Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

05 Kasım '08

 
Kategori
Sinema
 

Sevgi Fırtınası

Sevgi Fırtınası
 

Kişiler, kültürler, zaman farklı da olsa ve hayat her bir kişiye hikayelerinde farklı roller verse de , duygular ve bu duyguların insan yaşamındaki etkisi benzer.

Sanat işte bu ortak, benzer duyguları kullanarak, yaşadığımız ama çoğu zaman farkına varmadığımız, düşünmediğimiz , gözardı ettiğimiz duygularımızla yüzleşmemizi sağlıyor. Yaratıcılığı, estetik yönü ve çarpıcılığı ile.

Bütün sanat dalları için aynı şey geçerli. Görsel sahne sanatlarında , müzikte, resimde, edebiyatta.

İçinde kendimizi görebildiğimiz ya da görebileceğimizi düşündüğümüz oranda ve duygu ve düşüncelerimizi uyarıp harekete geçirebildiği oranda, bütünleşip beğeniyoruz bize sunulan sanat eserini.

Sanatçı kendi duygu rüzgarını üfleyebilmişse yüreğimize, onunla bir oluyoruz.

İşte sanatın bu duygusal anlamdaki bütünleştirici ve uyarıcı etkisi, insanların hem kişisel farkındalık hem de toplumsallaşma sürecini olumlu anlamda hızlandırıyor.

Yani insanlar sanat yoluyla kendi duygularının hem daha iyi ve çabuk farkına varıyorlar hem de benzer duygular insanları biraraya getiriyor.

***

Aslında basit bir hikaye.

Sorunlarından kaçıp, düşünmek, biraz kendi kendilerine kalmak isteyen orta yaşlı bir kadın ve erkeğin kesişen yolları. Sonu hüzünlü biten bir aşk hikayesi ve aşkın insanı değiştiren, yenileştiren güzelleştiren gücü.

Başrollerinde Richard Gere ve Diane Lane.

Oyuncular iyi olunca ve görsel anlamdaki güzelliklerle de kendimizi filmin içine kayar bulunca, ister istemez filmin diyaloglarından da kendi payımıza olanları, seçip ayırıyoruz. Bazı cümleler bizim cümlelerimiz oluyor. Ya da bazı cümleler oyuncuların ağzından çıkıp bizim yüzümüze çarpıyor.

Yaşadıklarımızla, yaşayamadıklarımızla ve yaşayabileceklerimizle yüzleştiğimizi düşünüp gözlerimiz kızarmış şekilde sinemadan ayrılıyoruz . En azından ben ve elinde mendil gördüğüm diğer izleyiciler.

Filmi beğenen de olabilir beğenmeyen de. Ama bizi duygularımızla, yaşadıklarımız ve yaşayabileceklerimizle bir kez daha yüzleştirip buluşturan sanat, bu sefer sinema sanatı oluyor.

Ben iflah olmaz romantik tabiki bu filmi de beğendim.

Tijen Taşlı- İzmir

 
Toplam blog
: 156
: 2800
Kayıt tarihi
: 03.04.07
 
 

SÖZ UÇAR, YAZI KALIR. 9 Eylül Ünv. İşletme mezunu, 9 Eylül Ünv.Sosyal Bil. Ens.Sağlık Kurumla..