Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

08 Aralık '10

 
Kategori
Siyaset
 

Siber dünyanın 11 Eylül'ü Wikileaks

Siber dünyanın 11 Eylül'ü Wikileaks
 

Siber dünyanın 11 Eylül’ünün Wikileaks belgelerinin yayınlanması olacağı görülmektedir. Bu belgelerinin yayınlanması ve ele geçirilmesinin arkasındaki güçlerinin yine süper güç olan ABD ‘nin içindeki grupların güç çekişmesi olduğunu söyleyebiliriz. Bu belgelerin yayınlanmasıyla ABD yönetiminin şeffaflaşmasını isteyen global ve uluslararası kapitaliz güçlerin bir hareketi olacağı gibi, siber dünyanın denetimini ele geçirmek isteyen güçlere de baskı ve denetim kurmak için fırsat da oluşturmaktadır.

Zaten Wikileaks belgeleri yayınlama amacının uluslar arası diplomasinin işleyen şekline karşı olduğunu ve devletler arası ilişkilerde samimiyet testinde kullanılan diplomasi dilinin değişmesi gerektiğinden yola çıkarak , gerçeklerin karartılması sonucunda demokrasilerin diktatörlüklerle nasıl kol kola girdiğini ifşa etmektedir.

Aslında belgelerdeki dostluk ve düşmanlıkların diplomasi çevrelerince bilinmeyecek çok gizli belge niteliği şu an için bulunmamakla birlikte , çok gizli belge niteliği olan belgeler de varsa bunların yayınlanmaması için ABD bütün gücünü kullanacaktır. Öyle sanıyorum ki Wikileaks ‘ de çok gizli olabilecek belgeleri , şayet danışıklı dövüş değilse en azından kendi güvenliğinin garantisi olarak elinin altında hazır bulunduracaktır.

Bence işin ilginç yanı sokaktaki vatandaş için dedikodu malzemesi olacak diplomatik bilgi ve belgelerin sıradan vatandaşların da bilgisine sunulmuş olmasıdır. Artık diplomasinin de global ekonominin işleyişine ayak uydurmak zorunda kalacağını, ulusal olmaktan çok uluslararası konuma geleceğini söylersek yanılmış olmayız. Yani uluslararası diplomasi de, ekonomi gibi sıradan vatandaşın ilgi alanını girecektir.

Türkiye açısından ise Wikileaks belgeleri , kamu oyunca bilinen iddiaların çoğunlukla tekrarı ve bir açıdan da ifşası olduğunu söyleyebiliriz.

 
Toplam blog
: 68
: 2793
Kayıt tarihi
: 31.01.09
 
 

Emekli uzman öğretmenim. Ege Üniversitesi Beden Eğitimi Bölümü ve A.Ü. Siyasal Bilgiler Fakültesi..