Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

31 Ocak '13

 
Kategori
Yemek - Mutfak
 

Sevgililer Günü menüsü 1

Sevgililer Günü menüsü 1
 

İşte Şubat ayı geldi! Ecnebi icadı bir kutlama için herkes bir telaşta! 14 Şubat Sevgililer Günü, başka bir gün kutlanılamazmış gibi kadın, erkek herkesi yollara döktü. İlla bir hediye, dışarıda bir yemek, küçük-büyük sürprizler v.s. sormayın gitsin. Bana kalsa her gün ‘’Sevgililer Günü’’, çünkü insanın mutlaka bir sevgilisi vardır. Flört-sevgili-eş, ana-baba, çoluk-çocuk, hısım-akraba, arkadaş-dost… uzar gider liste. Şimdi size evinizde bir ‘’Sevgililer Günü’’ sofrası kurmak için çağrıda bulunuyorum. İster 14 Şubat, ister diğer günlerden birinde. Umarım önerilerimi beğenirsiniz. Seçimlerim genelde herkesin mutfağında bulunan malzemeler ile hazırlanabilecek öneriler olacak. Sevgilinize sofra kurarken bütçenizi sarsmak istemedim.

Patates Çorbası

Patates çorbası içine soğan koymadan yaptığım ender çorbalardan biri. Ama arzu eden soğan da koyabilir.

Malzemeler:

2 adet orta boy patates
2 adet orta boy havuç
4 diş sarımsak
1 su bardağı bezelye
1 yemek kaşığı zeytinyağı
1 adet et bulyon
2 litre su

Terbiyesi için :

2 tepeleme yemek kaşığı un
1 tepeleme yemek kaşığı margarin(tereyağı tercihim)
Yarım su bardağı süt

Sosu için:

3 yemek kaşığı kırmızı biber
2 yemek kaşığı margarin(tereyağı tercihim)
Yarım çay bardağı zeytin yağı

Yapılışı:

Küp küp doğradığınız patates ve havucu tencereye alın. İçine sarımsak, zeytinyağı ve bezelyeleri de ekleyerek bol suda yumuşayıncaya kadar kaynatın.

Başka bir tencerede un ve tereyağını unun kokusu kalmayana kadar kavurun. Kavrulan unun içine azar azar sütü ilave edin. Sürekli karıştırarak topaklanmasını engelleyin.

Hazırladığınız terbiyenin içine 1 adet et bulyon ve haşladığınız sebzeleri suyu ile birlikte ekleyin. (Az gelirse su kaynatarak ekleyebilirsiniz.)

2-3 dakika kaynattıktan sonra çorbanızı rondodan geçirin ve 1 taşım daha kaynatarak ocaktan alın.

Sos tenceresinde margarin ve kırmızıbiberi kavurarak çorbanın üzerinde gezdirin. Hem de soğuk kış günlerinde keyifle içeceğiniz pratik bir tarif.

Fırında Sebzeli ve Kremalı Tavuk

Pratik lezzetli ve besleyici bu fırın yemeğini mutlaka denemelisiniz. Tavukla arası pek hoş olmayanlarımızın bile bayıla bayıla yiyeceğini düşünüyorum.

Malzemeler:

2 Adet haşlanmış tavuk butu
100 ml. Çiğ krema (yarım paket)
4-5 yemek kaşığı zeytinyağı
Çeri domatesi (istediğiniz kadar)
yarım su bardağı taze ya da dondurulmuş bezelye
7-8 adet taze fasulye
Tuz
Karabiber

Yapılışı:

Haşlanmış tavuk butlarınızı küçük bir borcama alın ve tuzunu biberini ekleyin.Üzerine donmuş bezelyelerinizi serpin. İnce ince boyuna dilimlediğiniz fasulyeleri de aynı şekilde borcama serpin.Domatesleri de ekledikten sonra, krema ve zeytinyağını çırparak tamamını butların ve sebzelerin üzerine gezdirin.180 derece önceden ısıtılmış fırının orta gözünde sebzeler yumuşayana kadar pişirin.Sebzeler piştikten sonra üst rafa alarak fırının ızgarasını açın tavukların üzeri kızardıktan sonra sıcak servis yapın.

Fırında Sebzeli Erişte

Fırın yemeklerini kızartmalara tercih ettiğim hatta kızartmaları bile fırında yaptığım için fırın yemeklerinden birini daha tavsiye etmek istiyorum.

Malzemeler:

Yarım paket haşlanmış erişte
1 adet küçük orta boy soğan
1-2 diş sarımsak
2-3 adet kırmızı közlenmiş biber
Maydanoz
Dereotu
1su bardağı taze kaşar peyniri
tuz, karabiber
2 yemek kaşığı zeytinyağı
1 su bardağı karışık garnitür( tavuğu hazırlarken içine koyacağınız bezelyeden azıcık ayırmanız kafi)

Beşamel sos için:

1 su bardağı süt
1 yemek kaşığı margarin ya da tereyağı
1 yemek kaşığı un
Yarım su bardağı kaşar peyniri (Peyniriniz tuzsuzsa tuz)

Yapılışı:

Soğanı, sarımsakları, dereotu, közlenmiş kırmızıbiber ve maydanozu ince ince kıyın. Tavaya zeytinyağını alın ve soğan ve sarımsağı soteleyin. Sos tenceresine ya da küçük bir tencereye süt, tereyağı ve unu koyun. Orta ateşte koyulaşıncaya kadar karıştırarak pişirin. Koyulaşan sosa peyniri ekleyerek iyice karıştırın (topak kalmamasına dikkat edin). Makarnayı, sotelediğiniz soğan ve sarımsağı, beşamel sosu, geri kalan tüm malzeme ile karıştırarak fırın kabına alın. 180 derecede önceden ısıtılmış fırında 35-40 dakika kadar pişirin. Sıcak servis yapın

Cevizli Kısır

Kim sevmez kısırı, birazcık süsleyerek daha da lezzetli ve özel hale getirilebilir.

