Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Şubat '09

 
Kategori
Sevgililer Günü
 

Sevgililer Günü

“Lagenda Aurea”, Altın Efsane kitabında yazılanlara göre; rahip Valentine, Roma İmparatoru II. Claudius tarafından çıkarılan bir yasaya karşı çıkar. Yasa genç erkeklerin bekar kalmasını emretmektedir. İmparator, bu yasayı ordusunu güçlendirmek için çıkarmıştır, çünkü evli erkeklerden iyi asker olmadığına inanmaktadır. Ancak rahip Valentine, aşkın önüne geçilemeyeceğini düşünür ve gizliden gizliye genç aşıkları evlendirir. Claudius bunu öğrenince, onu tutuklattırır ve ölüm cezasına çarptırır. Hapisteyken yüzlerce genç erkek ve kız hücresinin penceresinden içeriye, çiçekler, ve küçük kağıtlar üzerine yazılmış notlar atarak aşkın önüne geçilemeyeceğini onlara öğrettiği için onu kutsarlar. İnfazdan önceki gece, Valentine ilk “aşk mektubu”nu sevgilisi olan bir genç kıza hitaben kendisi yazar ve mektubu “Senin Valentine’nından sevgilerle” diye imzalar. Sonradan sevgilisinin zindancının kızı olduğu ortaya çıkar. Aslında Valentine zindancının kızının kör olan gözlerinin bir mucizeyle daha önceden açılmasını sağlamıştır ve o zindandayken babası Valentine’ı ziyaret etmesine izin verir. Valentine 14 Şubat 269 yılında infaz edilir. 14 Şubat 496 yılında, Papa Gelasius, St. Valentine onuruna 14 Şubatı ona adar.

Bu tarihten sonra sevgililer birbirlerine “Valentine” göndermeye başlarlar ve bu deyim “Aşk Mektubu” yerine kullanılır olur. Bu mektupların üzerinde, çiçek resimleri, şiirler ve Eros tasvirleri yer alır. Eros’la bağlantısı da bir başka mitolojik öyküden gelir.

Eros, Aşk Tanrıçası Aphrodite’in oğludur. Genellikle bir çift kanat, bir yay ve oklarını koyduğu bir sadakla resmedilir. Annesi Afrodit, halkı tarafından çok beğenilip sevilen prenses Psyche’yi (Sayke okunur) insanlar onun güzelliği yüzünden kendisine tapmayı ihmal ediyorlar diye son derece kıskanınca, Eros’tan Psyche’yi dünyanın en çirkin ve en fakir erkeğine aşık etmesini ister. Eros, Psyche’yi görünce, onun olağan dışı güzelliğinden öylesine etkilenir ki oklarından birini kendi ayağına düşürür ve böylece kendisi ona aşık olur.

Artık Eros her gece görünmez olarak, Psyche’yi ziyaret eder, ona da kendisini görmeye çalışmamasını tembih eder. Psyche’nin iki ablası Eros’un bir canavar olduğunu söyleyip onu kandırır ve bakmasını sağlarlar, ama bu Eros’u çok kızdırır. Eros gittikten sonra, Psyche onu her yerde arar, ve sonunda Kral Tanrı Zeus, Psyche’ye ölümsüzlük armağan eder. Böylece artık Eros’la birlikte olabilir ve bu birliktelikten Voluptas (Zevk) adında bir kızları olur. Psyche de ölümsüzlerin arasına girer ve “Ruh Tanrıçası” olur.

Günümüzde “Sevgililer Günü” yakıştırmasının nasıl ticaret konusu haline geldiği, tüm dünyada Noel’den sonra en çok hediye alınan gün olduğu beni hiç ilgilendirmiyor. Yılda bir kez sevdiğine bir hediye alarak veya bir çiçek vererek o sevgiyi yaşatmanın mümkün olmadığına inanıyorum. Gördüğüm kadarıyla zaten, şimdiki aşklar da çok uzun ömürlü olmuyor, çünkü temelinde alış verişe dayanıyor.

 
Toplam blog
: 11
: 2289
Kayıt tarihi
: 02.05.08
 
 

Henüz emekli olmuş Öğr. Görevlisiyim. Asıl mesleğim dilbilim (linguistics) , yanısıra 42 yıllık prof..