Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

19 Kasım '14

 
Kategori
İnançlar
 

Şeyselleşmiş Dinsel Objeler

Şeyselleşmiş Dinsel Objeler
 

Google


Şeyselleşmişlikle, burada yabancılaşmayı imliyoruz. Aracın amacın yerini almasını imliyoruz. Düşünmenin, soyutlama becerisinin, hatasını görmenin, soru sormanın yokluğunu imliyoruz.

Dinsel objeler, tek tanrılı dinler için, kulla Allah / Tanrı / Yehova arasına giren / sokulan putsal nesnelerdir.

İslam için, muska öyledir örneğin.

Gelelim örneklere:

1.

Kıble pusulası:

Bunlar ithal mallardır ve üzerinde hangi ülke için imal edildiği yazmaz. Böylelikle, Türkiye’deki müminler, Malta’daki müminler için üretilmiş bir nesneyi kullanır ve yanlış kıbleyle namaz kılıp günaha girerler. Ayrıca, Türkiye’de Muğla’nın ve Hakkari’nin kıblelerinde en az 10 derecelik de bir oynama vardır ama camilerde bile bu bazan ıskalanıyor ve müminler 40 yıl falan yanlış kıbleyle namaz kılıyorlar, sonra da bu hataları müftüce affoluyor.

+

2.

Elektronik zikirmatik:

Takım amblemli / renkl tesbihlerden sonra, bu da başka bir acaip obje. Hesapça, 33’lük turları kendi sayıyor bu alet. Oy vermeyi ve ibadeti bir baş parmak hareketine indirgemek, şeyselleşmişlik-ötesi bir kültürel antropolojik olgu.

+

3.

Ezanlı saat:

Türkiye’nin farklı yerlerinde ezan zamanı 1 saattan fazla farklı olabiliyor ama bu saatlerde öyle değil.

+

4.

Ekolu ezanlı seccade:

Cami ile pavyonu karıştıran bir kültürel yorum. Müezzinin sesi hesapça cami içinde ekolu geliyormuş, onlar da böyle bir seccade imal etmişler işte. N’olcek yani?

+

Sonuç:

Kemal Karpat’ın ibadet etmeden Müslüman kalan Anadolu İslamı yorumu olduktan sonra, cemaatlerin de bu tür nesnelere puta tapar gibi tapması olağan bir durum.

 
Toplam blog
: 2216
: 514
Kayıt tarihi
: 16.08.06
 
 

Serbest yazarım. 1960 doğumluyum. BÜ İşletme mezunuyum. ..