Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

19 Şubat '08

 
Kategori
Deneme
 

Sevgi üzerine

Sevgi üzerine
 

Sabahları aynaya gülümseyerek baktığımızda içimizdeki sevginin yüzümüze yansıdığını görürüz. Yeter ki yüreğimizdeki sevginin farkında olalım. Bizler bazen içimizdeki bu kaynağı hiç kullanmadan kurutuverir, bazen de uzun yıllar sonra fark ederiz. Nermi Uygur'un dediği gibi "Tam sevginin ne olduğunu, ne olmadığını öğrenir gibi oluyorsun, bir de ne göresin, sevecek zamanın kalmamış artık!"
Yaşam boyunca sevmeye vakit ayıramamış olmak ne büyük bir hatadır!..

Çocuğunuzun size dokunmasına, öpmesine izin verin. Gülümseyişi dudaklarında donup kalmasın. Benim yetiştiğim kuşak sevgisini göstermeyi bir tür zaaf kabul ederdi. Belki de bu yüzdendir hep içimde eksikliğini duyduğum şeylerin neler olduğunu bilemeyişim...

Çocuğunuzun uzattığı eli tutun. Ne işlerinizin yoğunluğu, ne de bir başka mazeretle çocuğunuzla aranıza mesafe koymayın ki, yüreğinde var olan sevgi filizleri yeşermek için hayat bulabilsin.
Ona kendisini ne kadar çok sevdiğinizi söyleyin.
Uslu olduğunda, derslerinde başarılı olduğunda değil; sadece çocuğunuz olduğu için, kendisi olduğu için sevin. Asla unutmayın, sevgi ödül değildir!
Sevginizin sırtını çıkar ilişkilerine, bir takım beklentilere dayadığınızda, ortada sevgi adına bir şey kalmayacaktır. "Yaşam bize gösteriyor ki sevgi, insanların birbirinin yüzüne bakmaları değil, birlikte aynı yöne bakmalarıdır." *

Bir sevgi profesörü olan L.Buscaglia, "Birbirinize yüreklerinizi verin ama birbirinizin yüreğine sahip çıkmayın. Çünkü yalnızca yaşamın eli yüreğimize sahip çıkabilir. Birlikte ayakta durup sevgi tapınağınızın sütunlarını oluşturun. Ama tapınağı ayakta tutmak için birbirinize çok yaklaşmayın. Ayrı ve bağımsız olarak durun, " derken sevgimizi karşımızdakini ezmeden, baskı altına almadan, dengeli kullanmamız gerektiğini vurgular. Aşırı sevgi de en az sevgisizlik kadar insanı incitir.

"Sevgi sabırlı ve sevecendir. Sevgi kıskanç, kibirli ya da gururlu değildir. Sevgi hasta yapılı, egoist ya da rahatsız edici değildir. Sevgi yanlışların hesabını tutmaz, sevgi şeytanla mutlu değil, gerçekle mutludur.. Sevgi asla vazgeçmez; inancı, umudu ve sabrı asla başarısızlığa düşmez. Sevgi başı sonu belli olmayan bir şeydir... İnanç, umut ve sevgi. İşte üçü önemlidir. Ama en büyükleri sevgidir."**

Yaratılmış tüm canlıların sevgiyi hissettiklerine gönülden inanın. Bir ağaca, bir çiçeğe, bir yaprağa sevgiyle dokunduğunuzda bunun algılandığına emin olabilirsiniz. Onlardan, bir köpeğin mutluluktan kuyruk sallayışı ya da bir kedinin mırıltıları gibi sevgi mesajları alamazsınız ama onlar sizden gelen mesajı almışlardır.

Sevmek Tanrı'ya yakın olmaktır. Tanrı'nın insanları doğaya bir armağan olarak yarattığını ve ruhuna sevgiyi üflediğine inanıyorum. Ruh güzelliği dediğimiz de bu değil midir zaten?
İçindeki sevgiyi dışına yansıtabilen insanlara ne mutlu!
Onu ruhunun derinliklerine gömüp hiç farkında olmadan yaşayanlar...vah size!

* Saint Exupéry
** Yeni Ahid / Korintliler Bab 13

 
Toplam blog
: 235
: 2079
Kayıt tarihi
: 26.09.07
 
 

Burada yazarken kim olduğumuzun, ne olduğumuzun bir önemi olmadığını düşünüyorum. Önemli olan yaz..