Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Mart '07

 
Kategori
Dil Eğitimi
 

Ses ve söz

Ses ve söz
 

İçi boş fıçıların sesini mi kesmek istiyorsunuz; Öyleyse onları dolu tutunuz. Montesguieu “İnsan ne kadar az düşünürse o kadar çok konuşur” der. Düşünebilmek için de bilgiye ihtiyaç vardır. Dünya boş insanlardan dolayı çok eziyet çekmiştir. Boş eşyaların gürültüsü kulağı, boş insanların gürültüsü de ruhu tırmalar. Cenap Şahabettin’in güzel bir sözü vardır der ki;” Yerinde sayanlar yürüyenlerden daha çok ayak patırtısı yaparlar” Bu yüzdendir ki bilginin hizmetiyle uğraşmayanlar, cehaletin hezimetiyle meşguldürler. Farelerin semirip büyümesine göz yumanların kedileri şikayete hakları yoktur. İnsanlık tarihi boyunca ilme irfana yapılan yatırım insanlığa aydınlık olarak yansımıştır. Karanlığımızın mesafesi aydınlığımızdan daha fazlaysa bu anlamda oturup düşünmek ve gerekli tedbirleri almak gerek.

Milletler sahip oldukları bilgi sayesinde medeniyetlerin zirvesine taşınmıştır. İnişleri de bilgisizliğin yaygınlaşması yüzünden olmuştur. Mehmet Akif’e büyük bir cesaretle “Korkma sönmez bu şafaklarda yüzen al sancak, Sönmeden yurdumun üstünde tüten en son ocak” dedirten sahip olduğu ilim ve irfanıdır. Onun bunları düşünüp satırlara döktüğü günlerde hala ülkemizde Amerikan mandacılığını düşünen cesaret yoksulları da bulunmakta bu fikirlerini açıkça söylemekteydiler. Çanakkale’yi geçilmez yapan ilim ve irfan sahibi neferlerimiz değiller miydi?

M. Selahattin Şimşek bir sözünde “Sesini değil, sözünü yükselt. Yağmurlardır büyüten zambakları gök gürültüleri değil” diyor. Tarih sesi çıkan öyle insanlara şahit olmuştur ki bugün onlardan kalan hiçbir eser yoktur. Fakat sözü çıkan insanların sözleri bizim için birer işaret taşı olarak sonsuza dek yaşamaktadır. Sesleriyle çığırtkanlık yapanlarla, sözlerini yükseltenler arasındaki farkı iyi anlamak gerekir. Bilgisiz ve boş insan düşünmeden konuşur. “Düşünmeden konuşmanın cezası konuştuktan sonra düşünmeye mahkum olmaktır” denilmiştir. Söyleyecekleri sözü beyinlerinde pişirmeyenler elbette çiğ söz edeceklerdir. Her çiğ sözün karşılığında da yüzleri defalarca kızaracaktır. Bundan dolayıdır ki bir millete yapılan en büyük haksızlık onun cahil kalmasına göz yummaktır. Eğitim ve öğretimle yalnız bugün kazanılmıyor. Bu aynı zamanda düne sahip çıkmak ve geleceğe de talip olmak demektir.

Taşı toprağı bile sanat eserine dönüştürerek ona tarih boyu kıymet kazandıran bir milletin çocuklarıyız. Nasıl olurda insanı ihmal edebiliriz? Kıyamete kadar yeryüzünü kurtarmanın bir tek yolu vardır; İnsanı kazanmak. Sıkıntılarımızın asıl sebebi kaybettiğimiz insanlardan kaynaklanmaktadır. İnsanın da insanlığa kazandırılması gerçeğini bir an evvel anlayıp, çözüm bulmakta sanırım geç kalmış olmayız. İnsanlığın içi boşaltıldıkça her geçen gün hayatın daha da çekilmez bir hal aldığını görmüyor muyuz?

 
Toplam blog
: 574
: 922
Kayıt tarihi
: 09.08.06
 
 

Samsun Yazarlar Derneği (Kurucu) Başkanı. 12 kitabı neşredildi. Türk Güreşinin Sembol ismi Yaşar ..