Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

04 Haziran '08

 
Kategori
Sınavlar
 

Sevgili Veliler Lütfen!... (OKS ve ÖSS yaklaşmışken...)

Sevgili Veliler Lütfen!... (OKS ve ÖSS yaklaşmışken...)
 

resim: www.fotosearch.com.tr


ÖSS ve OKS’ye günler kala;

Sevgili Veliler,

Sınava girecek çocuğunuza bu son günlerde özel ilgi göstermeyiniz lütfen. Özel ilginiz altında ezilmek istemeyen öğrenci, iyice strese girecektir. Öyle aileler var ki tüm sülale sınava girecek öğrenciye mavi boncuk dağıtmakta çocuğun omuzlarındaki yük böylelikle daha da artmaktadır.

Sınava girecek çocuğunuza öğretmenleri, yeterince rehberlik yapmaktadır. Düşünün bir kez, çocuğa öğretmenlerinin yanı sıra, ailenin tüm bireyleri (anne, baba, abi, abla, hala, dayı, amca, teyze, nine, dede, komşu, bakkal amca…) akıl vermekte ve sözde teselli etmektedir. (Asıl mahalle baskısı budur, bence)

Herkesin dilindeki ortak söz:

“Biz sana güveniyoruz, başaracağına inanıyoruz; sakin ol, kendine güven… Sonuç istediğin gibi olmasa da canın sağ olsun! Ama başaracaksın!”

İşte bu cümleyi, cümle öğretmen ve akrabayı taallukattan işiten zavallı öğrenci iyice strese girmektedir:

“Bana güvenen bu kadar insanı ya mahcup edersem! Bir de bunun sınav sonrası var! Herkese tek tek, sınavın nasıl geçtiğini anlatmak zorunda kalacağını bilmek ne kötü! Sınav öncesi bir dert, sınav sonrası başka!..”

Yorucu piknik, gezi ve benzer organizasyonlardan kaçının lütfen. Ham bir beden, bir piknikte alışık olmadığı süre güneşte kalınca ve fazlaca oynayıp yorulduğunda, bu eğlence ve dinlenme yöntemi çocuğun aleyhine dönmektedir. Çocuk bir günlük yorulmanın olumsuz sonuçlarını bedenen ve ruhen ancak iki haftada atabiliyor.

Kaldı ki, kırık, çıkık, incinme gibi görünmez kazaları da hesaba kattığımızda, aykırı eğlencelerimizi sınav sonrasına ötelememizde fayda var…

Sevgili veliler, şimdiden düzenli uykuya alışmalı öğrenciniz.

Evde, sınav fazla konuşulmamalı… Hele ayrıntılar, asla!...

Bir de; çul çaputa, yatırlara, okunmuş ve satılan kişmiş, pirinç vs. sakın başvurmayınız…

Öğrencinizin sınava da, dershanesindeki veya okulundaki herhangi bir sınava gider gibi rahat gidebilmesi lâzım. Aşırılıklardan ve aykırılıklardan lütfen kaçının…

Sınavları, aile prestiji haline sokmayınız. Kendi hırsınıza çocuğunuzu kurban etmeyiniz... LÜTFENNN!..

Unutmayın ki eğitim uzun bir süreçtir ve başarıyı etkileyen en önemli kısmı, çocuğun(0-7 yaş arası)aileden aldığı eğitimdir: Özgüven, sorumluluk duygusu, sorgulayıcılık, bilinç...

Öğrencilerime de söyleyeceklerim var...

 
Toplam blog
: 143
: 2341
Kayıt tarihi
: 22.08.07
 
 

Bu âlem içinde aileme zaman ayırmak, gezmek, okumak, fotoğraf çekmek, resim çizmek ve iş hayatı h..