Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Nisan '10

 
Kategori
Magazin
 

Sevmek ya da sevmemek

Sevmek ya da sevmemek
 

Hakkı Devrim Yaşar Kemal 'in İnce Memed 'ini başlığına taşıyan bir köşe yazısı yazmış Radikal'de. Devrim'in, Engin Ardıç'tan aktardığına göre ;

Yaşar Kemal «Aslında, İnce Memed’i hiç sevmem» demiş. Engin Ardıç bu itirafa değinmiş. (Sabah, 11 nisan) diyor Devrim. «Kahramanını sevmeyen yazar, edebiyat tarihinde bir ilk olsa gerek.» diyormuş Engin Ardıç, Hakkı Devrim'in aktarmasına göre. Sabaha bakmaya zaman bulamadım. Umarım doğru anlamışımdır. daha ince göndermeler ya da anlamlar var mı, bilmiyorum.

Fikri genel olarak ele almakta yarar var. Hakkı Devrim sanki şöyle bir sorunsalı gündeme getirme çabasında gibi geldi.

Yarattığı kahramanı sevmeyen yazar olur mu? Yazarlar sadece sevdikleri karakterleri mi yazarlar. Yaşar Kemal kendisine gelen eleştiriler ve bazı yazılar sonucunda İnce Memed'den soğumuştur demeye getiriyor Hakkı Devrim sanki, önceden severmiş de sonradan soğumuş Yaşar Kemal. Oysa Yaşar Kemal ise "...İnce Memed'i hiç sevmem" dememiş mi? Deneyimli bir kalem olduğundan da edebiyatla fazla ilgili olmadığı alçak gönüllüğünü ekleyivermiş Devrim.

Bu köşe yazısındaki fikir bana, yazar kahramanını sever mi, sevmek zorunda mı, sorusunu sordurdu. Ya da roman yazarları sadece sevdikleri kahramanları mı yaratırlar?

Roman yazarı eserinde olası durumları kurar ya da olmuş durumları, estetik ölçütler içinde sunar. Herhangi bir roman düşünelim ki kahramanı ne yazık ki kanlı bir katil olsun. Yazarı bu kahramanı sevmek zorunda değildir ki; ama bu karakterin varlığını ve olası davranışlarını okurla, toplumla paylaşmak için yazar hele de toplumcu gerçekçi bir yazar ise.

Belli bir edebiyat kulvarında olmayan bazı popüler kitaplarda da kötü, korkunç karakterle karşılaşmaktayız. O zaman yazarı, bu kanlı karakterleri aman aman bayıldığı, çok sevdiği için mi yazmıştır diyeceğiz? Öyle olduğunu sanmıyorum.

Bir yazar için asıl zor olan sevmediği bir karakteri canlandırmak mıdır?

Yazarlar yarattıkları karakterleri sevmek zorunda değiller ama gerçek yüzünü yansıtmak isterler, olası olaylara ışık tutmak isterler desem, sanki benim açımdan daha doğru gelecek.

ezgiumut 13 Nisan 2010

http://www.radikal.com.tr/Default.aspx?aType=RadikalYazarYazisi&ArticleID=991197&Yazar=HAKKI DEVRİM&Date=13.04.2010&CategoryID=97

 
Toplam blog
: 566
: 1338
Kayıt tarihi
: 11.07.06
 
 

Edebiyatla ilgileniyorum. Ayrıca amatörce belgesel film çalışmaları yapıyorum ve kültürel etkinlikle..