Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

20 Temmuz '15

 
Kategori
Aşk - Evlilik
 

Sevgi dilinizi biliyor musunuz?

Sevgi dilinizi biliyor musunuz?
 

Sevgi neydi?


SEVGİNİN DİLİ Mİ OLUR?

Türk sinemasının başyapıtlarından biri sayılan 1977 yapımı, “Selvi Boylum Al Yazmalım” filminin ünlü final sahnesinde Türkan Şoray şu replikle kendi sevgi dilini açıklar;

- sevgi neydi?

- sevgi iyilikti, dostluktu, emekti…

diyerek ve çok sevdiği, tutkulu büyük bir aşk yaşadığı erkek yerine, aşık olmadığı halde ilişkisine çok emek veren erkeği kendisine eş, çocuğuna da baba olarak seçer.

Gerçekten hangi karakterin sevgisi daha fazla bilemeyiz ama dikkat edin seçim sevginin derecesine göre değil, onun nasıl gösterildiğine göre yapılmaktadır.

Çoğumuz seçimlerimizi benzer yaklaşımla gerçekleştiriyoruz. Bize gösterilen sevgi davranışı kadar sevildiğimizi anlıyor, seviyor veya sevmiyor diye saptama yapabiliyoruz.

5 farklı sevgi dili var, Garry Chapman, mutluluk yolunu arayanlara ‘5 Sevgi Dili’ni şu şekilde özetliyor.

1-Onaylama sözleri:

Sözlü iltifatlar veya takdir sözleri sevgiyi güçlü şekilde iletir. “çok hoş görünüyorsun, yemek çok lezzetliydi, ellerine sağlık, seni seviyorum vs”. cümlelerinden kim hoşlanmaz ki?

3 tip onay sözü var:

1- Cesaret verici sözler: Duyguları sezinlemeyi ve dünyayı eşinizin gözüyle görmenizi sağlar.  “ ellerine sağlık, sana güveniyorum vs”
2- Sevecen sözler: Seni seviyorum kelimesi buna bir örnek, bu tür durumlarda da eşiniz genellikle sesinizin tonuna yüklenmiş olan mesajı yorumlayacaktır. Kullandığınız kelimeler yeterli değil, konuşurken tavrınız ve ses tonunuz da çok önemlidir.
3- Alçakgönüllü sözler: Ricalarda bulunmak, takdir edilmek iletişime yön verir ve kişinin kendisinin önemli olduğunun hissini verir.


2-Armağan alma:

Sevginin görsel ifadesi armağanlardır. Pahalı olmasına gerek de yoktur. Bazen bir tatlı söz, bazen bir öpücük, bazen bir akşam yemeği, bazen de çiçekçiden alınmış bir tek kırmızı bir gül  yeterli olacaktır.

Ayrıca armağan; verdiğiniz kişide sizi de hatırlaması ve unutmaması ihtimalini verdiği için, ilişkiniz ve sevginizin de hatırlanacak olması yönünden çok önemlidir.

3-Fiziksel temas

Fiziksel temas ilişkide sevgiyi iletmek için güçlü bir araçtır. Fiziksel temas 2 ye ayrılır.

Örtülü temas: Vücudunuzu çaktırmadan sürtmek, elini omzuna koymanız.

Aşikar temas: Bilerek temastır. Masaj, el elele tutma vs.

 

4- Kaliteli zaman

Kaliteli zamanda bütün dikkatimizi kiminle berabersek ona vermemiz gerekmektedir. Kanepeye birlikte oturup, beraberce tv izlemek değil, gerekirse televizyonu kapatıp, tüm dikkatlerimizi toplayıp, birbirimize bakmamız, birbirimizle konuşmamızdır.

Kaliteli zamanda önemli noktalar;

a) Birliktelik: Bedensel yakınlık demek değil, odaklanmışlıkla ilgili bir şeydir,  dikkatimizi vererek kurduğumuz ruhen yakınlık ve birliktelik demektir.
b) Nitelikli sohbet: 2 kişinin deneyimlerini, düşüncelerini, duygularını ve arzularını dostça ve rahatsız edilmeyecekleri bir ortamda paylaştıkları, anlayışa dayanan diyalogdur.

Nitelikli Sohbet ve Kaliteli Zamanda Dikkat Edilecek Hususlar:

1-Eşiniz konuşurken göz temasını sürdürün.(Eşinize tüm dikkatinizi verdiğini anlatır.)
2-Eşinizi dinlerken başka bir şeyle meşgul olmayın .(Başka bir şey yapmayın.)
3-Duyguları dinlemesini öğrenin. (Haklı olduğunuz belli olacaktır.)
4-Vücut dilini gözlemleyin. (Sıkılmış yumruklar, titreyen eller, gözyaşları.)
5-Sözünü kesmeyin. ( Araştırmalar bir insan en fazla karşısındakinin sözünü kesmeden yalnızca 17 saniye dinlediğini göstermektedir.)

c) Konuşmayı öğrenmek:

Eşinizle konuşmayı öğrenmeniz gerekmektedir. Mümkün olduğu kadar da eşinizle sohbete girmekten kaçınmayın. 2 kişilik tipi vardır 1. Ölü deniz: Bilgisi vardır ama paylaşmak istemez, suskundur. 2. Çağlayan Çayı: Gözden veya kulaktan her ne girerse ağızdan dışarı çıkar, her gördüğünü ve işittiğini anlatır.

d) Nitelikli faaliyetler:

Birinizin veya her ikinizin ilgi duyduğu her şeyi içerir.
Vurgu ne yaptığınız üzerinde değil, neden yaptığınız üzerindedir. Amaç birlikte birşeyler yapmak ve bu yaşantıyı “bana değer veriyor” İmajını vermektir.

