Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

12 Şubat '14

 
Kategori
TV Programları
 

Sevdaluk dizisine sansür mü uygulandı?...

Sevdaluk dizisine sansür mü uygulandı?...
 

BKM Film’in yapımcılığını üstlendiği başrollerinde Demet Akbağ, Erdalözyağcılar, Devin Özgür Çınar, Cengiz Bozkurt, İbrahim Kendirci ve Zuhal Gencer Erkaya’nın oynadığı Show TV ekranlarında yayınlanan Sevdaluk dizisinde sular duyulmuyor.

Hatırlarsanız birkaç hafta önce senarist ve yönetmenlerinin işine son verildiği iddialarıyla gündeme gelmiş yapım tarafından bu iddialar yalanlanmıştı.

Yapımın yapmış olduğu yazılı açıklama ise aynen şu şekildeydi;

“Bazı medya kuruluşlarında, BKM olarak yapımcılığını üstlendiğimiz “Sevdaluk” dizisinin yönetmenlerinin ve senaristlerinin işine, tarafımızca son verildiği yönünde çıkan haberler tamamen asılsızdır. Söz konusu kişi ve departmanlardan, genel yönetmen 2013 Aralık ayı başında, yönetmenler yine Aralık ayı ortasında, senaristler ise 18 Ocak 2014 tarihinde; çeşitli nedenlerle, “Sevdaluk” dizisi ile yollarını ayırmayı tercih etmişlerdir.

Aktif olarak yayını devam eden bir projeye zarar vermemek ve iş ahlakı gereği yeni bir ekip kuruluncaya kadar işlerini büyük bir özveri ve titizlikle yapacaklarını vaat eden yönetmen ve senaristler; yönetmenlerin arkadaşı olan yeni bir yönetmeni, bizzat kendileri bulup ikna ederek projeyi teslim etmişlerdir. Bu süreçte yönetmenler ve ekibi; yeni gelen yönetmene intibak ve üslup sorunu yaşanmaması için yardımcı olmuşlar, işin rayına oturması sonucu ayrılmışlardır.

Diziyi aynı zamanda projelendiren senaryo ekibi de mevcut koşulları tarafların karşılıklı değerlendirmesi sonucu, ayrılmak istediklerini duyurmuşlardır. Aynı biçimde iş ahlakı gereği, yeni ekip bulununcaya kadar işlerini bir süre daha özveriyle yapacaklarını belirtmişlerdir.

Sonuç olarak gerek yönetmenler Yüksel Aksu, Deniz Şayir ve Tankut Kılınç’ın, gerekse senaristler Yıldız Beyazıt, Fikret Bekler, Gülay Batur, Gürhan Özçiftçi ve Hande Alp’in helalleşerek ayrıldıkları bir projede, yapımcı olarak bizlerin, ekibin işine son vermesi söz konusu olmamıştır.”

Yapım tarafından yapılan bu açıklama henüz sıcaklığını korurken bu sefer ise epey tartışılacak bir konuyla gündemde.

Sevdaluk dizisinin bu hafta yayınlanacak bölümüyle ilgili. Aldığım bilgi bölüme sansür uygulandığıyla alakalı.

İddiaya göre 8.bölümdeki HES barajı ile ilgili tüm sahneleri kanal yönetimi yapımcıyı arayıp çıkarılmasını istemiş. Aksi takdirde yayınlanmayacağını söylemiş. Bunun üzerine bitmiş bölüm tekrar montaja girmiş.

Bu durumda akla şu sorular geliyor?

Show yönetimi yapımdan böyle bir istekte bulundu mu?

Bulunduysa bu hafta yayınlanacak bölümde hangi sahnelere müdahale edildi?

HES gerçeği kimleri rahatsız etti? Bu durum kanal yönetiminin keyfi kararı mı yoksa bu gerçekten rahatsız olan başkalarının kanaldan isteği mi?

Madem HES’ten bu kadar rahatsızlık duyuluyordu dizi başından beri bu gerçeği işliyordu o zaman rahatsız olunmayan HES şimdi neden rahatsız etti?

Ve yine bu iddia gerçekse senarist ve yönetmenin değişmesiyle ilgili de mi Show TV yönetimi etkili oldu?

Bu ve benzer pek çok sorunun karşılığını Show TV ve yapımdan alır mıyız bilmem ancak böyle bir şey varsa sansür her yanımıza işlemiş.

Sansür, mobing ve dış kaynaklı müdahalelerle insanlar işlerini nasıl sağlıklı yapabilirler?

Nereye kadar bu baskılara dayanabilirler? Reyting denilen bölünmüş denekler yüzünden yeterince baskı altında olan yapımlara bir de böyle baskılar uygulanması…

Dizilere kadar uzanan ayarlar tek tip insan yaratmak, tek tip izleyici yaratmaktan başka bir anlam taşımıyor. Bu anlamlar içinde yapımlar ne yapsın, izleyici ne yapsın?

Bakalım önümüzdeki günlerde konuya dair nasıl açıklamalar gelecek gelişmeleri hep birlikte izleyip göreceğiz.

Ama bir gerçek var ki iyi yapım izlemenin de, yapmanın da keyfi çoktan kaçmış…

oyatekin@gmail.com                                         

https://twitter.com/#!/oyatekin (@oyatekin)

http://yurthaber.mynet.com/yazarlar/tum/1/o.tekin35

OYA TEKİN / MEDYABEY.COM

Oya Tekin/ Engelliler Haber ve Bilgi Portatalı Yaşadıkça.com köşe yazarı

Not: Burada yazılan tüm yazılarım elektronik imza ve zaman damgası güvencesi altında yasal hakları korunmaktadır. Hiçbir şekilde basılı ya da elektronik bir ortamda (CD, Internet vs.) kaynak gösterilmeksizin izin alınmadan kullanılamaz.

 

 
Toplam blog
: 295
: 3718
Kayıt tarihi
: 01.10.06
 
 

Milliyet Bloğa nasıl geldim ve nasıl yerimi aldım bilmiyorum. Sanırım uzun yıllar okuduğum bölüml..