Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

05 Kasım '07

 
Kategori
Haber
 

Seversin, kavuşamazsın, aşk olur

Şarkışla’da bir âşığa yarı şaka, yarı ciddi, “Bu çevrede neden çok şair yetişiyor? Havasından mı yoksa suyundan mı?” diye sormuşlar.

Âşık, acı acı gülmüş:

-Yoksulluktan, çaresizlikten, deyip eklemiş:

-En kötüsü de dertten. Efendi, insanı dert söyletir, dert. Sen hali vakti yerinde, zengin bir kimsenin âşıklık yaptığını duydun mu hiç?

Dünya Bankası’na göre, Türkiye’de 10 milyon 300 bin yoksul insan varmış. Yoksulların 5 milyon 800 bini yeşil kartlı, 4 milyon 500 bini ise hem yoksul hem de sigortasızmış.

Yüzden fazla kitap yazan, eserleri otuzdan fazla dile çevrilen dünyaca ünlü gülmece yazarımız Aziz Nesin, “Her üç Türk’ten dördü şairdir” demişti.

Biz de Dünya Bankası verilerine bakıp Türkiye için “Avrupa’nın en yoksul fakat en çok şair yetiştiren ülkesi” diyebiliriz.

Ya da başka türlü söylersek, anasından şair olarak doğan 10 milyon 300 bin yurttaşımız var!

Şimdi yatay geçiş yapıp, devam edelim:

Vaktiyle Âşık Veysel’e sormuşlar:

- Sizce aşk nedir?

Âşık Veysel gülümsemiş ve şöyle demiş:

- Seversin, kavuşamazsın, aşk olur.

Anlatmaya çalıştığım şu:

İmkansız aşklar, zengin kızlar-fakir oğlanlar ülkesi Türkiye’de son yıllarda sevip de kavuşamayan âşık sayısı artıyor.

Âşıkların başta gelen kavuşamama nedeni, işsizlik. Bilmeyen kalmış mıdır? Yaklaşık 2.5 milyon yurttaşımız işsiz. Haydi iş buldunuz diyelim, sadece bir evde zorunlu olarak bulunması gereken halı, perde, buzdolabı, çamaşır makinesi, ocak, yatak, yorgan gibi eşyaların maliyeti yaklaşık 20 bin YTL. Haydi sevdiğinize kavuşun bakalım!

Şimdinin Sanayi Bakanı Ankara Sanayi Odası Başkanı Zafer Çağlayan da vaktiyle bu konuya dikkat çekmiş ve Türkiye’nin her yıl 1.5 milyon insana istihdam imkanı sağlaması gerektiğini, bunu sağlasa dahi ancak şu anki işsizlik oranını koruyabileceğini ifade ederek, “Türkiye, dakikada 4 kişiye iş bulmak zorunda” demiş.

Âşık Veysel:

“Seversin, kavuşamazsın, aşk olur” demişti.

Şu halde işsizlik nedeniyle sevip de kavuşamayan âşık sayısı artan Türkiye için “Avrupa’nın en yoksul fakat en çok âşık yetiştiren ülkesi” sonucuna varabiliriz.

Dilin müşterisi kulaktır.

Ey Âşık Veysel!

“Seversin, kavuşamazsın, aşk olur” diye bir laf ettin, işsizlik nedeniyle lafına takılmadık âşık kalmadı.

 
Toplam blog
: 14
: 1012
Kayıt tarihi
: 24.09.07
 
 

Gazeteciyim. “Bu meslekte en çok ne ile övünüyorsun?” diye sorsalar, “Abdi İpekçi Dostluk ve Barı..