Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

21 Aralık '15

 
Kategori
Gezi - Tatil
 

Seyir defteri (2)

Devam ediyoruz rehberimizin aktardıklarıyla:

“ Şeb-i Aruz törenleri nedir? Mevla’nın ölümünden sonra, oğlu Süleyman Veled bir tarikat kuruyor; Mevlana’ nın ilmini yaymak adına. Bu, Mevlevi Tarikatı adını alıyor. Bu tarikat Mevlana’ nın ölümünü, onun inancından yola çıkarak; doğum günü, düğün günü olarak adlandırıyor ve Şeb-i Aruz törenleri şekilleniyor.

Şeb-i Aruz törenleri’ ne eşlik eden Sema gösterileri 7 bölümden oluşuyor. Gösteri başında Mevlana’ yı temsilen bir kırmızı post konuluyor başköşeye. Allahın büyüklüğünü anlatan bir Naat’ la gösteri başlıyor. Semazenlerin başlıkları mezar taşını simgeliyor, içlerindeki beyaz elbiseleri de kefenleri oluyor. “ Bir “ işareti şeklinde başlarını eğip üç kez selam verirler ve tennureleri ile sema etmeye başlarlar. Dönerler durmadan. Çünkü evrende her şey dönüyordur ve onlar ne kadar çok dönerlerse okadar çabuk Allah’ a ulaşacaklarına inanırlar.”

Şimdilik bu kadar. Açıkçası rehberin pek de katkı koyduğu söylenemez bu gezide. Zaten rehber de değilmiş sanırım. Annemin söylediğine göre( ben kaçırmışım )bir rehber bulanamadığı(!) için, Konya’ yı iyi bilen bir çalışanmış bildiklerini paylaşmaya çalışan. Neyse… Yola devam!

 
Toplam blog
: 423
: 186
Kayıt tarihi
: 10.10.11
 
 

İkbal Özlen DİNÇERLER. 14.02.1960 doğumlu. izmir Kız Lisesi Edebiyat Bölümünü okudu. Buca Eğitim ..