Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

02 Kasım '06

 
Kategori
Aşk - Evlilik
 

Sevgili anne ve babamız

Sevgili anne ve babamız
 

Hep kendimi şanslı saydım. Huzurlu bir ailede büyüdüm. Ne annemin babama bağırdığını, ne de babamın annemi kırdığını gördüm ve/veya işittim. Artık 45 yaşındayım, anneyim. Yaşadığım sıkıntıları, üzüntüleri kızıma yansıtmamak ve hissettirmemek çabası çok yorucu. Demek işin sırrı buymuş. İçinde yaşamak ve çocuğuna yansıtmamak.

Bu tecrübe ile dönüp geriye bakınca anne ve babamın aile içindeki huzuru nasıl sağladıklarına dair başka görüşler ve tahminler yürütüyorum.

Son zamanlarda gittikçe basında yoğunlaşan aile içi şiddet ve töre cinayetleri haberleri fiziksel şiddetin yoğunluğuna doğru orantılı bir büyüklükte yer alıyor. Bu haberleri okudukça aile içi şiddetin sadece fiziksel değil başka türleri üzerine düşünmeye başladığnızda durumun ve kurumun daha vahim olduğu ortaya çıkıyor.

Dönüp geriye şimdiki bilincimizle bakalım. Benimle aynı yanılsama içindeyseniz ayrıntıları hatırlamaya çalışın. Bu çaba ile ilk aklıma gelen şu: Annem hayatı boyunca evde çalıştı. Yani "ev hanımı" idi. Tanımlarken kolaylıkla hiç çalışmadı dediğimiz ve hayatı boyunca aile içinde harcadığı emeği bir kalemde sildiğimiz kadınlardan. Babam her hafta ev içi harcamalar için belli bir miktar para verirdi. Ama annemi tekrar tekrar tekrar istemek durumunda bırakırdı. Hem de her seferinde. He hafta mı unutulur? Bu haftalık rutin her zaman mı ihmal edilir? Hayır, sadece babam bu erki her seferinde kullanmaktan ve hatırlatmaktan zevk alıyordu. Annemin hep isteyen onun ise hep veren olduğunun altını çizmek istiyordu. Alın size gizli bir şiddet.

Peki bugün daha genç ailelerde farklı mı? Bir arkadaşımın eşi başka bir kentte çalışıyor. Arkadaşım da çalışıyor ama eşi, evin dönmesi, çocukların okulları v.s. için para gönderiyor. Her ay telefon açılıp banka hesap numarası tekrar tekrar tekrar verilmek zorunda. Bir hesap numara br yere not edilip hatırlatma yapılmadan bu aylık rutin gerçekleştirilemiyor.

Bu açıdan baktığınızda kim bilir siz kaç örnek, kaç gizli şiddet anımsayacaksınız ve ayırdına varacaksınız? Aile içinde şiddet sadece döverek,söverek, burun keserek ve katlederek yaşanmıyor.

Evet. Aile içi şiddetin sadece fiziksel değil başka türleri üzerine düşünmeye başladığnızda durumun ve kurumun daha vahim olduğu ortaya çıkıyor.

 
Toplam blog
: 4
: 347
Kayıt tarihi
: 23.10.06
 
 

İtirazlarım var ve söylemek istyorum. Amin Moulouf'un "Onuncu Ad" ana karakteri günlüğünü yazarken ş..