uzmanı.

Tanilli Cumhuriyet Gazetesi yazarıydı.

80 yaşında yaşama veda eden Tanilli, 7 Nisan 1978 günü sağcı militanların silahlı saldırısına uğradı. Tanilli’nin belden aşağısı tutmaz oldu. O, belleklerde hep tekerlekli sandalyedeki görüntüsüyle kalacak.

Tanilli, tekerlekli sandalyeye mahkum olmuştu, ama düşünce yönünden özgürdü. Düşünsel yönden özürlü değildi. Yıllarca doğru bildiği yolda bilgilendirmeyi, yazmayı sürdürdü.

Tanilli, uzun yıllar Fransa’da yaşadı, Strazburg Üniversitesi'nde ders verdi. 2000 yılında ülkeye döndü, çalışmalarını aralıksız sürdürdü.

Sayısız, değerli yapıt ortaya koydu.

Cumhuriyet gazetesi, onun yuvasıydı. Bilgi yüklü yazılarında, gerçek bir bilim adamına yakışan ağırbaşlı bir üslup vardı.

Tanilli, saldırıya uğradığı yıllarda  İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde ve Devlet tatbiki Güzelsanatlar Yüksekokulu'nda "Uygalık Tarihi" dersi veriyordu.

Tanilli, sıradan bir bilim adamı değildi; Cumhuriyet’in çağdaş bir yüzüydü.

Onun aydınlanmacı, çağdaş yüzünü anlatacak o kadar örnek var ki...

Bir örnek yeter de artar.

Voltaire’in 300. doğum yılı nedeniyle 1994’te  yazdığı, "Şeriatçı bağnazların 2 Temmuz !993'te Sivas'ta yaktığı ve nice hoşrüsüzülüğün başka yerlerde kıydığı insanların anısına..." adadığı  “Voltaire ve Aydınlanma”nın “Birkaç Söz”ün birkaç satır aktaralım:

“Voltaire’i anmak, akla ve düşünce özgürlüğüne sahip çıkmak; savaşa şiddete, işkenceye karşı durmak; bağnazlığın, yobazlığın, tek kelimeyle hoşgörüsüzlüğün önüne dikilmek ve son olarak, boş ve aptalca olan ne ki var ağız dolusu gülmektir.

Kısacası, insansoyunun en kutsal değerlerini savundu gericiliğe karşı; karanlığa karşı da aydınlığın yanında yer aldı.

Bütün bu değerlerin ayaklar altına alınır olduğu dünyamızda ve yurdumuzda, Voltaire’i anmak, devrimci bir eylemdir. Büyük düşünür, sözkonusu değerleri çiğneyenlere karşı “Alçağı Eziniz!” diye haykırmıştır o yüzyılda; aynı slogan bugün de geçerlidir ve yeryüzünde, insanların insanca yaşayacakları bir düzen kuruluncaya değin de olacaktır.”

Server Tanilli’nin yapıtlarından:

Uygarlık Tarihi, Devlet ve Demokrasi: Anayasa Hukukuna Giriş, Nasıl Bir Eğitim İstiyoruz?, Yüzyılların Gerçeği ve Mirası (6 cilt), Candide ya da İyimserlik, Yaratıcı Aklın Sentezi: Felsefeye Giriş, Değişimin Diyalektiği ve Devrim, Dünyayı Değiştiren On Yıl, Fransız Devriminden Portreler, Anayasalar ve Siyasal Belgeler, Nasıl Bir Demokrasi İstiyoruz?, İslam Çağımıza Yanıt Verebilir Mi?, Din ve Politika, Voltaire ve Aydınlanma, İnsanlığı Nasıl bir Gelecek Bekliyor?, Ne Olursa Olsun Savaşıyorlar.

Cumhuriyet gazetesinin, sevenlerinin başı sağ olsun!

TURGUT ÇELİK/ Mersin

 
Toplam blog
: 2458
: 2418
Kayıt tarihi
: 10.11.08
 
 

24 Kasım 1944'te İspir'de doğdum. Ankara Kurtuluş Lisesi'ni, Dil ve Tarih - Coğrafya Fakültesi Tü..