Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Haziran '07

 
Kategori
Tiyatro
 

Shakespeare’in ünlü “Romeo ve Juliet” romantik tragedyasından Tchaikovsky’nin (Romeo and Juliet)

Shakespeare’in ünlü “Romeo ve Juliet” romantik tragedyasından Tchaikovsky’nin (Romeo and Juliet)
 

Romeo ve Juliet'in Konusu:

Verona'da yaşayan Montague'ler ve Capulet'ler iki düşman ailedir. Romeo, Capulet'lerin kızı Juliet ile karşılaşır ve ona aşık olur. Juliet'in balkonunun altında onun da kendisine aşık olduğunu öğrenir. Romeo da Juliet'e aşkını açık eder. İki genç gizlice evlenmeye karar verirler. Romeo, Rahip Laurence'i evliliklerini gerçekleştirmesine razı eder. Juliet'in dadısının da yardımıyla Rahip Laurence'in odasında gizlice evlenirler. Romeo aynı gün, Capulet'lerden Tybalt ile karşılaşır. Tüm tahriklere rağmen onunla dövüşmek istemez. Tybalt, Juliet'in kuzenidir. Romeo'nun arkadaşı Mercutio, Tybalt ile dövüşmeyi kabul eder. Mercutio, ölür. Romeo, Tybalt'i öldürerek arkadaşının öcünü alır. Böylece prensin buyruğuyla Verona'dan sürülür. Romeo, Juliet ile bir gece geçirir. Mantua'ya gider. Rahip Laurence her şeyin yoluna gireceğini söyler. Rahip Laurence, Juliet'e kırk iki saat ölü gibi gösterecek bir uyku hapı verir. Romeo'ya haber verilecek, o da gelip Juliet'i mezarından çıkaracaktır. Ülkede veba salgını vardır. Bundan dolayı Romeo'ya haber götüren Rahip John, görevlilerce yolda bekletilir. Romeo, Juliet'in öldüğünü öğrenir. Verona'ya döner ve Juliet'in mezarı başında ağlayan Paris'le karşılaşır. Paris'i öldürür ve kendisi de zehir içerek Juliet'in yanına uzanır. Juliet uyanır. Bu arada Rahip Laurence gelir. Romeo'nun öldüğünü gören Juliet, Romeo'nun zehirinden içer. Daha sonra kendisini bıçaklar. Paris'in uşağı ve birkaç bekçi olay yerine gelirler. Rahip Laurence bütün gerçekleri açıklar. Böylece Montegue ve Capulet'ler bu düşmanlığa son verirler.


Tchaiskovsky'nin Overture'de işlediği ana başlıklar:
Montague'ler ve Capulet'ler arasındaki düşmanlık

Romeo ve Juliet'in birbirlerine aşık olması

Romeo'nun Tybalt'i öldürmesi

İki aile arasındaki düşmanlığın büyümesi

Romeo ve Juliet'in trajik bir şekilde ölmeleri

Overture'de Aksiyonun Betimlenişi:
Moderato terimiyle açımlanabilecek müziğin giriş bölümünde Rus Ortodoks kilise müziğinin etkilerini taşıyan koyu tonlardaki müzik; ölümü ve tragedyayı çağrıştırarak dinleyicide ön hazırlık yapar.

(02:13) saniyede kalın nefesli sazların üstünde duyulan flüt sesi sevginin ve tutkunun habercisidir. Burada müzik andante biçiminde ilerlerken dinleyicide şimdi ne olacak beklentisini doğurur.
(03:50) saniyede gelen accelerando geçişi giderek hızlanan temposuyla dinleyiciyi yapıtın ana temasına hazırlar. Burada Capulet ve Montague ailelerinin birbirlerine duydukları kin betimlenir.
(05:05) saniyede zil sesleriyle, kılıçların birbirine çaparken çıkardıkları ses temsil edilir. Bu bölüm anima tarzındadır.
(06:45) saniyede müziğin giderek kaybolması mancando terimiyle açıklanabilir.
(07:07) saniyede appassionato başlar. Bu bölümde Romeo ve Juliet arasında aşkın doğuşunu yaylılar betimler. (08:20) saniyede flüt ile aşkın derinliği işlenir.
(10:10) saniyede accelerandoda gerginlik artar ve iki aile arasında yaşanan çatışma tekrar başlar.
(11:39) saniyede vurmalı çalgılar kaba gücü simgeler. Zil sesleri ve kılıç seslerinin birbirine çarparak çıkardığı sesler temsil edilirken iki aile arasındaki savaşın büyüdüğü hissedilir.
(11:35) saniyede Romeo ve Juliet arasındaki aşk yaylı çalgılarla işlenir.
(13:13) saniyede appassionato olarak yaşanan coşku aşkın büyüdüğünü hissettirir.
(14:56) saniyede accelerando etkisi iki aile arasında çatışma tekrar başlar.
(16:20) saniyede mesto diye adlandırabileceğimiz duyulan koyu tonlar ölümü betimler.
(18:34) saniyede Romeo ve Juliet'in trajik sonunun betimlendiği bir koralle yapıt sona erer.

 
Toplam blog
: 2
: 7941
Kayıt tarihi
: 21.06.07
 
 

Edebiyat, sanat, sosyoloji, siyaset ve felsefe ilgi alanlarım içinde. Mesleki yaşamımda ise tiyatro ..