Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Ruşen Nur Arıkan Uzman Psikolog

http://blog.milliyet.com.tr/rusennurarikan

19 Şubat '12

 
Kategori
İlişkiler
 

Sevgilinizi baştan çıkartmaya çalışan kadınlar

Sevgiliniz veya eşinizle bulunduğunuz sosyal ortamlarda, diğer kadının sevgilinizi baştan çıkartma hallerine tanık olup, sinir harbi geçirdiğiniz oldu mu? Niye bir adamın yanında sevgilisi ya da eşi varsa, diğer kadın için arzu nesnesi olur? Diğer kadına rağmen, adamın ilgisini çekme veya onun elinden almaya çalışma davranışının dinamikleri nedir?

Darian Leader; kadın ve erkek arasındaki cinsiyete özgü farklardan sözederken şöyle bir örnek verir; "Bir erkek, kafede otururken karşıdan gelmekte olan bir çift gördüğünde adamın yanındaki kadına 'güzel ya da seksi mi?' diye bakar. Bir kadın aynı durumda erkekten çok, erkeğin yanındaki kadınla ilgilidir ve şöyle düşünür; 'Acaba bu adam bu kadında benden farklı veya fazla ne buldu?'. Böylece erkeğin diğer kadına arzusunun neler olduğuna ulaşmaya çalışır."

Freud açısından bakarsak da; kadının yanındaki erkeği baştan çıkarmaya çalışan kadın, annesinin elinden babayı almaya çalışan küçük kız çocuğudur. Rakibi olan kadını annesinin yerine koyar, küçükken yenik düştüğü durumdan bu sefer zafer elde etmeye yönelik bilinçdışı çaba ile travmasını onarmaya çalışır.

Heyhat! sonu olmayan bir çaba... Bu kadınlar genellikle teşhirci, ilgi ihtiyacı çok yoğun olan, ilgi görmediğinde karşı tarafın işe yaramaz biri olduğunu düşünen, benmerkezci, duyguları yüzeysel ve çok hızlı değişen, yapmacık, sahte ve abartılı davranışlar sergileyen, cinsel anlamda uygunsuz ve kışkırtıcı davranışlar gösteren, sürekli onay alma ihtiyacı içinde olan, eleştiriye aşırı duyarlı, ilgi gördüğü sürece değerli olduğunu hisseden kişilerdir. Hayal kırıklığına tahammülleri çok düşüktür, ani kararlar alır, duygularını dramatize ederler.

Ayrıca bu kadınlar reddedilmekten çok korkarlar, engellenme yaşadıklarında aşırı öfkelenirler ve karşı tarafı cezalandırıcı özellikte davranış sergilerler.

Aslında bu kadınların kendileriyle ilgili temel inancı; değersizlik duygusudur. Bütün manipulasyonları kendini değerli hissettirecek ilgi ve alakayı görebilmek içindir. 

Evet böyle davranan kadınların derdi, karşıdaki adamın kara kaşı ve gözü ayrıca da muthiş etkileyici karizmatik kişiliği değildir. Oluşturduğu üçgenin erkek sacayağı da bunun karşısında kasım kasım kasılıp yanındaki kadını unutursa, "kurban" rolünü yerine getirmiş demektir. Unutmayın "Nerede üçgen varsa, orada cehennem vardır."  Türk folklöründeki "alkarısı ya da albastı" hikayesinde de buna benzer bir kadın tipi vardır; lohusa kadına geldiği gibi erkeğe de gelen sarışın cezbedici kadın, sözlerine kanan erkekleri cezbettikten sonra ciğerlerini söker ve derede yıkayıp yer.

Hedef haline gelmiş erkekler; seçim sizin! Kurban olmak da bir seçimdir, bu oyuna girip de oyunu kazanan taraf yoktur. Sizi ayartmaya çalışan kadının patolojisini(hastalığını) beslemek istiyorsanız buyrun besleyin, o da zaten siz besledikten sonra değişik besinler için filmi başa saracak ve yoluna devam edecektir. Hayır eldeki kuştan olma ihtimalinize karşı, tedbirinizi alın anlamında belirtmek istedim.      

 
Toplam blog
: 169
: 2363
Kayıt tarihi
: 23.11.10
 
 

İlk, orta ve lise öğrenimini İstanbul' da tamamladı. Hacettepe Üniversitesi Psikoloji Bölümü' ünde..