Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

04 Ekim '12

 
Kategori
Güncel
 

Sezaryen yasağı yokmuş!

Sezaryen yasağı diye adlandırılan yasa çıktıktan sonra ard arda gelen anne ve bebek ölümleri, bebek sakatlanmaları ve bunun gibi olumsuz  haberlerin ardından, artık annenin iradesine, tercihine  ve özgürlüğüne dayanan sezaryen tercihi yasağına  "sezaryen yasağı" diyemeyeceğiz. Çünkü, sezaryen ve sezaryen tercih eden anne adaylarını ve doktorları yerden yere vuran yorumları engellemeye çalışmadığını düşündüğüm Sağlık Bakanlığı, bu yasağın ardından gelen olumsuz olaylarda medyada yorum yapılmasından, ailelerin mağduriyetlerini basın ve medya kanalıyla dile getirmelerinden rahatsız olduğunu belirtmiş. Medyanın, haberin kaynağını araştırma yükümlülüğü olmakla birlikte, objektif bir bakış açısıyla bakılacak olursa, ailelerin de istedikleri tepkiyi verme, medyaya beyanda bulunma, hatta "anne korkusunun ve kaygısının yoğun olmasına rağmen ebelerin v.s. kişilerin kes sesini herkes sezaryen istiyor zaten, normal doğuracaksın" diyerek kanuna aykırı bir şekilde bu yasağa aykırı davranılırsa, bu şekilde davranıldığını beyan etme hakları olduğunu düşünüyorum.

Medyadan takip ettiğimiz, geçen yıllarda vuku bulan, annenin kurtulması için bebeğin başının maalesef kesilmesi zorunda kalınan bir doğum olayını şimdi hatırladım. Son anda doktorun, annenin hayatını kurtarmak için yapmak zorunda kaldığı eylem, çok acı da olsa. Belki mecburdu. Ama sorun olayın o noktaya kadar nasıl geldiğiydi. Kadının kocası, doktorun iri bebek dediği için doğum günü ebeye hatırlattıklarını ama ebenin "Herkes sezaryen istiyor zaten." diyerek kendilerine bağırıp susturduğunu ve normal doğumun başladığını falan söylediğini okumuştuk.

HERKES SEZARYEN İSTİYOR ZATEN!

Bu cümle, bu konuda toplumun nasıl kadını arka plana attığını, ona sezaryen veya epudiral veya diğer ağrı ve acı gideren en azından kadınının yoğun bir acı çekmesini engelleyen bir yöntemi seçmesine toplumun bakış açısını göstermesi bakımından çok üzücü.

EVET HERKES SEZARYEN İSTİYOR. ÇÜNKÜ HERKES ACI ÇEKİYOR. ÇÜNKÜ EPUDİRAL ANESTEZİ DE KÖTÜLENİYOR. VE KİMSE O YOLA GİRMEK İSTEMİYOR. KİMSE TERCİH ETMEMEYE BAŞLANINCA EPUDİRAL ANESTEZİ GELİŞTİRİLİP, KADINLARIN HAYATINA SOKULACAĞINA, DEVREYE KANUNLAR,BASKILAR, DİN ADAMLARI, KAYNANALAR, GÖRÜMCELER GİRİYOR.

Kadın, görüldüğü gibi zerre kadar anlaşılmıyor ki isteği çok görülmesin.

Erkekler nasılsa doğurmuyor.

Sözde bir "anne korkusunun tıbbi gereklilik sayılması" lafı ortada geziniyor. Ancak, bunun uygulanma şekli belirtilmiyor.

Bir enjeksiyonun dahi riski var iken, epudiral ve sezaryen yerden yere vuruluyor.

Safra kesesi ameliyatında veya ameliyatlar sonrası enfeksiyondan kaynaklanan ölüm normal kabul edilirken, karnı burnunda sezaryen tercih eden kadın aşağılanıyor, herkes fahri jinekolog, psikiyatrist  kesiliyor.

" korkma ölmezsin."

Kadının tercihi, tercihine değer verilmemesinden ruhuna atılan şamardan yaralanan gururu ve psikolojisi zaten  önemli değil.

Yeter ki karar, bir merciden ya da aile meclisinden  çıksın.Her ne kadar bebek annenin içinden çıksa da.

Dahası, aman karşı çıkmayın. Anında ahlaksız, feminist, korkak, çok bilmiş oluveriyorsunuz.

Bir yazar sezaryen tercih eden anneden iğreniyormuş bile. :)

Ondan sonra, hala, bütün bu sorunlarla uğraşmak istiyorsanız, buyurun, sezaryenle doğurun.

Ne tantanalı şeymiş şu doğum!

Her neyse ....

Normal doğum yapmak isteyen kadının yanında doğumdan bence bahsedilmesin. Moral verilsin. Ama sezaryen v.s. yöntemlere yönelmek isteyen kadının da iradesine değer verilsin yeter.

Şu kadın denen varlığın acı çekmemesinin olağan kabul edilmesi için Kraliçe Victoria mı olması gerek.

Kilise, kraliçe Viktoria'nın ağrısız doğum yapmasının dine aykırı olduğunu söylemiş, aforoz etmekle tehdit etmiş.

Bu hikaye nasıl mı bitmiş?

Kraliçe Viktoria kloroform gazıyla nasıl doğum yaptıysa yapmış.

Kilise de onu aforoz etmemiş. :)

Kilise bu kadar bağışlayıcı ise, Yüce Allah'ın bir kuluna kıyacağını düşünmek zor.

Sezaryene karşı olsun olmasın, herkesi sımsıkı kucaklıyorum. (Sezaryen yapan kadından iğrenenler hariç. :) )

 
Toplam blog
: 82
: 6114
Kayıt tarihi
: 20.05.12
 
 

Hukukçu bir anne.  Hayatta her şeyin kontrol edilemeyeceğini zor da olsa öğrendim.  Hayat, kısa b..