Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

27 Ekim '06

 
Kategori
Müzik
 

Sezen Aksu besteleri uzaktan da sezebilir mi? - 8

Sezen Aksu besteleri uzaktan da sezebilir mi? - 8
 

Eveeet! Hikayemizin gelişimi ve sonuçlandığı durum böyle. Gelelim benim fikirlerime.. Şahsen ben Mesam’ın aldığı kararı yetersiz ve haksız buluyorum çünkü...
Fikir Sanat Eserleri Kanunu’nun 35. maddesinin ikinci fıkrası der ki:
''2. Yayımlanmış bir bestenin en çok tema, motif, pasaj ve fikir nevinden parçalarının müstakil bir musiki eserine alınması" mümkündür. Peki bir şarkıdaki koskoca iki kıtalık(ben mezur sayısından anlamam) nasıl olur da bir pasaj veya motif olarak değerlendirilebilir?!! Ayrıca karar metnindeki ''yeni tarihli(1988) olan "el Gibi" adlı eserin, eski tarihli (1986) olan ''Geçer Mi Böyle Ömür'' adlı eserin Şan A bölümünden esinlenilerek oluşturulmuş olabileceği" kısmındaki OLABİLECEĞİ ifadesine dikkat edin lütfen! Kesin bir ifadeye benziyor mu sizce?!! Yoksa bana geldiği gibi, kesin olmaktan çok uzak bir ifade gibi mi geliyor size de?

Pekiiii?!! Koskoca bir TEKNİK BİLİM(!) KURULU toplanıyor, dinlediklerinin ne olduğunu bile bilemeyip "olabileceği" (yani bir ihtimal! Yani kesin değil!) şeklinde bir karar varıyorlar! Pes doğrusu! Cidden pes doğrusu! Olabilir mi böyle bir şey yaa? Mümkün müdür yani?!! Ama gördüğünüz üzere mümkün hale getiriliyor ve koskoca Teknik Bilim Kurulu kesin bir yargıya vararak ifade edemiyor fikrini ve "OLABİLECEĞİ" DİYOR! ŞAKA GİBİ!!! Ve bu komik ifade bir KARAR METNİNDE yer alıyor!!!

Eeee?!! Olamayabilir de yani! Öyle değil mi?!! Bu bir kurul kararı ise OLDUĞU diyebilmeliydiler! Bakın tekrarlıyorum:

OLABİLECEĞİ değil OLDUĞU demeleri gerekirdi ama anlaşılan onların da (Sezen Aksu'yu kızdırmak istemediler belki de) böyle demek kolaylarına geldi.

Fakat kurulan bu cümle bir yarafın( Sezen) işini kolaylaştırırken diğer tarafın (Hoca) işini zorlaştırıyordu. Sezen için bir itham yok 'Olmamış'' çünkü, sadece ''olabilirmiş bir ihtimal''. Ama olduğu denirse Hoca için kesin ve lehte bir durum olacak. Neyse.. Bu benim kendi avukatlığım. Gelelim yorumlarımın devamına..

1- Madem parçanın Şan A bölümünün BİREBİR AYNI olduğunu söylüyor, ama sonradan kendi kendini yalanlayarak -ki ilk değerlendirmeyi yapan da (bilemeyen) bilirkişiler!- bunların tamamen farklı parçalar olduğunu neye dayandırarak söylüyor?!. Aynı olan bir şeyin benzeme ihtimalinden bile bahsedilemez! Benzemeyi veya çağrıştırmayı aşan bir durumdur çünkü! ÇÜNKÜ AYNIDIR! Mesam raporu da başta zaten "Tıpatıp aynı" diyor ve bizim kulaklarımız da parçaları duyuyor şükür! Şimdi biz kendi kulaklarımıza mı inanalım yoksa Mesam’ın yanlış duyuyor olduğumuzu iddia etmesini mi dikkate alalım?!!

2- Hadi aynı olduğu raporunu (yani kendi teknik kurulunun değerlendirmelerini) ciddiye almaktan vazcaydı(!) ve sonradan fikir değiştirdi diyelim.(Bu arada kendileri de iyi kıvırdıkları için Serdar ortaç’ın ''Dansöz'' şarkısına esin kaynağı oldukları gerekçesiyle bir dava açabilirler bence, gözden kaçırmışlar anlaşılan, ben hatırlatmış olayım bari) Hocanın parçasının esin kaynağı olduğu şeklinde alınan kararı doğru (var)sayalım. Ve kararında dediği gibi (dikkat ediniz maddi değil) manevi bir hak talep etme durumu doğdu diyelim. Neden bu konuda bir yaptırım uygulayamıyor veya Sezen Aksu’yu bununla ilgili kınayamıyor?!. Bugün evlilikler sonlanırken dahi manevi tazminat talepleri yüz binlerce liraları bulurken, böylesi hassas ve ciddi hak ihlali içeren bir durumda neden bir manevi tazminat cezası uygulayamıyor veya bununla ilgili yol gösteremiyor? Çünkü FSEK kanunu, kişiler dışında meslek kuruluşlarının da hak aramalarına izin veriyor. Peki bu durumda Mesam’ın eli armut toplayacaksa, hoca istifa kararında haklı değil de nedir?

Başta ''birebir aynı'' dedikleri karada, sonradan onlar için bir kanıt niteliği taşımayacaksa eğer, neden Fatma Sezen Yıldırım’a (yani Sezen Aksu’ya) hocanın elindeki kayıttan daha eski tarihli bir noter kaydı olup olmadığını soruyorlar. Madem bir kayıt olması veya olmaması belirleyici olmayacaksa, neden insanları boş yere oyalayıp ümitlendiriyorlar?.. En baştan ''Aaa! Olur mu canım?!! Ayıp valla Hocam sizin de şeyttiğiniz! Bunların bambaşka(!) şarkılar olduğu aşikar! Siz bizimlen maytap mı geçiyorsunuz?'' diyemiyorlar;!.

İfadelerim biraz alaylı (vari) gelmiş olabilir birilerine ama asıl alay eden aldığı kararla ve ''olabileceği'' şeklindeki mükemmel(!) kesin karar ifade eden kelimelerle donattığı karar metni ile Mesam değil midir?

Soruyorum! Sizce de değil midir?!!

 
Toplam blog
: 117
: 2206
Kayıt tarihi
: 22.06.06
 
 

1969 İstanbul'unda açmışım gözlerimi bu dünyaya... Ege Üniversitesi Basın Yayın Yüksekokulu, şimd..