Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Ekim '14

 
Kategori
Sinema
 

Sıcacık bir Karadeniz filmi: Tepenin Uşakları

 
Yönetmeni Trabzon'da doktor... Oyuncular ise filmin çekildiği Çiçeklidüz Köyü’nün birbirinden sevimli, al yanaklı, güler yüzlü sakinleri...
 
Sadece 400 bin TL bütçe ile çekilmiş filmde replik yok, bol doğaçlama ve kahkaha var. Sinema aşkı ile yanıp tutuşan İsmet Eraydın önderliğinde bugün vizyona giren “Tepenin Uşakları 1980” filmi "herkese gerçek bir Karadeniz hikayesi izletmek istiyoruz" u amaç edinmiş.
 
Çekimleri Akçaabat’ın Çiçeklidüz Köyü’nde yapılan ve tamamı amatör oyunculardan oluşan “Tepenin Uşakları 1980” filminin galası da filmin kendisi gibi eğlenceli görüntülere neden oldu. Forum AVM Cinemaximum Sinemaları’nda gerçekleşen galaya basın mensuplarının ilgisi dikkat çekiciydi. Oldukça kalabalık bir gala gecesi yaşayan ekip, horonlarla, Karadeniz türküleriyle muhteşem bir geceye imza attılar. Galaya başta Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Muhammet Balta, Trabzon Belediye Başkanı Dr.Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, İl Emniyet Müdürü Ertan Yavaş, İl Kültür ve Turizm Müdürü İsmail Kansız, Akçaabat Kaymakamı Abdul Rauf Ulusoy, Akçaabat Belediye Başkanı Şefik Türkmen ve çok sayıda davetlinin yanı sıra, sponsor firmaların yöneticileri, ulusal ve yerel basın temsilcileri katıldı.
 
Dr.İsmet Eraydın’ın yazıp yönettiği, Altuğ Küçük’ün görüntü yönetmenliğini yaptığı filmde başrolleri Samet Karahasanoğlu, Ayşe Öztürk, Koral Koç, Selahattin Çakır, Özgür Saral, Adem Eraydın ve Vahide Eraydın paylaşıyor. Bugün 61 kopya ile vizyona giren Tepenin Uşakları 1980'de Türkiye’de ilk kez Karadeniz şivesi daha iyi anlaşılsın diye Türkçe alt yazı kullanıldı.
 
Tepede parlayan yıldız!
 
Filmin başrol oyuncularından Samet Karahasanoğlu henüz 18 yaşında. Trabzon'da yaşayan Samet'ten oyunculuk adına ne varsa en iyisini seyrediyorsunuz. Amatör bir tiyatro geçmişi olan oyuncu, filmdeki komedi ve dram yüklü sahnelerin altından başarıyla kalkıyor. Alkışları sonuna kadar hak eden Samet Karahasanoğlu, devleşen performansı ile izleyicilerden "geleceğin aranır oyuncularından biri olacak" cümlesini kapıverdi.
 
Komedi ve dram bir arada!
 
Trabzon’un Çiçeklidüz Köyü’nde, 12 Eylül 1980 darbesinin yaklaştığı bir dönemde yaşanan olayları anlatan filmin konusu ise şöyle:
 
“Filmin baş karakteri genç Hikmet’in babası Almanya'da çalışmaktadır. Kışın okuluna devam edip yaz aylarında çobanlık yapmakta olan Hikmet'in en büyük hayallerinden biri eğitimini tamamlayıp, doktor olabilmektir. Ne var ki hem okuyup hem çalışmak çok olay değildir. Hele bir de köyün en zengin ailesinin kızı Züleyha'ya duyduğu aşk eklenince işler iyice zorlaşmaktadır. Yıllardır içinde sakladığı bu aşkı, arkadaşlarından aldığı telkinlerle Züleyha'ya anlatmaya karar veren Hikmet'in karşısında Züleyha'nın babası, Sabri Ağa gibi zorlu bir engel bulunmaktadır. Sabri Ağa'nın kızı için başka planları vardır. Öte yandan çevre köylerin birleşip üzerinde maç yaptıkları 'tepe' de en büyük takıntılarından biridir ve bu tepe üzerinden köylülere karşı adeta bir savaş açmıştır.”
 
Kısa filmden uzun metraja…
 
Galada filmin senaristi ve yönetmeni Dr.İsmet Eraydın çok küçük bütçeyle çektikleri Tepenin Uşakları 1980 hakkında şu açıklamaları yaptı:
 
“Bu filme başlarken amacımız kısa film yapmaktı. Ama ilk çekimlerin görüntüleri sosyal medyada o kadar büyük ilgi gördü ki bizi uzun metraj çekmek için heyecan duymaya başladık ve çektik.
 
İstanbul’a dağıtımcı firmaya gittiğimizde bize "Ünlü oyuncunuz var mı?" dediler. Ben de "Şöhretimiz yok ama hiçbir yerde bulamayacağınız 86 tane Karadenizli oyuncum var" dedim. Bu güne kadar yapılan film ve dizilerde çok kötü şiveler kullanıldı ve Karadeniz insanı yanlış tanıtıldı. Birazdan izleyeceğiniz filmde 86 orijinal Karadeniz insanını izleyeceksiniz. Bir Karadeniz filmi çekmeye çalıştım. Keşke başkaları benden önce çekseydi de küfürsüz bir komedi filmi izleseydik . Karadeniz insanı yanlış anlatılmasaydı da bende bu filmi çekmeseydim.Türkçe filme ilk kez bir Türkçe alt yazı koyduk. Bu da bir ilk olacak. Karadeniz şivesi daha iyi anlaşılsın diye bunu yaptık. Ayrıca filmdeki İngilizce konuşma sahneleri de Karadeniz şivesine çeviren alt yazı koyduk. Bu filmi çekerken kamerayı kime çevirdiysek oyuncu çıktı. Tepenin Uşakları bizim ilk filmimiz. Hatalarım, eksiklerim olabilir." diye konuştu.
 
Karadeniz filmlerine yeni bir soluk getiren bu sıcacık filmi kaçırmayın!
 
 
Toplam blog
: 48
: 160
Kayıt tarihi
: 25.10.14
 
 

Tiyatro, Müzik, Plastik Sanatlar, Sinema sever, Gezip, görmek anlatmak, fotoğraflamak ister, Şehi..