Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

31 Temmuz '12

 
Kategori
Aşk - Evlilik
 

Sevgi deponuz sürekli dolu olsun

Sevgi dünyadaki yaşanılası en güzel şeydir. İnsanı canlı tutar yüreği dolu insan hayata da bir başka bakar . Sevgi büyüdükçe insanda büyür. Herşey güzelleşir parlaklaşır insanın gözünde. İnsan sevdiği kadar sevilmekte ister. Psikologlar , sevildiğini hissetme ihtiyacının diğer tüm duygusal ihtiyaçların önüne geçtiğini düşünmektedir. Sevgi olmadan zorlukların üstesinden gelinemez.

Hepimiz için sevgiyi tanımlama şeklimiz farklıdır. Kimi ' bunu onu sevdiğim için yaptım ' der, kimi evlilik dışı ilişkiye girer ve bunu sevgi adına yaptığını söyler. Psikologların gözünde ise bu durum 'karşılıklı bağımlılıktır.' Amaç duygusal sağlığımız açısından bizi doyuran sevgiyi bulmaktır.

Bir çocuğun duygusal açıdan dengeli olabilmesi için tüm duygusal ihtiyaçlarının karşılanması gerekmektedir . Bu duygusal ihtiyaçlardan hiçbiri kişinin bir yere ait olduğunu , istenip kabullenildiğini bilme ihtiyacı kadar önemli değildir. Eğer çocuk yeterince ilgi ve sevgi görür yaptığı davranışlarla onaylanırsa bilinçli bir yetişkin haline gelir. Aksi taktirde gelişiminde geri kalacaktır. Eğer çocukların sevgi depoları doldurulmazsa , çocuk yanlış davranışlara yönlenir , hatta yaramazlıkları dahi bu sevgi deposunun eksikliğinin sebebidir. Çocuklar dolduramadıkları sevgi eksiklerini başka yerlerden yanlış biçimlerde arayabilirler.

Sevgiye duyulan ihtiyaç sadece çocuklara özgü bir şey değildir. Birer yetişkin olduğumuzda , evlendiğimiz de , yaşlılığımızda dahi bu ihtiyacımız devam eder. Aşık olmak bir süre bu ihtiyacımızı karşılar.

Ancak aşkın o büyük coşkusu kaybolduktan sonra , sevgiye duyduğumuz asıl ihtiyaç ortaya çıkar. Varlığımızın temelindeki ihtiyaç budur. Sevme ve sevilme ihtiyacıdır.

Hepimiz eşimiz tarafından sevildiğimizin hissettirilmesini isteriz . Sevgi bekleriz bunun gösterilmesini bekleriz . Küçücük bir söz, orda var olduğumuzu gösteren , sevgiye değer olduğumuzu gösteren bir söz ve belki bir bakış bekleriz. Eğer ki sevildiğimizi bilmiyorsak sahip olduğumuz onca şeyin paranın , evin , arabanın ne kıymeti kalır ki ?

İnsan , başka bir insanla yakınlaşmak ve sevilmek ister. Evlilik, bu yakınlık ve sevgi ihtiyacını sağlıklı yollardan karşılamak için tasarlanmıştır. Evlilikte sevginin gösterilmesi çok önemlidir. Birçok çift sevgi depoları yeterince doldurulmadığı için birbirlerinin ihtiyaçlarını anlayamayıp belli bir zaman sonra aşkımız öldü, birbirimizi anlayamıyoruz, birbirimizin ihtiyaçlarına cevap veremiyoruz , birbirimize katlanamıyoruz tahammülümüz kalmadı gibi gerekçelerle psikologlara , ilişki koçlarına danışırlar . Evliliklerinde yaşadıkları acılar , kırgınlıklar , acı sözler , yaralanmalar, içlerindeki sevgi yoksunluğundan olabilir mi ? Sevgi yoksunluğu doldurulabilir ise evlilikler kurtarılabilir mi acaba ? Evlilik için sevgi deposunun dolu tutulması bir arabanın benzin deposuna benzer. Nasıl ki boş bir depo ile araba yürümezse , evliliklerde sevgisiz bir ortamda yürüyemez. Eğer ki sevgi deposunu dolduran kişi , 5 sevgi dilini anlayabilir ve eşimizin baskın sevgi dilini öğrenip konuşabilir ve davranışlarımızı ona göre değiştirirse sonsuza dek sürebilecek mutluluğun anahtarını eline almış olacaktır.

Sevgi deponuz sürekli dolu olsun . Sevgisiz kalmamak dileğiyle.

Sevgiyle kalın.

Yaşam Koçu, NLP Uzmanı Özlem Aktaş 

 
Toplam blog
: 14
: 656
Kayıt tarihi
: 27.06.11
 
 

18.06.1979 tarihinde Bursa'da doğdu. Uludağ Üniversitesi İktisat Bölümünü bitirdi. 9 yıl bankacıl..