Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

08 Aralık '10

 
Kategori
Deneme
 

Sevmek Zamanı

Sevmek Zamanı
 

Mevlana'ya sormuşlar: "Sevmek mi daha güzeldir, sevilmek mi?" diye. "Sevmek!" demiş. " Çünkü sevildiğinden hiçbir zaman emin olamazsın!"

"Ne mutlu!" demek geçiyor içimden, "Seviliyorum" diyebilenlere. Gerçekten de bunu bilebilmemiz,hatta bazen emin olmamız çok zordur... Çoğu kez mutsuzluğumuzun kaynağı artık hiç kimse tarafından sevilmediğimizi düşünmemiz değil midir?

Deli gibi sevmek, denir ya hani; öyle seversiniz de hiç karşılığı yoktur...Olmayacaktır da! Ve sonra "Hoş geldin hüzün!"

Sevilerek sevmek en güzelidir elbet. Ama asla sevilmeyeceğimizi bilerek de sevmedik mi? Okul yıllarında öğretmenimize aşık olup, ablamızın / ağbimizin arkadaşlarına sulu sepken tutulmadık mı hiç?

Sevmenin zamanı yoktur, denir. Doğduğumuz anda başlarız sevmeye. Son nefese kadar da hiç vazgeçmeyiz. Bazen geç kaldığımızı düşündüğümüz olur: "Ellerinin kuytusunda saklardım yüzümü / Çok mu geç seni sevmelerin zamanı" *

Değildir elbet! Yaşam içinde yapmak istediğimiz her ne olursa olsun asla geç değildir. Ve pişmanlıklarımız hep yapmadıklarımız için değil midir çoğu kez? Yine de erteleriz sevmeyi. Hep bir nedenimiz vardır,kendimizi avuttuğumuz. Hep zamanını bekleriz, zamanın geçip gittiğini fark etmeden: "Sevgileri hep yarına bıraktınız / Çekingen, tutuk, saygılı / Bütün yakınlarınız / Sizi yanlış tanıdı" // (...) " Siz geniş zamanlar umuyordunuz / Çirkindi dar vakitlerde bir sevgiyi söylemek / Yılların telaşlarla bu kadar çabuk / Geçeceği aklınıza gelmezdi" **

Cemal Süreya, "sevmek" kelimesinin en uzun kelime olduğunu söylemiş. Bunun anlamını düşündüm durdum. Bir anlamı mutlaka olmalı... Bulamayışım, belli ki o derinliğe henüz ulaşamadığımdandır!

Sizce şair ne demek istemiş olabilir?

*Refik Durbaş / Zamanı ** Behçet Necatigil / Sevgilerde

 
Toplam blog
: 235
: 2079
Kayıt tarihi
: 26.09.07
 
 

Burada yazarken kim olduğumuzun, ne olduğumuzun bir önemi olmadığını düşünüyorum. Önemli olan yaz..