Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

23 Aralık '17

 
Kategori
Öykü
 

Sevda Vatan Olunca

Kurtuluş savaşı yıllarıydı. Vatan içten içe yanıp tutuşuyordu. İzmir işgal edilmiş, iç ayaklanmalar başlamıştı. Bu dönemler de halkın kendi kendini ayakta tutabilmesi zor da olsa  Vatan için birşeyler yapılmalıydı.

Böyle zor günlerin yaşanmakta olduğu dönem  iki gencin karşılaşmasına engel olamamıştı. Gönül bu ferman dinlemiyor. Bu sevdayı farkeden aileler söz kesip yüzük takma kararı alarak  nişan yaparlar. Herşey duygusal anlam da güzel geçiyordu. Kız evinde  gelecek güzel günlerin hayali için de çeyiz hazırlıyordu. O nişanlısının avukat olduğunu biliyordu bilmesine de, mahallede dedikodu almış başını gidiyordu. Duydukları karşısın da şaşkındı. İnsanlar nişanlısı hakkın da camide tabut taşıyıcısı olduğunu sölüyorlardı. Bunlara inanmak istemese de, içindeki şüpheden kurtulmak için kendi gözleri ile görmeliydi.

Babası ile birlikte sabah ezanına yakın anlatılan caminin bulunduğu yere gittiler. Evet söylentiler doğruydu. Gördükleri karşısında şaşkın vaziyette eve döndüler. Ertesi gün olanları karşı tarafa ileterek nişanı attılar. 

Aradan yıllar geçmişti. Vatan düşman işgalinden kurtulmuş, İzmir de yunan askeri denize dökülmüştü. O yıllar da yokluk olsa da gönüller huzurluydu. Zafer kazanılmış özgürlüğe kavuşulmuştu. Yıllar sonra iki genç çarşı da karşılaşmışlar dı. Kız gayet şaşkın bir vaziyette eski nişanlısı karşısında dona kalmıştı. Delikanlı takım elbiseli şık kıyafetler içindeydi. O da kızı görünce yüzü kızarmış eli ayağına dolanmıştı. Delikanlı utana sıkıla kızın yanına gelip selâm vererek hal hatır sorup çay içmeye davet etmişti. Kız bunu kabul edip bir binaya doğru ilerlediler. Binanın yanına geldiklerin de kızın gözü kapının üzerindeki yazıya takılmıştı. İçinden '' demekki avukat olmuş''düşüncesini geçirmişti. İçeri girip oturdular. Her ikisi de eski günlerden söz ederken kız ''Ne den bunca olan biten şeyleri o zaman bana anlatmadın'' der ve göz yaşlarına hakim olamaz.

Bu soru karşısında delikanlı''Bunları sana anlatamazdım. O günler zor ve önemli günlerdi. Anadoludan cepheye silah gitmeliydi. Ve bu silâhları göndermek zordu. Bu vazife de görev yapmak benim için herşeyden önce geliyordu. Bunları kimseye anlatamazdım. Benim için sevda Vatan sevdası olmalıydı. Kendi sevdamdan sevdiğimden önce gelmeliydi. Ve bu günlere gelişimiz kolay olmadı milletce. '' dedi ve sustu.

Evet biz bu günlere kolay gelmedik.Kendi sevdalarımızı, evlâtlarımızı, evimizi ,barkımızı  Vatan aşkı uğrunda kaybetmeye göze aldık. Ben bu vatan için, kendini hiçe sayan ve Gazi Mustafa Kemalin trenini süren makinistin torunuyum. Bir tarafım İçanadolu ,bir tarafım Selânik topraklarından . Anne tarafım Selânik den savaş yıllarında Konya Karamana yerleşen aile. Ve o yılları rahmetli anneannem den dinleyerek büyüdüm. Tarihi kitaplar dan önce büyüklerim den dinledim . Vatan sevdasını ailemden öğrendim.

Sevda denildi mi aklımıza yüreğimize kazılan tek duygudur VATAN ,MİLLET , BAYRAK, SEVDASI.

                         Hatice Büyükarı...

                                         

 
Toplam blog
: 89
: 164
Kayıt tarihi
: 20.08.17
 
 

Kız Meslek Lisesi mezunu. Ev hanımı. Okumayı ve yazmayı seven biriyim. Gerçeklerle uyumlu olması ..