Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Haziran '10

 
Kategori
Deneme
 

Sessiz Tanık

Sessiz Tanık
 

Deepak Chopra


Başlığı okuyanlar anlatacağım konunun, yönetmenliğini Anthony Waller'in yaptığı, 1994 yılı yapımı bir filmden söz edeceğimi sanıyor olabilirler.

Hayır. Tamamen farklı bir konu.

Hint asıllı Amerikalı yazar, eğitimci Dr.Deepak Chopra'nın (zihin ve beden tıbbının dünyadaki en tanınmış ve en büyük liderlerinden biri) kitaplarından birinde okumuş olduğum ve son bir kaç haftadır uygulamaya çalıştığım bir egzersiz.

Deepak Chopra'nın Türkçe'ye çevrilmiş hemen hemen bütün kitaplarını okuyan bir hayranıyım. Her kitabında farklı öğretiler ve egzersizler sunan Dr. Deepak Chopra, "Sessiz Tanık" egzersizinde de, iç sesimizi susturabilmemiz için, "kendi kendimizi" gözlemci olarak atamamızı önerir.

Bu ne demek ?

An'da kalmayı kolaylaştıran bir egzersiz.

Chopra, an'da kalmakta zorlananlar ve iç sesini susturamayanlar için "Sessiz Tanık" olmalarını ister.

Beyninize kuruntular, düşünceler üşüştüğünde hemen "Sessiz Tanık" olarak tarafsız bir gözle, iç sesinizi yorum yapmayarak dinlemek, hepsi bu.

Bunu gerçekleştirmeye başladıkça kafanızdaki kuruntuları, endişleri ve yararsız düşünceleri, sanki sizin dışınızda biri sessizce kontrol ediyor gibi gözlemliyorsunuz. Bu gözlem arttıkça da, siz düşüncelerinizin efendisi olmaya başlıyorsunuz. Çünkü onları artık kontrol edebiliyorsunuz.

İlk etapta yapmak sanıldığı kadar kolay değil. Zira iç sesimimiz o kadar yüksek çıkıyor ve biz yıllardır bu sesle yaşamaya o kadar alışmışız ki, neredeyse bütün kontrol mekanizmalarını alt üst ediyor. Ancak, eğer bir kez kontrol altına almayı başarırsak, muazzam mucizeler gerçekleşiyor hayatımızda.

Daha önemlisi ise, iç sesinizi ne kadar susturursanız, özünüz olabilme şansınız o kadar fazla.

İşte bir kaç haftadır yapmaya çalıştığım egzersiz bu. Kafama kuruntular, endişeler geldiği zaman, hemen "Sessiz Tanık" oluveriyorum.

"Sessiz Tanık" olduğumda bazen komik şeyler de yaşanmıyor değil tabii, kuruntularımı ve endişelerimi izleyip, onlara tanık olurken aslında, gerçekten ne kadar da "kuruntu" ve "endişe" olduklarının farkına varıyorum gülüyorum.

Şimdilik güzel gidiyor, sizlere de önermek istedim bu küçük, etkili ama bir kez başarıldığında, bize kişisel gelişimimiz adına çok büyük katkılar sağlayabilecek egzersizi.

Sevgilerimle,

 
Toplam blog
: 563
: 8587
Kayıt tarihi
: 30.03.10
 
 

Kişisel gelişim uzmanıyım. Yaşam Koçu, İlişki Koçu, NLP Uzmanı ve Eğitmeni, Kuantum Yaşam Koç..