Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

02 Ağustos '19

 
Kategori
Genel Sağlık
 

Sevilmeye Değersin

Dünyadaki herkes başkaları tarafından iyi davranılmayı, sevilmeyi ve saygı duyulmayı hak eder. Birçok kişi her ne kadar muhteşem de olsa, zenginde olsa kendileri ve kendileri hakkında nasıl hissettikleri arasında dağlar kadar fark vardır.  
 
Her yönüyle baskının olduğu bir dünya da duyulma, saygı görme ve anlaşılma savaşı verirken herkesin eşsiz bir  varlık olduğunu unutması son derece kolaydır. Herkes yaşamı boyunca bu yolculukta yara alabilir ve insanlar tarafından hayal kırıklığına uğratılabilir. 
 
Zaman içerisinde meydana gelen bu yaralar insanın kendine olan inancını kolay bir şekilde yıpratabilir. Bu noktada yapılması gereken insan deneyiminin kaçınılmaz travmalarının duruşunuzu kırmasına izin verilmemeli.
 
Özgüven Oluşturma
Özgüven oluşturma değerli hissetmenin bir diğer yöntemi olarak kabul edilir. Herkes özgüveni yüksek bir biçimde doğmaz ve bazı durumlarda bunu geliştirmek zorlayıcı olabilir. Çünkü kişisel deneyimler özgüvenin kaybolmasının nedenidir. 
 
Özgüvenli birisi risk almaya istekli, hatalarını kabul eden ve onlardan ders çıkaran ve iltifatları kabul edebilen birisidir. Bunu sağlamak için daha önce neler başardığınıza bakmak, başarılı olduğunuz şeyleri düşünmek, hedefler belirlemek ve hobi sahibi olmak gibi adımlar atılabilir. Ayrıca kendi kendinize konuşmak da özgüven oluşturma konusunda yardımcı olabilir. 
 
Zihninizin size yönelttiği olumsuz şeyleri dinleyip durmak ve onlarla boğulmak yerine kendinize, sizi neşelendirmeye çalışan en yakın arkadaşınızmış gibi davranmak özgüven kazanma konusunda daha rahat olmanızı sağlar. 
 
Kendinizi Değiştirmek
Bazı şeyleri değiştirmek için ilk başta kendi görüntünüzü değiştirmek gerekir. Çünkü kendi görüntünüzü değiştirmek aynı zamanda zihinsel resminizi, kim olduğunuz dair anlayışınızı değiştirmek anlamına gelir. Şu anda sahip olduğunuz siz her zaman var olan ve var olacak olan. Bunu sizin yaratmadığınızı ve değiştiremeyeceğinizi kabul etmeniz gerekir. 
 
Başka bir deyişle, kişisel imajınızı değiştirmek, kişisel dönüşümle ilgili değil kendini gerçekleştirme ve kendini açığa çıkarma ile ilgilidir. Daha iyi bir kişilik imajı yaratmak yeni yetenekleri, güçleri veya yetileri ortaya çıkarmaz, ancak mevcut olanları serbest bırakır ve kullanır. Bunu yapmak aynı zamanda özgüven oluşturmak içinde atılacak ilk adım olarak değerlendirilebilir. 
 
Psikiyatrist Uzm. Dr. Burak Toprak
 
 
Toplam blog
: 33
: 43
Kayıt tarihi
: 30.05.19
 
 

İstanbul Tıp Fakültesinden 2008 yılında mezun oldu. 2009 yılında psikiyatri uzmanlık eğitmine Ere..