Malzemeler:

1 su bardağı kısırlık bulgur
1,5 su bardağı kaynar su
1 adet kuru soğan
maydanoz
3-4 adet taze soğan
1 yemek kaşığı kuru nane (taze bulursanız ne ala!)
1 su bardağı çekilmiş ceviz içi
1 yemek kaşığı biber salçası(ben tatlı biber salçası kullanıyorum)
yarım çay bardağı zeytinyağı
yarım limonun suyu
4 yaprak göbek marul
2 adet orta boy domates
tuz
2 yemek kaşığı nar ekşisi
süslemek için ceviz taneleri

Yapılışı:

Domatesleri küp küp doğrayın. 2 yaprak marulu, taze soğanları ince ince kıyın.Tüm zeytinyağını ve yemeklik doğradığınız soğanı tencereye alın, tuz ve salça ekleyerek pembeleşene kadar 2-3 dakika kavurun. Pişen soğan ve salçayı ocaktan alın. Aynı tencereye bulguru ve kaynamış suyu ekleyerek kapağını kapatın ve şişmesini bekleyin. Bulgur şiştiğinde soğanı, naneyi, domatesi, maydanozu, cevizi, sıvı yağı, limon suyu ve nar ekşisini ilave edip iyice karıştırın. Servis tabağına ayırdığınız 2 marul yaprağını koyup üzerine kısırı yayın ve üstünü de limon dilimlerini ve ceviz tanelerini süsleyin. Ilık ya da soğuk olarak servis yapın.

Akdeniz Salatası ve Baharatlı Zeytinyağı

Malzemeler:

Marul, Lolorosso, Reyhan, Taze nane, Roka, Beyaz peynir, Domates, Taze soğan, Maydanoz, Salatalık, Yeşilbiber, İsteğe göre mısır(daha şenlikli olsun istiyorsanız sevdiğiniz bütün malzemeleri katabilirsiniz)

Yapılışı:

Tüm malzemeyi yıkayın ve süzgece alın. Salatalıkları alacalı soyun, domateslerle birlikte dilimleyin. Soğanları ve biberleri ince ince kıyın. Suyu süzülen marulu ve diğer yeşillikleri irice doğrayın(elinizle kopartarak da olur). Beyaz peyniri küpler halinde doğrayın. Üzerine baharatlı zeytinyağı ve limon suyu gezdirerek servis yapın.

Baharatlı Zeytinyağı:

Her zaman bütün salatalara eklemekten zevk alacağınız bir formül, seveceğinizi sanıyorum.

Malzemeler:

500 ml. sızma zeytinyağı, 2 diş sarımsak, biberiye (kuru ya da taze), kekik (kuru ya da taze), kırmızı pul biber, nane, tane karabiber

Yapılışı:

Koyu renk cam bir şişeye ( boş bir kırmızı şarap şişesi bile kullanabilirsiniz), taze biberiye ve kekik varsa 1–2 dal yok ise 1 çay kaşığı kuru biberiye ve kekiği koyun.Soyup boyuna 4 parçaya bölünmüş sarımsak, kırmızıbiber, nane ve top karabiberi (1 çay kaşığı) ekleyerek üzerine zeytinyağını ekleyin. Serin ve karanlık bir yerde 2 gün bekletin ve salatalarınızda kullanın.

Çilekli Kalp Pasta

Malzemeler:

Kalp şeklinde hazır çikolatalı pandispanya veya hazır pandispanya alın ve kalp şekli verin yada pandispanyayı siz hazırlayın
5oo gr. çilek

Süslemek için:

kedi dili bisküvi

Kreması için :

1 paket (200 gr sade krem şanti)
1 paket (200 gr çilekli krem şanti)
2 su bardağı soğuk süt

Yapılışı:

Pandispanyanın tabanını yağlı kağıdın üzerine yerleştirin. Sade krem şantiyi ve çilekli krem şantiyi ayrı kaplarda birer bardak süt ile 5 dk. çırparak hazırlayın ve dolaba sertleşmesi için bırakın.Bu esnada çilekleri iyice yıkayıp ince ince dilimlere ayırın.İyice soğumuş olan sade krem şantiyi tabanın üstüne yayın, üzerine dilimlediğiniz çilekleri yerleştirin ve çileklerin üzerin bir kat daha krem şanti sürün.
Pandispanyanın tavanını yerleştirin ve çilekli kremşantiyi üzerine ve yanlarına yedirin, Spatula yardımıyla düzeltin (benim pasta şekillendiricim olmadığı için böyle yaptım).Kedi dili bisküvileri pastaların kenarlarına dizin. Dilimlediğiniz çileklerin kalanlarını dıştan içe doğru gelerek dizin. Dolapta 1 saat dinlendirin.

Afiyet olsun, ellerinize sağlık ve keyifle servis edin.

Hayatta keyfiniz hiç bitmesin dileği ile…

 
Toplam blog
: 781
: 3899
Kayıt tarihi
: 23.09.12
 
 

16- 06- İstanbul'da doğdum. Tatbiki Güzel Sanatlar Tekstil Ana sanat dalı Moda tasarımı bölümünde..