Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Ekim '14

 
Kategori
Türkiye Ekonomisi
 

Seyyanen zam verilen memur ve emeklileri 2014'de ne kadar zarar etti?

Seyyanen zam verilen memur ve emeklileri 2014'de ne kadar zarar etti?
 

Ekonomide mucizeler yaratan iktidar, yandaş sendika ile anlaşarak, memur ve emekliye öyle bir tokat(!) attı ki, tokadı yiyenlerin kendilerine gelmesi için 2015 seçimlerinin biran önce gelmesi gerekiyor.

Hükümet’in enflasyon hesabı şaştı, fatura memura ve memur emeklisine çıktı. Enflasyonun yüzde 5,3’te kalacağı hesabıyla memura yapılan net 124 liralık seyyanen zam tamamen eridi. En düşük memurun bile zararı 55 lira oldu.

Orta Vadeli Programda (OVP) yapılan değişiklik IŞİD protestosu nedeniyle ülkenin belli bölgelerinin yakılıp, yıkılması, talan edilmesi nedeniyle fazla ön plana çıkmadı.

Hü­kü­met yılsonu enf­las­yon tah­mi­ni­ni yüz­de 9,4 ola­rak re­vi­ze et­ti, me­mu­run bü­yük zam kay­bı or­ta­ya çık­tı. Enf­las­yon­da­ki bü­yük sap­ma­ya kar­şın me­mu­ra bu yıl fark ve­ril­me­ye­ce­ği için me­mur ma­aş­la­rı enf­las­yon kar­şı­sın­da 55 li­ra ila 600 li­ra ara­sın­da eri­ye­cek.

Maa­şı 1350 li­ra­nın üze­rin­de olan tüm me­mur­lar­la ay­lı­ğı 1550 li­ra­yı aşan tüm me­mur emek­li­le­ri enf­las­yon kar­şı­sın­da za­ra­ra uğ­ra­ya­cak.

Hatırlanacağı üzere; Hü­kü­met Me­mur-Se­n’­le im­za­la­dı­ğı top­lu söz­leş­mey­le 2014 yı­lın­da me­mu­ra yüz­de­lik zam ye­ri­ne sey­ya­nen zam ver­me ko­nu­sun­da mu­ta­ba­ka­ta var­dı. Üze­rin­de an­la­şı­lan top­lu söz­leş­mey­le me­mur ma­aş­la­rı­na sey­ya­nen brüt 175 li­ra, net 124 li­ra; me­mur emek­li­le­ri­ne de yi­ne brüt 175 li­ra net 142 li­ra zam ya­pıl­dı. Uz­la­şı­lan me­tin­de bu yıl me­mur ve me­mur emek­li­le­ri­ne enf­las­yon far­kı ve­ril­me­ye­ce­ği de hük­me bağ­lan­dı. Me­mur zam­mın­da sa­de­ce öğ­ret­men­ler için top­lam­da 150 li­ra ila­ve zam da ön­gö­rül­dü.

Pa­zar­lık gö­rüş­me­le­rin­de en kö­tü se­nar­yo­da da­hi me­mu­ra yüz­de 3 ar­tı 3 zam ve­ri­le­ce­ği, enf­las­yon far­kı­nın de­vam et­me­siy­le de me­mu­run enf­las­yo­na ez­di­ril­me­ye­ce­ği bek­le­ni­yor­du. An­cak ‘dü­şük me­mu­ra yük­sek za­m’ an­la­yı­şı be­nim­se­ne­rek sey­ya­nen zam­da ka­rar kı­lın­dı. Enf­las­yon far­kı­nın kal­dı­rıl­ma­sı ise me­mu­ra bü­yük gol ol­du. 

Me­mur-Sen, enf­las­yon fark­sız sey­ya­nen zam an­laş­ma­sı­nı sa­vu­nur­ken, enf­las­yon tah­mi­ni­nin tu­ta­ca­ğı var­sa­yı­mıy­la, me­mur­la­rın bü­yük bö­lü­mü­nün enf­las­yo­nun üze­rin­de zam al­dı­ğı­nı açık­la­dı.

An­cak Hü­kü­met, Or­ta Va­de­li Prog­ra­m’­da (OVP) yüz­de 5,3’lük tah­mi­nin tut­ma­ya­ca­ğı­nı açık­la­yıp ye­ni tah­mi­ni yüz­de 9,4’e re­vi­ze et­ti. Enf­las­yon­da­ki bu re­viz­yon, me­mur­lar­la il­gi­li tüm he­sap­la­rı alt üst et­ti.

Ka­mu­da hiz­met­li kad­ro­sun­da ça­lı­şan bir me­mu­run 1904 li­ra olan ma­aşı­na Ocak 2014’te 124 li­ra net zam ya­pıl­dı, ma­aş 2 bin 28 li­ra­ya çık­tı.

Enf­las­yo­nun tah­min edil­di­ği gi­bi yılsonunda yüz­de 9,4 ol­ma­sı ha­lin­de bu me­mu­run maa­şı enf­las­yon kar­şı­sın­da 55 li­ra eri­miş ola­cak.

Enf­las­yon far­kı kal­dı­rıl­ma­mış ol­say­dı, bu me­mur yı­lı 2 bin 28 li­ray­la de­ğil 2 bin 83 li­ray­la ka­pat­mış ola­cak­tı. Ma­aş eri­me­si po­lis­te 137 li­ra, va­iz­de 125 li­ra, müs­te­şar­da 599 li­ra ola­cak.

Seyyanen zam emeklilere net 142 lira olarak yansıdığı için emeklilerde erime daha az olacak. Hesaplamalara göre, aylığı 1550 liranın altında olan emekliler yüksek enflasyona rağmen kayba uğramayacak. Ancak 1550 liranın üzerinde aylık alan emeklilerin tümünün maaşı eriyecek.

Milyonlarca memur ve emekli adına, hükümet ile anlaşarak, çoğunluğun tasvip etmediği bir anlaşmaya imza atan Memur-Sen OVP değiştirildikten sonra hiç sesini çıkarmıyor.

OVP değiştirildikten sonra birçok ekonomik değer değiştirilirken, yandaş basın bu değerleri hiç gündeme taşımıyor. OVP değişmesi ile birçok kesim zarar etti. Bu zararın tazmini konusunda iktidardan hiç ses çıkmıyor.

İktidar partisi her alandaki sorumluluğunu muhalefet partilerine yüklemek için büyük çaba sarf ederken, herkesin susmasını, sadece kendilerinin konuşacağını söylüyorlar..!

 
Toplam blog
: 3842
: 3093
Kayıt tarihi
: 23.03.08
 
 

Antalya'da 1956 yılında doğdum. Emekliyim, Üniversite mezunuyum. Evliyim, bir oğlum var Mimar. Gü..