Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

26 Şubat '18

 
Kategori
Gezi - Tatil
 

Seyahat Edenlerin En Sık Yaşadığı Sindirim Hastalığı: Kabızlık

Seyahat Edenlerin En Sık Yaşadığı Sindirim Hastalığı: Kabızlık
 

Zaman zaman benim de müzdarip olduğum bir durumdur. Bilmediğim yerlerde özellikle havaalanlarında ve uçakta hijyenik wc bulamam sıkıntısıyla daha az sıvı tüketip daha çok katı besinler tercih ederim. Sonrasına ise kabızlık kaçınılmaz oluyor. Bunun ne kadar yanlış bir yöntem olduğunu sevgili diyetisyenimiz Cansu Uygur bizlere anlattı. Ben de seve seve sizlere aktarıyorum.
 
''Seyahat her birimiz için çok keyifli bir süreç olsa da iklim değişikliği, düzenin bozulması ve beslenme kültürünün değişmesi ile sindirim sistemimizde de birtakım değişiklikler hissetmeye başlarız. Kimimiz kabızlık, gaz ve şişkinlikle mücadele ederken, kimimiz de aşırı çalışan bir bağırsak ile mücadele etmek zorunda kalabiliriz. Peki bununla baş etmenin yöntemleri ne olmalı?
 
Öncelikle belirtmem gerekir ki sağlıklı bir bağırsak florasına sahip olmak demek kuvvetli bir bağışıklık sistemini de beraberinde getirir. Tabii ki kuvvetli bir bağışıklık sistemi de sağlıklı bir sindirim yoluna sahip olmamız anlamına gelir. Bu nedenle seyahat öncesi bağışıklığınızı kuvvetlendirici hamlelerde bulunmak işe yarayabilir. Örneğin; kırmızı ve mor meyveleri tüketmek, zerdeçal, zencefil gibi baharatları kullanmak, kefir tüketmek, bal, pekmez tüketmek, turunçgilleri (portakal, mandalina, greyfurt, limon) beslenmenize dahil etmek bağışıklığınızı kuvvetlendirmek için en iyi yöntemlerdir.
 
Bağışıklık sistemimizin iyi olması dışında sindirim sistemimizi etkileyen en önemli faktörlerden birisi de sıvı tüketimimiz. Genelde birçoğumuz dışarıda tuvalet bulamama riskine karşılık su tüketimini azaltır, bir de “hazır buraya kadar gelmişken her şeyden deneyelim” ci bir maceraperest isek maalesef vücudumuz bu katı şeyleri sindirmeye çalışırken biraz sıkıntı çekebilir. Bu sıkıntılar da bize gaz, şişkinlik ve devamında kabızlık olarak geri döner. Bu durumu hafifletmek adına ya sıvı tüketiminizi artıracaksınız ya da yediklerinizi çok dikkatli seçeceksiniz; daha yumuşak veya sıvı ağırlıklı gıdalar üzerinde durmak iyi bir kaçış yöntemi olabilir. Ayrıca her şeyden tam porsiyon yemek yerine tadımlık da alabilir ve sindirim sisteminize ekstra yük bindirmekten kaçınabilirsiniz.
 
Bazen de sadece iklim değişikliği bile bizi etkilemeye yeter… Bir uçak yolculuğu (eşittir ödem), ardından alışık olduğumuz ortamın dışında bir atmosfer ve bam! Daha uçaktan iner inmez bile kendinizi kötü hissedebilirsiniz. Bu durumu hafifletmek için de yine bir üst paragrafta bahsettiğim şekilde beslenebilir ve bolca su tüketebilirsiniz.''
 
Sağlıklı seyahatlerimiz olsun :)
Sevgiler
 
Toplam blog
: 20
: 473
Kayıt tarihi
: 23.01.18
 
 

Boğaziçi Üniversitesi Turizm Otelcilik bölümü mezunuyum. 14 yıllık profesyonel turizmci, amatör f..