Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

23 Temmuz '10

 
Kategori
Spor
 

Sezon öncesi değerlendirmeler - Fenerbahçe

Sezon öncesi değerlendirmeler - Fenerbahçe
 

Daha üç dört gün öncesine kadar sarı lacivertliler rakiplerine oranla muhtemelen en zor durumda olan takımdı. Önce AZ Alkmaar, ardından da Köln karşısında sergilenen kötü futbol ve transferde geri kalınması başta Aykut Hoca olmak üzere tüm camiayı panik havasına sokmuştu ki ardından yaşanan umut verici gelişmeler takımda morallerin yükselmesine yeterli oldu.

Bu gelişmelerin başında hiç şüphesiz Genk ve ezeli rakip Galatasaray karşısında alınan galibiyetler geliyor. Her ne kadar bu maçlarda sahaya yansıyan oyun kimseyi tatmin etmese de özellikle savunmanın diğer hazırlık maçlarına oranla daha dikkatli olması ve orta alandaki mücadele sarı lacivertliler için sezon öncesi olumlu gelişmelerdi.

Transferler

Son iki maçta alınan galibiyetlerin yanı sıra Chelsea’den transfer edilen Stoch’un başarılı oyunu ve diğer bir genç oyuncu Dia’nın kadroya dahil edilmesi takımın havasının olumsuzdan olumluya dönmesine yardımcı oldu. Fenerbahçe’ye satılan Stoch için Chalsea taraftarlarının yönetimlerini ağır bir dille suçlamaları tek başına bir veri olamaz ancak bu genç oyuncunun Galatasaray maçındaki olumlu performansı dikkate alındığında Slovak oyuncunun sarı lacivertlilere katkı sağlayacağını söylemek mümkün.

Diğer taraftan Nancy’den transfer edilen Dia’nın da direkt kaleye giden, hızlı bir kanat oyuncusu olması ve Senegal asıllı oyuncunun takımının kilit oyuncularından biri olması dikkate alındığında sarı lacivertlilerin bu transfer için de umutlu olmasında hiçbir sakınca yok. Bir hücum oyuncusu olmasına karşın Nancy’ye transfer edildiği ilk üç sezonda sezonda sadece altı gol atabilen Fransız oyuncu geçtiğimiz sezondaki sekiz golü ile dikkatleri üzerine çekmeyi başarmıştı.

Dia ve Stoch’un bugünden yıldız oyuncular olduğunu iddia etmek olanaksız ancak şu rahatlıkla söylenebilir ki iki oyuncu da çok iyi bir kumaşa sahip yıldız adaylarıdır ve birkaç sezon sonra bu oyuncuların maliyetlerinin çok üstünde fiyatlarla satılması kimseyi şaşırtmamalıdır.

Transferler konusunda İlhan ve Caner’i de göz ardı etmemek gerekir zira İlhan’ın savunmanın ortasındaki rekabeti arttırması ve Caner’in sol kanada hem savunma hem de hücum olarak katkısı sarı lacivertlilerin yeni sezondaki başarısı için büyük önem taşıyor.

Yeni Sistem

Stoch ve Dia transferleri değerlendirildiğinde bu iki transferin birçok ortak özelliği dikkat çekiyor. Bunlardan en önemlileri iki oyuncunun da çabuk ve kanatta oynayan isimler olması. Bu durum gösteriyor ki geçen sene takımı yakından analiz etme fırsatı bulunan Aykut Kocaman sarı lacivertlilerin en büyük eksikliklerinin yeterince kanat hücumu yapamama ve rakip kaleye çabuk gidememe olarak tespit etmiş, ki ikisi de doğrudur. Bu transferlerin bir diğer ortak özelliği iki oyuncunun da çok genç olmaları. Dia’nın 1987, Stoch’un ise 1989 doğumlu olması “yıldız” oyuncu trasferleriyle tanınan Fenerbahçe’nin bu anlayışının da bu sene değiştiğini gösteriyor.

Eksikler

Guiza’nın varlığında da Fenerbahçe’nin bir santrafora ihtiyacı olduğu kolaylıkla iddia edilebilirdi fakat Aykut Hoca’nın İspanyol oyuncu ile köprüleri atması sonucunda sarı lacivertlilerin hem şimdiki hem de zaman içerisinde geçilmesi planlanan çift forvetli sisteme uygun bir forvet alması şart oldu. Kadrodaki Semih ve Gökhan Ünal ilk bakışta gol yolları için yeterli görünebilir ancak bu iki oyunculardan Gökhan’ın sürekli bir başarı yakalamayacağının düşünülmesi ve Semih’in de hem sakatlığı hem de istikrarsızlığı takıma iyi bir golcünün gerektiğini gösteriyor. Kaldı ki bu mevkideki zenginlik bu sene birçok kulvarda yarışacak sarı lacivertliler için oldukça önemli.

Forvet transferinde Aykut Kocaman’ın diğer transferlerde olduğu gibi aceleci davranmadığı bir gerçek. Belli ki genç hoca kafasındaki güçlü, takıma katkı sağlayacak ve hızlı golcüyü bulmadan bu transferi sonuçlandırmayacak.

Sonuç

Neticede Fenerbahçe yeni sezona yeni bir teknik adamla başlamanın dezavantajı ile giriyor ve sarı lacivertlilerin Şampiyonlar Ligi 3. ön eleme mücadelesi öncesi tam olrak hazır bir görüntü verdiği söylenemez. Fakat sadece oyuncu değil anlayış olarak da kabuk değiştiren bir görüntü içinde olan Fenerbehçe’nin, iyi bir forvet oyuncusu takviyesiyle, yeni sezonda yine şampiyonluğun en güçlü adaylarından olacağı aşikâr.

 
Toplam blog
: 788
: 1417
Kayıt tarihi
: 11.11.07
 
 

Çoğu çocuk gibi ben de futbolcu olmak istedim, olmadı. Bu oyundan kopmamak adına üniversite yılla..