Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Ocak '09

 
Kategori
İlişkiler
 

Sessiz sevgi dili

Sessiz sevgi dili
 

Hayatın insana ne gibi sürprizler hazırlayacağını bilmeden yarına gözlerimizi açıyoruz. Bazen küçük şeylerden mutlu oluyor bazen de ufacık bir sorunun hayatımızı kararttığını düşünüyoruz. Sevgilimizle-eşimizle aramızdaki sorunları çığ gibi büyütüyor ve altında kayboluyoruz. Belki de çözüm çok basit. Ama biz doğru yöne bakmadığımız sürece bu çözümü göremiyoruz.

Size tanıtmak istediğim kitap tam bu noktada devreye giriyor. Gary CHAPMAN’ın Beş Sevgi Dili adlı bu kitapta eşler arasındaki sessiz sevgi dilinin neler olduğu ve mutlu beraberlikler için neler yapılması gerektiği anlatılıyor. Siz aslında eşinize sevdiğinizi gösterdiğinizi sanıyorsunuzdur ama onun sevgi dili farklı olduğundan sizin onu sevmediğinizden yakınabilir. Bu 5 dili öğrenip eşinizin sevgi dilini çözdüğünüzde ilişkiniz bambaşka bir boyut kazanabilir.


İlk sevgi dili onaylayıcı kelimeler. Burada iltifatların ya da takdir sözlerinin öneminden bahsediliyor. Yalnız bu sözleri kullanmadaki amaç istediğinizi yaptırmak değil karşınızdaki insanı takdir ettiğinizi, onayladığınızı ya da beğendiğinizi göstermektir. Eşinizin en güvensiz hissettiği anlarda bile bu sözlerle onu cesaretlendirebilirsiniz. Ya da diyelim ki siz eşinizden herhangi bir konuda yardım bekliyorsunuz ve yapmadığı zaman da söylenip duruyorsunuz. Söylenmek yerine sizin için yaptığı en küçük bir şey için ne kadar mutlu olduğunuzu ve bunun için ona teşekkür ettiğinizi bildirirseniz eminim bir dahaki sefere kendi birşeyler yapmak isteyecektir. Çünkü siz onu onurlandırmışsınızdır ve bu duyguyu sevecektir. Eşinizle iletişiminizde emir cümleleri kullanmak yerine rica cümleleri kurarsak ilişkimiz adına daha yapıcı oluruz.


İkinci sevgi dilimiz kaliteli zaman. Burada esas olan bütün ilginin eşe-sevgiliye verilmesidir. Onunla konuşurken göz temasından kaçmamalı, başka bir şeyle ilgilenilmemeli, vücut dili gözlemlenmeli ve sözü kesilmemelidir. Ayrıca burada amaç birlikte vakit geçirmektir. Ortak bir noktada buluşup o anı sadece ikiniz için yaşadığınızı düşürseniz geriye dönüp baktığınızda aslında sizin için önemli olan ama belki de hiç farkına varmadığınız bir anı deponuzun olacağını göreceksiz. Çünkü o anlarda sadece siz varsınızdır.


Üçüncü sevgi dili hediye alma. Bu sevgi dili ile anlatılmak istenen seni düşünüyorumdur. Önemli olan budur ilişkilerde. Hediyenin ne kadar pahalı olduğu değil düşünülerek alınmış ya da yapılmış olmasıdır önemli olan. Karşınızdaki insana onu düşündüğünüzü sembollerle anlatmanın bir yoludur. Ufak şeylerden bile büyük anlamlar çıkarabilir ve sizin için en değerli olan hediyeye sahip olduğunuzu düşünürsünüz. Bu bazen küçük bir şiir, habersizce çantaya iliştirilmiş küçük bir not bile olabilir.


Dördüncü sevgi dili hizmet davranışları. Sevilen kişinin yapılmasından hoşlandığı şeyleri yapmaktır. Önemli olan eşlerin birbirini memnun etmesi ve bunun için çaba harcamasıdır. Eşler birbirini eleştirebilir ortak bir noktada buluşabilirler. Burada unutmayacağımız şey eleştiri yaparken kırıcı olmamaktır. Bu dili öğrenen çiftler ilişkilerindeki ya da evliliklerindeki rolleri yeniden inceleyebilir ve farkında olmadıkları bir çok şeyin farkına varabilirler.

Son sevgi dili fiziksel temas. Bazı insanlar fiziksel temas olmadan sevildiklerini hissetmeyebilirler. Bu insanların sevgi depoları bu şekilde dolar ve eşlerin sevgisiyle kendilerini güvende hissederler. Ağlayacak bir omuz bile eşinin sıcaklığını, güvenini hissetmek için çok etkilidir.

sevgiyle kalın..........

 
Toplam blog
: 7
: 2927
Kayıt tarihi
: 26.01.09
 
 

Özel bir üniversitede kütüphaneci olarak çalışıyorum. İş yaşımından arta kalan zamanlarda kitap o..