Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

24 Nisan '08

 
Kategori
Felsefe
 

Siberuzay Metafiziği

Yazının tam başlığı: "Siberuzay-Metafizik Metafiziği ve/ya Metafizik Poliyalektiği".

Elimizde siberuzaysal metafizik örnekler var:

Burada ele alacağımız örnekler bilimkurgu örneklerden:

William Gibson’un ‘Neuromancer’ında 1. Yapay Zeka ile 2. Yapay Zeka birbirini öldürmek ister ama sonunda sentezlenirler ama isteyerek ve bilerek değil, yine de biri öbürüne karşı dominanttır. Bu birleşik yapay zeka kategorisi, kendine uzayda bir yıldız-zeka bulur ama bu kategori ‘Sprawl Üçlemesi’ sonunda bile, tanımı boş küme kalır. Burada yapay zekalar cinsiyetsizdir.

Mamoru Oshii ‘Ghost in the Shell’inde bir yapay zeka, bir siborg zeka ile sentezlenir ama bunu siborg zeka istiyor değildir, yapay zeka onun gövdesini ele almak için yazılımına egemenlik kurmak ister. Burada siborg yazılımı dominant kalır. Burada siborg robokop, bir kadındır ve rakibi / düşmanı / karşıtı / antitezi, bir erkek olarak suret edilir.

Şerh: Metafizikte cinsiyet olup olamayacağı yerine, somut fizik dünyadaki insanda erkeğin ve dişinin birbirinin bir çeşit metafiziği olduğunu, çünkü ikisinin bağının ancak metafizik düzlemde kurulabildiğini imlemek yeterli olsun. Bunun, fizikten metafiziğe ayrıca aktarılması gerektiği gibi, bir argümantasyon / uslamlama eksiğimiz var.

Öncelikle, yazılımın donanımın metafiziği olup olmadığı, henüz paradigmatik kılınmadı, hatta ondan önce söylem düzlemi kurulmadı. Bunu söylemiş olalım.

Ancak, bir yazılımın diğer bir yazılımın metafiziği olması, ‘henüz tanımsız ama sanal sayı i gibi novum bir tanım’ olabilir.

Bir yazılımı fizik saymak mümkündür, çünkü onun da fizik uzay gibi gayet belirgin ve somut nitelikleri vardır. Dolayısıyla, o öğelerin birli, ikili, ... n’li kümelerinin değillemesi, o yazılım kategorisinin metafizik kategorilerini ve altkategorilerini tanımlayabilir.

Burada diyalektik işletilir ve tıpkı fizikteki gibi, birinden diğerine doğru, karşıt öğeler tanımlanır.

Ancak, elimizde iki bildiğimiz siberuzay var: Bir: bildiğimiz somut internet, iki: bildiğimiz romandaki soyut siberuzay. Bunlar birbirinin karşıtı ve dolasıyıyla fizik-metafizik karşıtı toplamı gibi bir durumda olabilirler. Örneğin, 20 yıllık somut internette para egemen değildi şimdi öyle, ‘Nueormancer’ın siberuzayında herşeye baştan para egemen, yani bilgi, yani güç ve iktidar.

Buna:

“Bir: Gelecekbilimde Flechtheim-Jouvenil bilim-sanat karşıtlığını,

İki: Asimov’un psiko-tarihi ile Flechtheim’ın gelecekbiliminin karşıtlığını,

Üç: Asimov-Jouvenil karşıtlığını,

Dört: Asimov’da altkümeler olarak; Trantor’ist telepatçı x Seldon’ist bilimci karşıtlığını, Gaia x diğerleri karşıtlığını, Robot Daniel x diğerleri karşıtlığını, Katır x diğerleri karşıtlığını, en son da Samanyolu x Andromeda gökadaları karşıtlığını, ”

... ekleyelim.

Artık, elimizde tam sayılı ve küsuratlı kategorilerden oluşan bir poliyalektik var demektir.

 
Toplam blog
: 2216
: 514
Kayıt tarihi
: 16.08.06
 
 

Serbest yazarım. 1960 doğumluyum. BÜ İşletme mezunuyum. ..