 

5-Hizmet davranışları:

Hizmet davranışları ile eşinizin, yapmanızdan hoşlandığı şeyleri yapmayı kastediyorum. Ona hizmet ederek, onun için bir şeyler yaparak ona sevginizi ifade edersiniz; yemek pişirmek, masayı hazırlamak, bulaşıkları yıkamak, evi süpürmek, çöpleri dökmek, bebeğin bezini değiştirmek, odayı boyamak, ütü ütülemek vs. bu gibi durumlarda kişi kendisinin sevildiğini, kendisine ve ortamına hizmet edildiği zaman anlar. Ricalar sevgiye yön verir ama talepler sevginin akışını durdurduğu için isteklerinizde rica etmeyi ihmal etmeyiniz.

İşte hepimiz bu 5 sevgi dilinden bir ya da ikisini ağırlıklı kullanıyoruz, bazılarını ise pek kullanmayı tercih etmiyoruz. En önemli nokta ise, gösterdiğimiz sevgi dilinde karşılık bekliyor ve bunu bulamadığımızda karşı tarafın artık bizi sevmediğini düşünüyoruz.

İyi gitmeyen ilişkilerin ölümcül darbeleri de buralardan geliyor.

Koçluk çalışmalarımda danışanlarımdan sıklıkla duyduğum diyalogları örnek gösterebilirim;

Kadın diyor ki “sen beni sevmiyorsun artık! beni sevdiğini en son ne zaman söyledin!”

Erkek diyor ki “seni sevmesem o kadar hediye alır mıyım!, nankörsün Sen…”

Kadın diyor ki” ben de yorgunum ama gelip sana yemek yapıyorum bir kez olsun eline sağlık bile demiyorsun, saçımı süpürge ettim, niye uğraşıyorum ki!“

Erkek diyor ki “ben senin yüzünden arkadaşlarımla buluşmayı kestim, tüm zamanımı seninle geçiriyorum, halen ne bekliyorsun!”

Mutlu olmak veya mutluluklarını devam ettirmek isteyenler için kişisel farkındalık çalışmasında destek olacağını düşündüğüm birkaç soruyu paylaşmak isterim.

1-5 sevgi dilini kullanım sıklığınıza göre sıralayınız. 1. sırada en sık, 5. sırada en az kullandığınız yer alsın.

2-Her birinin sizin için önem derecesini 10 üzerinden tek tek puanlayınız.

3-Şimdi de, sevgi dillerinden hangisinin size gösterilmesi beklersiniz? sorusuna cevap olacak şekilde bu 5’ liyi ayrı bir listede sıralayınız.

4-Şu ana kadar yaptığınız bu çalışmalar Size ne söylüyor?

5-Diğerlerinin Sizin sevgi dilinizi fark etmesi için neler yapabilirsiniz?

 

Eğer bir ilişkiniz varsa;

1-Eşinizin sevgi dili sıralaması nasıl olurdu?

2-Siz 10 üzerinden kaç seviyesinde bunları destekliyorsunuz?

3-Ortak sevgi diliniz hangisi?

4-Ortak sevgi diliniz sizin listenizde kaçıncı sırada yer alıyor, eşinizin listesinde kaçıncı sırada yer alıyor?

5-İlişkinizi sağlamlaştırmak için ortak sevgi dilinizi nasıl güçlendirebilirsiniz?

Bu çalışmayı eşinizle birlikte yapabilir ve birlikte ortak neler yapabileceğinizi konuşarak güzel bir haftasonu farkındalığı yaşayabilirsiniz.

Sorularınızı bana maille her zaman iletebilirsiniz.

 

Sevgi, yolunuzu aydınlatan ışığınız olmaya devam etsin, herkese sevdiklerle geçen nice güzel günler dilerim.

Meral Dal

Profesyonel Koç

Gelişim Gezginleri Grup

http://www.gelisimgezginleri.com

Not: Sevgi dilinizin sıralamasını http://www.5lovelanguages.com/ sitesinden online olarak da yapabilirsiniz. 

 
Toplam blog
: 19
: 396
Kayıt tarihi
: 22.01.14
 
 

Eğitmen ve  Profesyonel Koçum. Gelişim Gezginleri Eğitim ve Danışmanlık kurucusu olarak bireylerin ..