Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

21 Ocak '09

 
Kategori
Müzik
 

Sessiz çığlık

Sessiz çığlık
 

Farid Farjad (1938)


Acının uğramadığı ruh yoktur. Hepimiz illaki tatmışızdır sessiz çığlıkların tadını. O en kötü anlara sıkışmış, boğazımızda düğümlenen kelimelerin isyankâr feryatlarını unutmak da pek mümkün olmaz. Hayatta acı, bazen bir ölümde, bazen bir ayrılıkta, bazen bir elim kazada ya da çok çalışıp da karşılığını alamadığımız emeklerimizde saklı olabiliyor. Belki zaman, kendini yenileyebiliyor ama içimize düşen kor en sıcak haliyle bir köşeye gizlenip hiç ummadık zamanlarda yeniden alev alabiliyor. İşte bu duyguları nağmeleriyle kulaklarımıza ulaştıran, gönlümüzde yatan sızılarımızı canlandıran melodileri dinliyorum bu günlerde. Kemanın acılı dansı, piyanonun yumuşak adımları göğsüme yerleşen taşı biraz daha bastırıyor adeta. Kazanılmamış zaferleri, boşa harcanmışlıkları ve kaybolan umutları anımsatıyor. Ama öyle bir yanı da var ki, bu hüznün sarhoşluğunda, acıları yaşatmayı da benimsetiyor. Hatta sevdiriyor bile denilebilir. Her batan güneşin mahzunluğunu ama yine doğacak olduğunu müjdeleyen edası ile bulutların üstüne alıyor insanı. Beyaz beyaz yoğun hava kabarcıkları taşıyor, ılık nehirlere bırakıyor yüreği. Yürek sakinleşiyor. Netleşiyor. Daha bir duru oluyor su, içindeki alevi de sebebini de, çözümünü de daha çabuk buldurtuyor insana. Saatlerce bu etki altında kalabilir insan sanki. Nasıl ruhundan zedelenmiş kişilere müzikle tedavi yapıldığı gibi bir nevi tedavi nekeahat dönemi sağlıyor bu keyifli melodiler. Kim mi bu melodilerin sahibi, Farid Farjad tabiî ki. İran asıllı keman virtüözüdür kendisi.

1938 yılında İran da doğmuş olan Farjad, Fars Halk Müziği birikimini kullanarak kemanı ile batı klasik müziğinde çalışmalar yapan dünyanın en iyi keman virtüözüdür. An Roozha I, An Roozha II, An Roozha III, An Roozha IV ve An Roozha V olmak üzere beş albümlük albüm serisi vardır. Ayrıca sanatçının Golha Orkestrası adlı kolektif bir albüm de eserleri arasında yayımlanmıştır. O muhteşem dokunuşları hissettiren parçalarında kendisine piyanoda eşlik eden isim Abdi Yamini'dir. Anroozha serisinin ilk dördünde işittiğimiz piyano ezgileri de Abdi Yamini'ye aittir. Daha sonraları ise kendisine piyanoda eşlik eden bir başka isim de eşi Mitra Tavakkoli Farjad'tır Keman ile piyanonun müthiş harmonisinden oluşturduğu, işte bende ve tüm dinleyenlerde o muhteşem duyguları, hüznü ve umutların tükendiği yerdeki doğan güneşi hissettiren “O günler” anlamına gelen An-Roozha adlı albümü beş cd den oluşmaktadır.

Dinlemeye fırsat bulursanız eserlerindeki hüzünlü havanın esintisini hissetmemeniz mümkün olmayacaktır. An-Roozha'nın 4.cdsindeki "Taghtam deh" adlı eseri çok ünlü olup, insanı kendinden geçirir. Lakin benim favorim An Roozha I deki 5 numaralı melodisidir. Geçtiğimiz yıl Türkiye’de İzmir(İsmet İnönü Sanat Merkezi), Eskişehir (Hayal Kahvesi), Ankara (Nefes Bar ve Belit ODTU KKM) da konser vermiş olan ünlü sanatçı Farjad’ı ilk fırsatta dinlemenizi ve evinizdeki enstrümantal müzik arşivinize dâhil etmenizi tavsiye ederim.

Bir kadeh şarap, derinlerden gelen kemanın ahengiyle dans eden Farjad melodisi ve içimize gömülmüş acılarımız belkide yaşamı anlamak için iyi bir fırsat verebilir hüzünlü ruhlarımıza. Ve bilmeliyiz ki keman ve piyanonun sanatıyla ortaya çıkan sessiz çığlıkların hitap edemeyeceği bir ruh yoktur.

Ruhlarımızdaki zenginlikleri görüp, acılarımızın bile bizler için ne kadar değerli olduğunu anlayacağımız sanat dolu günler efendim.

Sevgilerimle.

 
Toplam blog
: 93
: 1475
Kayıt tarihi
: 02.02.07
 
 

Elektrik mühendisiyim. Eğitimci bir ailenin kızıyım. Kelimeler ve rakamlarla geçen serüven dolu b..