Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Nisan '10

 
Kategori
Dünya
 

Shanghai Fuarı Expo 2010

Shanghai Fuarı Expo 2010
 

Çince yazı karakteri "Dünya"dan esinlenerek yaratılan başarıyı ve birlikteliği simgeleyen logo.


1 Mayıs günü Uzakdoğu’nun yükselen ekonomi, ticaret ve kültür merkezi olan Çin’in en büyük şehri Shanghai uluslararası fuarı kapılarını dünyaya açıyor. Şimdiye kadar gerçekleştirilen tüm fuarlardan daha fazla kişinin katılımıyla 70-100 milyon kişi arasında rekor sayıda ziyaretçinin beklendiği fuara 190’dan fazla ülke ve 50’den fazla uluslarararsı örgüt katılıyor. Çin dünyaya giderek daha fazla açılmasının verdiği meyvaları da ardı ardına büyük organizasyonlara ev sahipliği yaparak alıyor. Pekin 2008 Olimpiyat oyunlarından sonra Shanghai fuarı da yükselen Çin ekonomisinin ve Çin’in gelişiminin bir habercisi olarak dünyaya yükselen Çin imajını duyurmaya hazırlanıyor. 1 Mayıs-31 Ekim 2010 tarihleri arasında gezilebilecek olan fuar için belirlenen slogan ise “Daha güzel şehir- Daha güzel yaşam.”

Shanghai şehrine son senelerde giden hemen herkesin gözüne çarpan gelişim ve sürekli yenilenen alt yapı çalışmalarının sonunda Uzakdoğu’nun bu tarihi şehri adeta çehresini değiştirerek batı ile doğu arasında bir köprü görevi görüyor. Shanghai’da yaşayan arkadaşlarımın ve Shanghai şehrini gezen Tayvanlıların anlattıklarından Shanghai’a gitmeseniz de anlatılanların etkisine kaplıyorsunuz. Dev gökdelenlerin nasıl da arka arkaya yükseldiğini duyunca kulaklarınıza inanamıyor, insanların Shanghai hikayelerini dinledikçe dinleyesiniz geliyor. Neredeyse tamamı şantiye alanına dönüşen şehiri ziyaret edenler sürekli olarak bir kaç ay sonra gittiklerinde yaşadıkları şaşkınlığı anlatıyorlar. Sokakların ve binaların bu kadar çabuk değişerek bambaşka bir Shanghai’ın doğması herkesi adeta büyülüyor. Çin’in ekonomik patlamasının da etkisiyle dünyanın her yerinden her geçen gün başta ticaret olmak üzere Çin şehirlerine binlerce yabancı akıyor. Öğrenciler ise geleceklerini kurarlarken artık Çince’yi ön sıralarda seçmeye başlayarak Çin’in dört bir yanındaki okullarda eğitimlerini sürdürüyorlar. Çince “Yukarıdaki Deniz” anlamına gelen Shanghai, 20 Milyonu aşkın nüfusuyla Çin’in gurur kaynağına dönüşerek her gün daha fazla insanın ilgisini çekmeye devam ediyor.

Tüm dünyanın dikkatini Shanghai’ya çekecek olan uluslararası fuar ise hazırlıklarını tamamlamış 1 Mayıs gününü bekliyor. 5.28 kilometre kare alanıyla şimdiye kadar yapılan fuarlar içinde en büyük alana sahip olan Shanghai fuarı, içerisinde farklı bölümlere ayrılıyor. Her bölümde farklı ülkeler ve Çin şehirlerinin tanıtım çadırları bulunuyor. Tabii ki de bu çadırların içerisinde de Türk çadırı da kıpkırmızı ve tarih kokan güzel tasarımıyla ziyaretçilerini bekliyor. Medeniyetlerin beşiği teması ile tasarlanan kırmızı rengiyle görenleri büyüleyecek olan Türk çadırının mesajı “Anadolu’nun sahip olduğu kültürel zenginlikleri dünya ile paylaşmak” olarak belirlenmiş. Anadolu’da ki tarihsel motiflerden esinlenerek parça parça aralıklarla bir ağ gibi dizayn edilen çadırımız, ülkemizin dört bir köşesinin zenginliklerini Shanghai fuarında ziyaretçileri ile paylaşacak. Şimdiden fuarın en özel çadırlarından biri olduğunu belirtmek istiyorum ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. [1]


Diğer ülkelerin de çadırlarının özel olarak tasarlanması ve çeşitli etkinlikler ile milyonları birbirine kenetleyecek olan fuarın ülke çadırlarının dışında Çin şehirlerini de tanıtan özel alanları bulunuyor. Bu özel çadırlarda Çin şehirleri kendi tanıtımlarını yapmaya hazırlanıyorlar.

