Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

07 Haziran '11

 
Kategori
Sinema
 

Sherlock Holmes

Sherlock Holmes
 

Sherlock Holmes


Arthur Conan Doyle tarafından oluşturulan Sherlock Holmes, dedektif dünyasının en tanınmış karakteridir. Günümüze kadar birçok aktörün canlandırdığı Sherlock Holmes, son olarak Guy Ritchie'nin 2009 yılında yönettiği filmle Robert Downey Jr. ile beyazperdeye uyarlanmıştır. Ülkemizde vizyona girmesi 2010 yılı Ocak ayı ile gerçekleşen filmin oyuncu kadrosunda Robert Downey Jr.yanısıra Dr.John Watson rolüyle Jude Law, Irene Adler rolüyle Rachel McAdams ve Lord Blackwood rolüyle Mark Strong yer almakta. 

Film, kraliyet İngiltere'sinde geçmektedir. Olayları tümdengelim yöntemi ve bilimsel gerçeklere dayandırarak çözen Sherlock Holmes, arkadaşı Dr.John Watson ile karabüyü yolu ile genç kızların ölümüne sebep olan Lord Blackwood'u yakalarlar. Lord Blackwood idama mahkum edilir ve idam cezası uygulanır. Çok geçmeden Lord Blackwood'un mezarından yürüyerek çıktığı söylentisi Sherlock Holmes'ın kulağına çalınır. Söylentiye inanmakta dirense de mezardan çıkarılan tabutta Lord Blackwood'un yerine bir başkasının bulunduğunu görmeleriyle bir yapbozun parçalarını oluşturan bilmeceler başlamıştır. Filmin sonunda Lord Blackwood'un yaptıklarının tamamen bilimsel gerçeklere dayanan olaylar olduğunu ve büyü ile alakası olmadığını çözmesi zor olmayan Sherlock Holmes, Lord Blackwood'u hakettiği sona uğurlar. Bütün olaylar çözüme kavuşmuş dediğimizde polis teşkilatından birinin öldürüldüğü bilgisi Sherlock Holmes'a ulaştırılır. Sherlock Holmes bunu yapanın Profesör Moriarty olduğunu farkeder ve ikinci bir devam fimine selam çakarak ilk filmindeki maceralarını noktalar. 

Yazımın başında da değindiğim gibi filmi, farklı bir tarz ile bizlere sunan Guy Ritchie işini başarıyla yapmış. Film sürükleyici bir havada, izleyeni sıkmadan ilerliyor. Guy Ritchie'ye hakkını teslim ederken İngiltere'yi filmin konusuna etkili bir şekilde monte etmeyi başarmış görüntü yönetmeni Philippe Rousselot'u da unutmamak lazım. 

Filmin kadrosu da Guy Ritchie'nin işini kolaylaştıracak isimlerden oluşmakta. Filmin başrol oyuncusu, Robert Downey Jr., son yılların yükselen grafiğe sahip oyuncularından. Sinema kariyeri boyunca 2 kez oscara aday olan aktör, henüz oscar heykelini kucaklamamış olsa da, farklı karakterlere farklı yorumu ile heykelciğin ilerleyen yıllarda müstakbel adaylarından olacağını göstere göstere hissettiriyor. Uçuk kaçık ama bir o kadar dikkatli, umursamaz ama bir o kadar da düşünceli bir Sherlock Holmes izlemek açıkcası bana oldukça keyif verdi. Dr.John Watson rolünde izlediğimiz Jude Law, rolünün hakkını fazlasıyla vermiş ve Robert Downey Jr.ile iyi bir ikili oluşturmuş. Irene Adler rolünde izlediğimiz Rachel McAdams için biraz torpil geçeceğimi belirtmek isterim. Hollywood sinemasında hem oyunculuğu hem de güzelliği ile adından söz ettiren isimler arasında yerini çoktan almış durumda. Bugüne kadar komedi, drama, polisiye, gerilim türünde filmlerde izlediğim Rachel McAdams'ın tüm rollerini başarılı şekilde canlandırması, onu benim gözümde Hollywood'un en başarılı oyuncuları arasına sokmaya yetiyor da artıyor bile. 

Filmin sevenlerine müjdeyi vererek yazımı noktalamak istiyorum. Serinin devam filmi "Sherlock Holmes: A Game Of Shadows" bu yılın Aralık ayında ülkemizde vizyonda olacak. Merakla bekliyor olacağım ve ilkinden aldığım keyfi bu devam filminde de alacağımdan hiç şüphem yok. 

 

 
Toplam blog
: 92
: 2632
Kayıt tarihi
: 28.01.09
 
 

Parliament Sinema Klübü'nde yayınlanan filmleri izlemek için çocuk halimle uykudan feragat ettiği..