Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

29 Ağustos '07

 
Kategori
Yurtdışı Tatil
 

Shanghai : Uzakdoğu incisi

Shanghai : Uzakdoğu incisi
 

Cekik gözlülerin ülkesine ilk ayak bastığım, sarı ırktan insanları bu kadar kalabalık bir şekilde ilk defa bir arada gördüğüm yer oldu Shanghai.

Hizmete yeni girmiş bir hayli etkileyici bir havaalanı, bizi otele götüren abartili genislikteki otoyol ve carpici cevre duzenlemesi, hatirli acentamızın yaptırdığı rezervasyon üzerine konaklamak uzere vardigimiz Jin Mao kulesindeki Grand Hyatt oteli ve otelin bulundugu Manhattan tarzi Pudong Bolgesi...

Bütün bunlar biraraya gelince, daha önceki yazımda belirttigim gibi Cin icin "Abi adamlar isi bitirmis." dedirtiyor. Pudong bolgesi, son 10-15 yilda bataklıkların olusturdugu ucra kose olmaktan sıyrılmış, dünya capında dev bir finans merkezi haline gelmiş durumda.

Inşaati suren ve Cin`in en yuksek kulesi olmaya aday Dunya Finans Merkezi, simdiden 88 katli Jin Mao`yu yukarıdan selamlar durumda.. 2008 yilinda tamamlandiginda 101 kat veya 492 metreye ulasmis olacak.

Hakli olarak çin`in vitrini , dış dünyaya açılan penceresi durumunda Shanghai.. Cin`de en fazla yabancının "yerli" oldugu, yasadığı, calıştığı sehir olan Shanghai dogrudan merkeze bagli olarak yonetilmekte.

Sundugu basdondurucu imkanlar, hareketliligi, ulke ekonomisinin kalbi olusu, aşırı nüfus yoğunluğuna aldırış etmeden sürekli göç alışı, bunaltıcı trafiği, kapkaccılari, dilencileriyle tam bir metropol..

Bir zamanlar, Cinliler Hong Kong , Singapur gibi gelismis merkezlere kapagi atmak uzere cirpinirken, simdilerde Hong Kong ve Singapurlular bu gorevi Cin`de icra etmek uzere amansiz yaris halindeler..

Yabanci ile daha eski donemlerden hasir nesir olan Shanghai fark atiyor Cin`in diger sehirlerine.. Shanghai`lilar ``Cinliyim`` demek yerine ``Sangayliyim`` demeyi tercih eder..

Basta Microsoft olmak uzere, kuresel capta is yapan tum oyuncular Shanghai`da ikamet etmek uzere muhtarliktan coktan belgelerini almis durumdalar. Finans ve Ar-Ge alaninda bir cok dev sirket, Asya merkezini Hong Kong, Singapur`dan Shanghai`ya tasimaktadir.

Cinli`ye Denizli bornozu giydiren Funika , Turk takisi begendiren Goldas gibi isimleri Shanghai`in prestijli alis veris merkezlerinde gormek buyuk gurur ulkemiz adina.. Tabii, bu tur girisimlerin artarak hizlanmasi gerekiyor. Once Turkiye olarak tanitima, iyi tanitima ihtiyacimiz var bu diyarlarda..

Simdilik bizi daha cok Istanbul, Futbol Milli Takimimiz ve Galatasaray ile taniyorlar..
Bindigim takside Turk oldugumu ogrenen kaptan hemen futbol muhabbetine giriyor..
Ancak kitalari ve kulturleri birlestiren ulkemiz henuz hakkiyla taninmiyor dunyanin bu kosesinde.. Kisisel cabalardan ote ulke olarak atak gerekiyor..

Saruhan Ruiyang
Shanghai, 29 Agustos 2007

 
Toplam blog
: 7
: 1207
Kayıt tarihi
: 21.08.07
 
 

5: Okula ve işe başlama yaşım.(Okula kayıt yaptırabilmek için nüfus kayıtlarında 2 yaş birden terfi ..