Çin, 21.yy’da ki kalkınmasını ve dünyanın en eski medeniyetlerinden birine sahip olmasının da avantajıyla dört bir yanını en güzel bir şekilde fuara gelecek olan misafirlerine tanıtmak istiyor. Çin şehirlerinin dışında Çin’in özel idare bölgeleri olan Makao ve Honk Kong çadırları da yine ziyaretçilerini bekliyor. Çin’in bir kavgalı bir barışık kardeşi Tayvan ise son zamanlarda Kıta Çin ile aralarının ısınmasıyla Shanghai fuarında daha bir özel ilgi çekeceğe benziyor. Tayvan’ın gelişmiş IT teknolojilerini ve adanın tarihi kültürel zenginliklerini dünya ile paylaşmak için yüksek teknoloji ile tasarlanan çadırında ziyaretçilerini bekliyor.

Fuar alanı son derece sıkı güvenlik önlemleri ile korunacak ve fuar boyunca yaşanacak her türlü sorunu çözmek için özel ekipler, güvenlik güçleri ve gönüllüler çalışacak. 2006 senesinden bu yana yaklaşık 4 yıllık büyük ve zahmetli bir hazırlığın ürünü olan bu dev organizasyonda hiç kimse en ufak bir sorun istemiyor, bu yüzden de Çin hükümeti her türlü önlemi almış durumda ziyaretçilerini bekliyor. Shanghai fuarına dünya liderlerinin de çeşitli zamanlarda katılmaları bekleniyor. 100’den fazla dünya liderini ağırlayacak olan fuar, dünya siyasetine ve ekonomisine yön veren onlarca ismi de bir araya getirecek.

Shanghai fuarının ana temasını oluşturan “Şehir” isimli şarkıyı ise hepimizin tanıdığı dünyaca ünlü Hong Konglu film yıldızı Jacky Chan seslendiriyor. Çok güzel sözler ve melodi ile hazırlanan bu şarkı bir şehrin güzel hikayesini anlatıyor. Çin’in dört bir yanında ki yıldızların da desteklediği bu dev organizasyon son yılların en büyük organizasyonlarından biri olarak göze çarpıyor ve Çin’in yükselişinin bir başka boyutunu oluşturuyor.

Bu fuarın bir de sevimli maskotu var ismi “Haibao” okunuşu Haybao. Çince yazı karakterlerinden esinlenerek yaratılan bu maskotun anlamı ise “Deniz ve Hazine” anlamına geliyor. Çince’de ki “İnsan” anlamına gelen yazı karakterinden yola çıkılarak tasarlanmış sevimli bir maskot. Shanghai fuarının logosu da yine aynı şekilde Çince karakterlerden esinlenerek yaratılmış ve “Dünya” ile 2010 senesini bir araya getiren kol kola girmiş üç kişiden oluşuyor. Başarıyı ve birlikteliği simgeleyen bu logo ile Shanghai şehri dünyayı kucaklamaya hazırlanıyor. Biz de bu dev organizasyona ve tüm katılan ülkelere başta Türkiyemiz olmak üzere bol şans diliyor dolu dolu bir fuar diliyoruz.

Rıfat Karlova

2010 Taypei

http://www.rifatkarlova.com/

Not:

Shanghai 2010 Fuarı için daha fazla bilgiye resmi sitesinden ulaşabilirsiniz:

http://en.expo2010.cn/

[1] http://en.expo2010.cn/c/en_gj_tpl_73.htm

 
Toplam blog
: 180
: 4193
Kayıt tarihi
: 13.11.06
 
 

Kariyerini Uzakdoğu sahne ve televizyonlarında geliştiren  sunucu, şovmen, yazar, oyuncu Uğur Rıf..