Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Eylül '11

 
Kategori
Dünya
 

Servetine servet katar

Servetine servet katar
 

Dünya'nın en zengin ülkesi Katar. ABD' nin servetinin tam iki katı serveti var.

Şimdi bu bilgi, bize ne katar...

Katarın malı züğürdün çenesini  yorarmış.  O zaman yazılmalıydı zenginin malı.

Kısacası, Katar'ı tanımak istedim.

Petrol rezervlerinin keşfedilmesinden önce Katar ekonomisi balıkçılık ve inci avcılığına bağlıymış. Ama 1940'larda rezervlerinin keşfiyle ülkenin tüm ekonomisi değişime uğrar. Bu değişim yüksek yaşam standartları ve büyük ülkelerin vatandaşlarına sunduğu sosyal hizmetleri de beraberinde getirdi.

Ülke, dünyadaki en çok gaz rezervlerine sahip ülkeler arasındadır. Bu büyük etken ülke vatandaşlarının refah seviyesini en üst basamaklara taşımıştır. Ülkede hemen hemen hiçbir tüketim maddesi üretilmemekte, dışarıdan ithal edilmektedir. Fakat ülkedeki oldukça az olan vergi oranları ve enerjinin çok ucuz olması bu mallardaki fiyatı oldukça düşük tutması beklentisi doğursada gıda benzeri tüketim malzemeleri ucuz değildir, ama elekrik ve elektronikte ucuzluk kendisini hissettirmektedir. 1 tanesi karada 6'sı açık denizde olmak üzere toplam 7 adet doğalgaz üretim noktası vardır. Ülkenin körfeze bakan kısmında Ras Laffan denen bir endüstri şehri kurulmuş.

Anahatlarıyla böylesine bir ekonomisi var Katar'ın. Eminim ki ; çok da hayırseverlerdir. Somali'ye de, bizden daha yakın bir coğrafi konumları var. Katarlı siyasiler, yetkililer size söylüyorum ; bizde bir türkü vardır : 'Şu karşı yaylada göç katar katar diye namelenir.' Petrol biter de göçerseniz; Türkiye size de el atar. Varın; bu  yayladan göçmeden, komşularınıza siz de el atın. Altının altından kalkamayan , geçmiş medeniyetlerden ibret alın.  

 

 

 

 
Toplam blog
: 63
: 547
Kayıt tarihi
: 19.07.10
 
 

Bir arkeolog gözüyle dünyaya bakan, aşk gözüyle kendini kazan, can gözüyle kainatı bulan, adam gi..