Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

04 Eylül '19

 
Kategori
Psikoloji
 

Seyahat ve Psikolojik Etkileri

SEYAHAT ETMENİN İNSAN PSİKOLOJİSİ ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ

         Seyahat etmenin insan psikolojisi üzerindeki etkilerine, seyahatin ne olduğu ile başlayalım. Seyahat ya da yolculuk, kişi ya da nesnelerin uzak yerler arasında gerçekleştirdiği devinimdir. Eğlence, turizm ve tatilin yanı sıra dini, kültürel ve eğitsel amaçlı yolculuklar da yapılabilmektedir. Yolculuk; yerel, bölgesel, ulusal ya da uluslararası çapta gerçekleşebilir.

SEYAHAT ETMENİN POZİTİF GÜCÜ

            Bilim insanlarına göre seyahat etmek insanlara pozitif enerji veriyor. Biz psikologlara göre ise seyahat; türü ne olursa olsun insan ruhunun yenilenmesini ve insanın pozitif enerjiyi bulmasını sağlıyor. Psikolojik olarak kendimizi yenilememiz için turist olmaktan çıkıp seyyah olmayı denemeniz daha faydalı olacaktır. Tatili boş boş oturma, vakit öldürerek dinlenmeden ziyade, seyahat edip yeni yerleri, yeni kültürleri, yeni insanları tanıma ve yeni yerleri keşfetmemizin bizi olgunlaştırıp, iyileştirmek gibi önemli bir gücü olduğunu ya da seyahat etmenin pozitif gücünü net olarak görebiliriz.

            Seyahat etmek hayatınıza sevinç, heyecan ve coşku getiren bir terapidir. Seyahat sizi nefis lezzetler ile karşılaşmaktan aklınızı başınızdan alan maceralar yaşamaya kadar coşku ve heyecana sokacak birbirinden farklı deneyimler sunar. Daha da seyahat etmek farkında olmasanız bile hayatınıza yararı dokunabilecek yeteneklerinizi geliştirmemize yardımcı olur. Seyahat etmenin pozitif gücünü, hayatımıza dokunuşlarını ancak seyahat ederek fark edebiliriz.

ÇOK OKUYAN MI? ÇOK GEZEN Mİ?

            Seyahat etmenin insanlar üzerindeki psikolojik etkisi yadsınamayacak düzeyde etkilidir. İmaj kavramını etkileyen faktörler arasında sayılır. Psikolojik arınma sadece tıbbi sağrı çalışmalarıyla değil, seyahat bilincinin kontrolü ve harekete geçilmesiyle de sağlanmaktadır. Burada size her yerde duyduğunuz o klasik gezelim, mutlu olalım, psikolojimizi düzeltelim gibi gerçeklikten, daha doğrusu gerçekleştirmekten uzak olan şeylerden bahsetmeyeceğim. Hepimizin bildiği bir söz öbeği var. Çok gezen mi bilir, çok okuyan mı? Bu soruya bizim ülkemizde verilen cevap genel anlamda ‘’çok gezen’’ şeklindedir. Fakat çok gezmek cidden bilgiyi ve farkındalığı artırıyor mu?

            Tıp biliminin en önemli alt dallarından biri olan psikiyatri bilimi, Dunning-Kruger etkisi denilen bir gerçeği gözler önüne serdi. Bir insan ne kadar az şey biliyorsa, o kadar çok yorumda bulunuyor ve o kadar çok şey bildiğini zannediyor. Madem gezmek bilgi birikimimiz artırıyor, o zaman Dunning-Kruger etkisini gösteren tabloda ‘’bilgili insanlar’ üzerine yarar sağlıyor.

HEPİMİZ MUTLULUĞUN PEŞİNDEYİZ

            Aslında hepimiz mutluluğun peşindeyiz. Bakın bu konuda 20 yılı aşkın süredir para ve mutluluk arasındaki ilişkiyi araştıran Psikoloji Profesörü Dr. Thomas Gilovich’in Psychological Science dergisinde yayımlanan araştırmasında şu sonuçlara değiniyor. ‘’Sürekli bizi mutlu eden maddi şeyleri satın alıyoruz. Ancak kısa süre içerisinde varlıklarına alıştığımız eşyaların mutluluğumuza etkisi kalmıyor. Yeni şeyler ilk başta bize heyecanlı gelse de sonrasında bir bakmışız onlara alışmışız’’. İşte Gilovich, bunun için eşya yerine deneyim satın almanın insanı daha mutlu edeceğini söylüyor. Seyahat etmekte bu dünyada yaşayabileceğimiz en güzel deneyimlerden birisidir.

SEYEHAT ETMEK BİR LÜKS MÜ? İHTİYAÇ MI?

         Bazılarına göre seyahat etmek, tatile çıkmak, gezmek lüks gibi görünse de asla öyle değildir. Yemek, içmek nasıl bedeninize iyi gelecekse, seyahat etmekte ruhumuza bir o kadar iyi gelecektir. Yeter ki bunu kontrolsüz ve amaçsız bir gezi ve dolaşma eğilimi içinde olarak yapmayalım. Amaçsız ve kontrolsüz dolaşma eğilimi psikolojik bir hastalık olup adı da ‘’DROMOMANİA’’ dır. Tedavi edilmesi gerekmektedir. Seyahat veya uzun mesafelere gitmek için kontrol edilemeyecek kadar istek duyarak tam olarak neye ya da nereye ulaşmak istediklerini anlamıyorlar.

         Seyahat etmeyi ya da gezmeyi toplumun bir çok kesimi lüks olarak görse de bunun bir ihtiyaç olduğunu kabullenmeliyiz. Her şeyden önce kendimize, bedenimize, ruhumuza iyi geldiği bilinciyle seyahat planları yapmalıyız. Seyahat emin olun ki size planlamayı, kontrollü harcamayı öğretecektir. Bu arzu içinde olursanız önce gideceğiniz yerleri planlayacak sonrasında gideceğiniz yerler için birikim yapmaya başlayacaksınız. Kim bilir belki de ucuz seyahat araçlarını kıyaslayıp, ekonomik konaklama için alternatifler araştıracaksınız.

 

 
Toplam blog
: 2
: 478
Kayıt tarihi
: 02.09.19
 
 

Uzman Klinik Psikoloğum. Yetişkin terapisi, çift terapisi ve cinsel terapi alanında aktif olarak ..