Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Aralık '06

 
Kategori
Sinema
 

Sevdiğim sokak adları...

Sevdiğim sokak adları...
 

Büyükçekmece’ de dolaşırken sokaklarda tanıdık adları görmek mutlu etti beni. Melih Cevdet Anday ne güzel söylemiş Anı şiirinde: (1)

Sevdiğim çiçek adları gibi
Sevdiğim sokak adları gibi
Bütün sevdiklerimin adları gibi
Adınız geliyor aklıma

Şair çiçek adlarını, sokak adlarını, sevdiklerinin adlarını ve onların adlarını bir dörtlüğe sığdırmış, büyük anlamlar yükleyerek.

Sokak adlarında sinemamızın tanıdığım sanatçılarını gördükçe onlar adına sevindim. Sokaklardan geçerken o günlerde filmini seyrettiğim oyuncunun adını sokak tabelasında görmenin güzel bir duygu olduğunu farkettim.

Zeki Alasya ve Metin Akpınar adlarını aynı sokağa verseler de olurdu diye aklımdan geçti, tek numaralara birinin adını çift numaralara diğerinin adını. O iki ad yanyana iki sokağın adları olmuş, sokaklar denizi görüyor. Münir Özkul o yakınlarda bir sokağın adı. Kemal Sunal Caddesi Kültür Park içinde Mimar Sinan köprüsünün yanında. Tarık Akan ve Halit Akçatepe adları da mutlaka vardır oralardaki sokaklarda ben görmemiş olmalıyım. Mavi Boncuk filminde (2) bu altı oyuncunun halıya sardıkları Emel Sayın’ı omuzlarında taşırlarken söyledikleri “Bir gece ansızın gelebilirim” şarkısı geliyor aklıma. (3) 1974 yılının çok ünlü bu şarkısı aynı zamanda Kıbrıs Barış Harekatının soğuk savaş mesajlarında kullanılıyordu. Hem verdiği mesaj hem de bir marş gibi söylenişi o günlerde şarkıya değişik bir misyon vermişti. Sokak adları düşüncelerimi Sunay Akın'ın öykülerindeki gibi birbirine bağlayarak daldan dala atlatıyordu.

Sanatçıların adlarını gördükçe filmlerden sahneler anımsayarak yürüdüm ve sanatçılara değer verenler olduğunu düşünerek sevindim. O sırada çevremde sanata saygısız biriler tarafına her tarafına yazılar yazılmış mermer heykeller sıralanıyordu. (4)

(1) http://blog.milliyet.com.tr/Blog.aspx?BlogNo=15417 adresinde Melih Cevdet Anday’ın Anı şiirinin tamamını bulabilirsiniz.
(2) Mavi Boncuk Ertem Eğilmez’in 1974’de yönettiği bir film. Adile Naşit, Münir Özkul, Tarık Akan, Zeki Alasya, Metin Akpınar, Kemal Sunal, Halit Akçatepe’nin Emel Sayın’la beraber oynadıkları film şimdi sık sık televizyonlarda yayınlanıyor.
(3) Bir gece ansızın gelebilirim Ümit Yaşar Oğuzcan’ın bir şiiri. Rüştü Şardağ tarafından bestelenince çok ünlü olmuştu.
(4) Büyükçekmece sahilindeki heykellere yapılan saygısızlığı http://blog.milliyet.com.tr/Blog.aspx?BlogNo=13608 adresindeki yazımda anlatmıştım. Aradan geçen birbuçuk yılda heykellerin üzerindeki yazılar daha da artmış.

 
Toplam blog
: 1735
: 2429
Kayıt tarihi
: 22.09.06
 
 

27 Mart 1959'da İnebolu Yeşilöz Köyünde doğdum. Yeşilöz Köyü İlkokulu, Yeniyol İlkokulu, İnebolu ..