Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

29 Ocak '12

 
Kategori
Sinema
 

Sessiz sinema yıllarına parlak bir ışık

Sessiz sinema yıllarına parlak bir ışık
 

Dujardin ve Bejo


Göz kırpmadan izlenecek bir film “Artist”. Sessiz sinemanın sesli filmlere geçiş yıllarını sessiz ve büyüleyici siyah beyaz karelerle anlatıyor. Geçmişin tüm detaylarını yansıtan görüntüler ve mükemmel oyunculuklar, sinemanın unutulmaya yüz tutmuş tarihini bir kez daha yaşatıyor. “Hugo”da  Martin Scorsese tarihin ilk yönetmeni George Mélies’i hatırlatırken, bu yılın Oscar ödüllerine 11 dalda aday gösterildi. Sinema tarihini 1927 den başlayarak otuzlu yılların başına kadar anlatan “Artist” ise on dalda aday oldu. Burada bir parantez açarak "Artist" in sinema tarihinden çok Hollywood'a bir güzelleme olduğunu belirtmek gerekiyor. Sessiz filmin siyah beyaz karelerini ellili yıllarınn klasikleri "Sunset Bulvarı-Sunset Boulevard"," Yağmur Altında-Singing in the Rain", "Bir Yıldız Doğuyor-A Star is Born"'dan aldığı öyküsel esintileri ile harmanlıyor.  Hollywood'lu Scorsese’in 3D teknolojisinin görsel görkemini kullanarak sinema mirasını içten bir sevgi ile kucaklayıp, anımsayan ve koruyalım dediği  “Hugo” ile karşılaştırdığımızda, Avrupalı “Artist” Hollywood'un pembe dünyasına sevimli bir selam gönderiyor. 

1927 yılı, sessiz sinemanın büyük aksiyon yıldızı George Valentin (Jean Dujardin) son filmi “Russian Affair” ile salonları doldurmaktadır. Şöhretinin zirvesinde olan yıldız oyuncu filminin galasından sonra gazetecilere poz verirken hayranlarından bir genç kız fotoğraf karesine girer. Bu fotoğraf her ikisinin de yaşamını da farklı etkileyecektir. Sempatikliği ve güzelliği ile gazete sütunlarında dikkat çeken Penny Miller’ın (Bérénice Bejo) film stüdyolarının aranan bir yıldızı olması gecikmez. Sessiz sinemanın son yıllarıdır ve salonlar sesli filmleri karşılamaya hazırlanmaktadır. Penny Miller sesli filmlerin şarkı söyleyen, dans eden kızı olur. Valentin sesli sinemaya karşı direnir, kabullenmek istemez. Ona göre sesli film "saçmalıktır". Sessiz sinemanın yaşadığını kanıtlamak için senaryosunu yazıp, yönettiği “Tears of Love” filmi boş salonlara oynayarak büyük hayal kırıklığı yaratır . Artık modası geçmiş bir aktör olma yolunda ilerlemektedir.
 
Fransız yönetmen Michel Hazanavicius bildik melodram kalıplarındaki  hikayesini sessiz,  renksiz fakat dönemin sinematografik estetiğini kusursuz kullanarak anlatıyor. Anlatımına sessiz filmlere gösterildiği sinema salonlarında sürekli eşlik eden  piyano veya orkestra gibi arka planda müziği baştan sona kullanıyor. Söz konusu olan müzik ,tabi ki dönemin ruhunu yakalayan Cole Porter, Duke Ellington vari klasik caza yakın. Diyaloglar sessiz film döneminde olduğu gibi yazılı olarak beliriyor perdede. Sözün olmadığı yerde tüm anlamı oyuncuların jest ve mimiklerine yükleyen Hazanavicius kast seçimleri mükemmel. Cannes Festival’inde ve Altın Küre’de en iyi oyuncu seçilen Jean Dujardin kusursuz uyguladığı sessiz sinema beden diline sempatikliğini ekliyor. Dansları ve mimikleri harika. Bérénice Béjo ise Penny Miller karakterinde sevimli, canlı, seksi bir oyunculuk sergiliyor. Yan rollerde John Goodman, Penelope Ann Miller, James Cromwell, Malcolm McDowell gibi deneyimli, ileri yaşlardaki oyuncular filmin iç dünyası ile bütünlük sağlıyorlar .
 
Sessiz ve siyah beyaz bir filmin 2012 yılında boş salonlara oynayacağını  tahmin etmek zor olmasa gerek. Çıkışını bu nedenle festivaller yolu ile yapan film, buralarda kazandığı toplam 47 ödül ve kulaktan kulağa yayılan olumlu eleştiriler sonrası yolculuğuna vizyon filmi olarak devam ediyor.Sonunda en iyi film, erkek oyuncu ve yönetmen olmak üzere beş dalda Oscar kazanıyor.  Şaşırtıcı bir başarı . İnsanın içini ısıtan bir film olmasının bunda payı çok büyük.
 
Oscar ödüllerinin büyük bölümünün sinema tarihine ışık tutan iki film tarafından paylaşılması ben dahil  bir çok sinefili mutlu ettiğini düşünüyorum. Hollywood'tan Scorsese "Vive George Mélies!" derken Fransa'dan Hazanavicius "Bravo Hollywood" diyor.
 
ARTİST- THE ARTİST
 
YÖNETMEN:MICHEL HAZANAVICIUS
 
OYUNCULAR: JEAN DUJARDIN, BERENICE BEJO,JOHN GOODMAN,PENELOPE ANN MILLER,JAMES CROMWEL
 
Toplam blog
: 223
: 1093
Kayıt tarihi
: 12.01.11
 
 

İzmir’de doğdu. Viyana Tıp fakültesini bitirip doktor ünvanını aldıktan sonra Genel Cerrahi ihtis..