Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Mart '13

 
Kategori
Kent Yaşamı
 

Sevgilim Eskişehir

Sevgilim Eskişehir
 

PORSUK ÇAYI - ADALAR


Tiyatro ve sinema salonları, operası, senfoni orkestrası, müzeleri, çağdaş alış veriş merkezleri, üniversiteleri, kafeleri, parkları, köprüleri, ünlü Kurşunlu Mevlevi Külliyesi, ligde başarılı konumunu sürdüren Eskişehirspor takımı, hoşgörülü, aydın ve sevecen insanlarıyla bir kültür, sanat ve üniversite merkezi olan Eskişehir, Anadolu’nun en parlak yıldızı, ülkemizin küçük Paris’i gibidir. Anadolu’nun tüm kentleri Eskişehir’i örnek almalı, Eskişehir gibi olmalıdır.

Kuşkusuz bu güzel kentimizin de kendine özgü sorunları vardır. İki seneden beri Eskişehir’e sürekli gidip gelen biri olarak gözlemlediğim sorunları Eskişehirlilerin engin hoşgörüsüne sığınarak aşağıda çok kısa özetliyorum:

1. Kentte büyük bir otopark ve park yeri bulma sorunu vardır. Vatandaş arabasını evinin önüne bile park edecek yer bulamamaktadır. Aylık otopark ücretleri yüksektir. Sokak aralarında taş veya bidon konarak araçlar için yer belirlenmekte bu da tartışma ve kavgalara yol açmaktadır.

2. Apartman kültürünü bilmeyen ve kent yaşamına alışık olmayan taşra kökenli üniversite öğrencilerinin yaşadığı apartmanlarda ayakkabılar kapı önlerine yığılıyor, çöp torbaları kat aralarında birikiyor, ortak kullanım alanları, merdiven boşluğu ve apartman girişi koku ve pislikten geçilmez durumda. Sanırım üniversitelere “Apartmanda ve Kentte Yaşama Kültürü”  veya “Çevre Bilinci” gibi derslerin konması yararlı olacaktır.

3. Herkes çöp torbasını sokak köşelerine yığmakta veya sağa sola atmaktadır. Çöp kamyonları gece geç vakit bu çöpleri almaktadır. Ancak, bu kamu sağlığı açısından yüksek risk taşıdığı gibi çok çirkin bir görüntü de oluşturmaktadır. Yaz sıcaklarında şehir adeta bir açık hava çöplüğüne dönmekte ve bu daha büyük bir olumsuzluk yaratmaktadır. Çözüm: Her sokak başına bir çöp konteyneri konabilir.

4.Porsuk çayına atık madde,  izmarit, çer çöp atma, yerlere tükürme artarak sürmektedir.

5. Sokak aralarında su dağıtım kamyonları sabahtan akşama kadar dolaşarak ve sürekli korna çalarak çevreye rahatsızlık vermektedirler. (Özellikle Kalabak suyu kamyonları).

6. Yollarda köpek gezdirenlerin köpekleri sağa sola kaka yapmakta sinek  oluşumu ve bulaşıcı hastalık riski yaratılmaktadır.

7. Günde en az 3-4 kez alçak uçuş yapan hava kuvvetlerine ait jetlerin kulak tırmalayıcı sesi korkunç bir gürültü kirliliği yaratmaktadır. Bu insan sağlığı için son derecede tehlikelidir. Uçakların kent üzerinde uçuşu yasaklanmalı veya askeri havalimanı başka yere taşınmalıdır.

8. İki tramvay hattı yeterli değildir. Çok ivedi olarak siyasal çekişmelerin bir kenara bırakılarak yeni hatların inşa edilerek bir an önce uygulamaya konması gerekmektedir.

9. Sokak serserileri, çingene çocuklar ve  dilencilerin sayısının özellikle arttığı Adalar bölgesinde kafelerde oturanlardan saldırgan tavırlarla para dilenme, evlerin duvarlarına satanist yazılar yazma, araçları çizme, evlerin camlarına yumurta, pislik, vs fırlatma gibi olaylar artarak sürmektedir. Bu ileride önemli bir asayiş sorunu yaratabilecektir.

Anadolu’nun gözbebeği olan bu güzel kentimizin İstanbul gibi mahvolmaması için, iş işten geçmeden ve çok geç kalınmadan en başta sevgili Eskişehirlileri, Vali, Belediye Başkanları, ilgililer, yerel basın ve Eskişehir TV yi bu sorunları ivedilikle çözmeye ve Eskişehir’e sahip çıkmaya davet ediyorum.

 

  

 
Toplam blog
: 129
: 1871
Kayıt tarihi
: 27.07.06
 
 

1968 yılından bu yana dinler tarihi, mitoloji, sosyoloji, antropoloji, dinbilim, teozofi, metafiz..