Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

15 Aralık '06

 
Kategori
Felsefe
 

Sevgiyi öğrenilebilirsiniz 2

Konuyu biraz daha iyi acıklayabilmek için Stephen Covey’in "ETKİLİ İNSANLARIN 7 ALIŞKANLIĞI" isimli kitabından bir alıntı yapmak istiyorum.

Proaktivite kavramı üzerine bir konuşma yaptığım bir seminerde adamın biri yanıma yaklaştı.

-Söylediklerinizden hoşlandım, Stephen. Ama durumlar bir birinden çok farklı. Evliliğime bir baksanıza. Gerçekten kaygılıyım. Karımla birbirimize karşı o eski duygularımız kalmadı. Galiba, artık onu sevmiyorum. Karım da beni sevmiyor. Ne yapabilirim?

-O duygu öldü mü artık?

-Evet öyle... Bizi gerçekten kaygılandıran üç çocuğumuz da var. Ne önerirsiniz?

-KARINIZI SEVIN.

-Söyledim ya, o duygu öldü artık.

-Karınızı sevin.

-Anlamıyorsunuz. Sevgi duygusu kalmadı artık.

-O halde KARINIZI SEVİN. Madem ki o duygu öldü, KARINIZI SEVMENİZ İÇİN İYİ BİR NEDENİNİZ VAR.

-AMA INSAN SEVMEDIGI BIRINI NASIL SEVER?

-Dostum, SEVMEK BİR EYLEMDİR. Duygu olarak sevgi, sevmek eyleminin bir ürünüdür. Onun için karınızı sevin. Ona hizmet edin. Özveride bulunun.

Ona kulak verin. Anlayış gösterin. Onu takdir edin. Olumlayın. (Önerilenler 5 sevgi dili olarak aşağıda anlatılanlarla cok benziyor. Tuncay) Bunu yapmaya istekli misiniz?

Bütün gelişmiş toplumların yarattığı büyük yazınsal yapıtlarda, sevmek bir eylem, bir fiildir. Edilgen(Reaktif) insanlar SEVMEYI duyguya dönüştürür. Onları duyguları yönetir. Hollywood (ve tabii yesilcam da) genelde sorumlu olmadığımıza, duygularımızın bir ürünü olduğumuza bizi inandıran senaryolar üretmiştir.

Ancak Hollywood(Yesilcam) senaryosu gerçeği tanımlamaz. Duygularımız, eğer eylemlerimizi denetliyorsa, bunu nedeni sorumluluklarımızdan vazgeçmemiz ve duygularımıza bu yetkiyi vermemizdir. ( Bu durum, duygularımızı tanıma ve yönetmedeki beceri eksikliğimizden kaynaklanır. Kızgınlık ve öfke de duygudur ve bazen bize çok kötü şeyler yaptırır. Duygu olarak sevgi, ornegin Kuzu eti sevgisi, insanı can almaya goturur. Bir gansterde de kendi cocuguna karsi sevgi vardir. Ondaki bilgiden yoksun sevgi duygusu, rakip cete liderinin, besikteki bebegi dahil, tum ailesini oldurmesini engellemez. Sevgiyi sadece bir duygudan ibaret gördüğümüzde, eylem yanına öncelik vermediğimizde ya günlük aşklar yaşarız veya obsesyona girer "SAPLANTILI ASIK" oluruz. Tuncay)

PROAKTİF INSANLAR SEVGIYI BIR EYLEME DONUSTURUR.

Sevgi, yaptığımız bir şeydir. Özverilerimiz, kendimizden ödün vermemizdir. Tıpkı bir annenin bebeğini dünyaya getirmesi gibi. Sevgiyi incelemek istiyorsanız, kendilerini, diğerleri için, hatta kırıcı olan ya da sevgilerine karşılık vermeyen insanlar için, feda eden kişileri inceleyin. Veya uğruna özveride bulunduğunuz çocuğunuza olan sevginize bir bakın.

SEVGİ, SEVME EYLEMLERİYLE HAREKETE GEÇEN BİR DEĞERDİR.

PROAKTİF İNSANLAR DEĞERLERİNİ, DUYGULARININ ÖNÜNE GEÇİRİRLER.

DUYGU OLARAK SEVGİ, BİLİNÇLİ OLARAK HER ZAMAN YAKALANABİLİR VE HİSSEDİLEBİLİR.

Sevgilerimle.

 
Toplam blog
: 67
: 4845
Kayıt tarihi
: 11.12.06
 
 

Ayrik otu tohumu ekip, buğday imajinasyonu yaparak, Buğday  hasatı yapabilir misiniz? Her ne ..