Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

08 Kasım '06

 
Kategori
Sosyoloji
 

Seviyeyi yakalamak

Pencerenizden dışarı baktığınızda güneşini saklamıyorsa gökyüzü sizden
kıyılarınızdan çekilip gitmiyorsa deniz terkeden sevgililer gibi ıslak
utancından kanatlarını çatılarınıza bırakıp kaçışmıyorsa kuşlar
Ve apak karınlarındaki dinamit yaralarını sofralarınızdan saklıyorsa balıklar
ve korku sarısı yüzlerinize birer tokat gibi inmiyorsa şafaklar
birileri
yaşadığınız günlerin diyetini ödediği içindir (Nevzat Çelik)

Şair, neyi düşünerek yazdı bu şiiri bilemiyorum ama benim ilk anda düşündüğüm Kurtuluş Savaşında emekleri hiçbir zaman azımsanamayacak olan Mustafa Kemal ve silah arkadaşları olmuştur.

İşimdeki yoğunluğun biraz azaldığı zaman internette fazla dolaşmam sırasında rastlamıştım forum sitelerine... Düşünceler yazılsın, tartışılsın hatta araştırılsın diye hazırlanmış siteleri gördüğümde çok şaşırmıştım. Adab-ı muaşeret kurallarını bir tarafa itekleyen herkes, doldurmuş buraları ve kendilerince tartışıyorlar, hakaret ediyorlar, iftira atıyorlar. Körler ülkesi gibi bir yer burası... Birer nickname (lakap) alan birileri saygısızca yazıyor. En çok tartışılan da hangi konular biliyor musunuz; İslam dini, Hz. Muhammed (S.A.S), M. Kemal Atatürk ve Atatürkçülük... Öyle abuk sabuk tartışmalar yaşanıyor ki; kimse kimsenin düşüncelerine saygılı değil... İnsanların fabrikadan çıkan robotlar gibi tek tip düşünceli olması mümkün değil ama düşüncelere saygılı olunması tek amacımız olmalı bence... Üzerinde tartışılan konular hassasiyetimiz olan konular... Hakaret içeren, iftira türü sözler hassasiyetimizin sınırlarını zorlamaktadır.

"Hani Rabbin meleklere 'Ben yeryüzünde bir halife yaratacağım' demişti de; melekler 'Orada bozgunculuk yapacak, kan dökecek birini mi yaratacaksın? Oysa biz seni, överek yüceltiyor ve kutsal sayıyoruz' demişlerdi. Allah’da 'Sizin bilmediklerinizi ben bilirim' demişti." (Bakara-30) ayeti ile benim anladığım insanın sadece düşünebildiği için diğer canlılardan farklı olduğunu gösterebilmesidir. Düşünebiliyorsak eğer insanlar arası düşünce farklılıklarına ve insan hatalarına da gözümüzü kapamamalıyız.

Her insan gibi, liderimiz olarak kabul ettiğimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün de hatası olmuş olabilir. Atatürk’ün davranışlarının da o günün şartlarına bakarak o ahval ve şerait içerisinde değerlendirilmesi gerekir. Yapılan işin yanlış olabileceğini kabul ettiğimizde O’nun bir insan olduğunu kabul etmeliyiz ve insan üstü bir varlık olarak değerlendirmemeliyiz.

Kaldı ki Hz. Muhammed’in (S.A.S), Mekke’de Kureyş’in ileri gelenlerine İslam dinini anlatırken gelen âma birinin kendisine de İslam’ı anlatması için ısrar etmesi üzerine, yüzünü buruşturması sebebi ile inen Abese Suresi’nde Allah (C.C), peygamberini hata yaptığı için azarlar nitelikli ayetler indirmiştir. Gönderilen emirlerin de o günün tarihine, coğrafi konumuna ve şartlarına bakılarak değerlendirilmesi gerekir.

Bu konuları tartışmanın yolu; forumlarda saygı duyulması gerekenleri saygısızca anarak, hakaret ederek davranışlarını sorgulamak değildir.

Forum sitelerinde seviyeli olmamız dileği ile saygılar...

 
Toplam blog
: 37
: 557
Kayıt tarihi
: 28.09.06
 
 

2006 itibarıyla 36 yaşında, yolun yarısını geçmiş bir inşaat mühendisiyim. İşim ve ailem herşeyimdir..