Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

23 Eylül '07

 
Kategori
Sinema
 

Sevenler Ayrılmasın

Sevenler Ayrılmasın
 

“Aşk ve Gurur” filmini izleme olanağım olmamıştı ama “Becoming Jane” isimli Türkçe olarak “Aşkın Kitabı” olarak gösterimde olan filmi bu gün izleyebildim. Daha önceki kitap ve film tanıtımlarımdan da anlaşılacağı gibi duygusal hikâyeleri çok seviyorum.

Öncelikle filmi izledikten sonra hemen Jane Austin’in gerçek yaşam hikâyesini araştırdım. http://www.biyografi.info/kisi/jane-austen adresinde de okuyabileceğiniz gibi çok genç yaşta yaşama veda eden başarılı bir yazar Jane Austen. Filmde gösterildiği gibi yaşamı boyunca hiç evlenmemiş, kitaplarındaki hikâyelerinde özellikle yaşadığı bu aşk hikâyesinden esinlendiği düşünülüyor.

Her romanın mutlu sonla bitmesini beklemiyorum ama yazarın yaşam hikâyesi sanki bir roman gibi olmuş. Filmde iki aşığın ayrılması için gösterilen neden bana çok gerçekçi gelmedi. Jane Austen karakteri sevdiği kişi ile zorlu bir yaşama cesaret etmektense içinde yaşattığı duygularla bir ömür boyu yaşamayı tercih etti. Acılardan beslenmek ve üretmek bu olsa gerek. Tom Lefroy karakterinin bakmaya yükümlü olduğu bir ailesi vardı ama gerçek yaşam hikâyelerinde de bir şekilde ayakta kalabilen hem sevgiyi yaşayıp, hem de güçlüklerin üstesinden gelebilen insanlar yok mu. Bence filmin âşıkların birlikte kaçıp gittiği versiyonu da çekilmeli.

Eleştirilerde Jane Austin’i canlandıran Anna Hathaway’in yeterince başarılı olamadığı yazılmış, ben eleştirmen değilim ama rolünde oldukça yeterli buldum. Yine Tom Letroy yani James McAvay ile kimyasının tutmadığından da söz edilmiş, bu karakter filmde öyle başarılı bir aşığı canlandırıyor ki, kimyaları pek dikkatimi çekmedi. Zaten Anna Hathaway’e yapacak çok bir şey kalmıyordu.

Akıcı, insanı sıkmayan, içine alan ve hoş duygular bırakan bir film olmuş. Hoşça zaman geçirmek isteyen dostlara, özellikle de hanım arkadaşlara tavsiye ederim, filmin sonunda âşıklar kavuşmasa da hüzün yok. Sevgilerimle.

Jane Austin’in gizli yaşamı...

Genç yazar Jane Austin’in, İrlandalı Tom Lefroy ile yaşadığı ve romanları için en büyük ilham kaynağı olduğu kabul edilen aşkın hikâyesi...

Jane Austen aşka inanmaktadır. Anne ve babası ise, 1795 İngiltere’sinde adet olduğu üzere, onun para karşılığı bir evlilik yapmasını isterler. 20 yaşındaki Jane, büyüleyici genç İrlandalı Tom Lefroy ile tanıştığında, Lefroy’un zekâsı ve cüretkârlığı genç kızın merakını uyandırır.

Jane, Lady Gresham’ın yeğeninin teklifini geri çevirip, ailesinin otoritesine ve sosyal adetlere karşı gelebilecek midir?..

“Becoming Jane”de edebi dehanın basamaklarındaki genç bir kadının, hayatını ve eserlerini aşk için riske atması anlatılıyor. Senaryosunu Kevin Hood ve Sarah Williams’ın yazdığı filmi Julian Jarrold yönetmiş. Başrollerde Anne Hathaway (Jane Austen), James McAvoy (Tom Lefroy), Julie Walters (Mrs. Austen), James Cromwell (Rev Austen), Maggie Smith (Lady Gresham), Joe Anderson (Henry Austen), Lucy Cohu (Eliza De Feuillide), Laurence Fox (Mr. Wisley), Ian Richardson (Judge Langlois) ve Leo Bill (John Warren) var.

Kaynaklar

http://www.fidafilm.com/ff_film.asp?filmid=1729

http://www.film.gen.tr/elestiri/elestiri.cfm?aid=3514

http://beyazperde.mynet.com/sinekritikdetay.asp?id=1497

http://www.sinema.com/images/original/28426.jpg

http://www.sinema.com/images/original/28427.jpg

http://img5.allocine.fr/acmedia/rsz/434/x/x/x/medias/nmedia/18/63/87/56/18746899.jpg

http://www.cinemarx.ro/poze/albume-filme/2007/05/Becoming-Jane-1180350061.jpg

http://blog.freetimegears.com.tw/mrsturtle/archives/becomingjane01.jpg

http://www.film.gen.tr/film.cfm?fid=2571

 
Toplam blog
: 196
: 6404
Kayıt tarihi
: 30.03.07
 
 

Uzman doktorum, kendimi bildim bileli çalışıyorum. Kendi adıma  yaşamdan beklentim, huzurlu ve ko..