Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Aralık '12

 
Kategori
Ben Bildiriyorum
 

Shale gaz veya kaya gazı nedir?

Shale gaz veya kaya gazı nedir?
 

Türkiye her yıl 50 milyar dolardan fazla enerji ithalatı yapıyor. Cari açığın yarıdan çoğu petrol ve gaz ithalatından kaynaklanıyor. Türkiye’de elektrik üretimin yarısı doğal gaz ve kömür ithal edilerek yapılıyor. Türkiye, enerjisini dışarıdan alarak çarklarını döndürebiliyor. Dolayısıyla her türlü alternatif kaynak Türkiye için büyük önem taşıyor. Türkiye bu nedenle enerji kaynaklarını hem tasarruflu, verimli kullanmalı hem de yerli yenilenebilir kaynaklara yönelmeli. Kaya gazı denilen olay dünyada enerji gündeminin ilk sıralarında yer almaya başladı. Amerika, kaya gazı keşfi sayesinde 2035’li yıllarda tamamen kendi kaynaklarını kullanıyor olacak. Bu da süper güç olmasını devam ettirecek bir etken. ABD Enerji Enformasyon Dairesi'nin verilerine göre Türkiye de yoksul gözükmüyor. Türkiye’de akılcı bir şekilde bu kaynağını değerlendirebilmeli. Yanlız bu işin çevresel olumsuz etkileri de iyi hesaplanmalı. Sonuçta derin noktalarda kayaların çatlatılması dünyaya çevre kirliliği, su kaynaklarının kirlenmesi, gaz kaçakları, iş kazaları, göçük, deprem tehlikesi gibi olumsuzluklar olarak geri dönebilir.

Bu iş için ciddi boyutlarda risk değerlendirmeleri yapılması gerekir.

Kaya Gazı anlaşılan bundan sonra daha çok hayatımıza girecek. Kaya Gazı nedir diye merak edenler için bu bilgilerin yararlı olması dileğiyle.

Shale Gaz veya Kaya Gazı Nedir?

Yeterince derine gömülerek gaz oluşturma olgunluğuna ulaşmış bazı kayaların bünyesinde hapsolmuş çok miktarda petrol ve doğal gaz olabiliyor. Bu gazı çıkarmak için önce kaya tabakası deliniyor. Sondaj kuyusu toprağa sıvı karışmasın diye betonla çevreleniyor. Kuyuda ve kayada elektrik akımıyla delikler oluşturuluyor. Sondaj kuyusundan deliklere doğru yüksek basınçlı kum ve su karışımı yollanıyor. Kaya çatlatılıyor. Basınç düşürülerek serbest kalan doğalgaz kuyuya geçiyor.

En Çok Kaya Gazı Kimde Var?

1.       Çin ... 36 trilyon m3

2.       ABD ... 24,5 trilyon m3

3.       Arjantin ... 22 trilyon m3

4.       Meksika ... 19,2 trilyon m3

5.       Güney Afrika ... 13,7 trilyon m3

6.       Avustralya ... 11.2 trilyon m3

7.       Kanada ... 11 trilyon m3

8.       Libya ... 8,2 trilyon m3

9.       Cezayir ... 6,5 trilyon m3

10.   Brezilya ... 6,3 trilyon m3

...

Türkiye ... 0,4 trilyon m3

Kaynak : ABD Enerji Bilgi dairesi

Milliyet Gazetesi, 25.12.12

 
Toplam blog
: 648
: 2341
Kayıt tarihi
: 13.09.11
 
 

1995 ODTU Fizik Lisans, 1998 ODTU Fizik Yüksek Lisans (Biyofizik)  mezunuyum. Özel sektörde kalit..