Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

08 Ocak '07

 
Kategori
Doğal Hayat / Çevre
 

Sıcak bir kış(!)

Sıcak bir kış(!)
 

Son zamanlarda çevrenizdeki en önemli değişikliklerden birinin farkında mısınız? Sabah kalkıyor, pencereyi açıyorsunuz, bir de görüyorsunuz ki yağmur yağmıyor. Dışarı çıkarken şemsiyeye ihtiyaç duymuyorsunuz, kalın kazaklar ya da kalın çoraplar giymiyorsunuz belki de. Kar söylentisi bir ara gündemi meşgul ettiyse de sadece söylenti olarak kaldı. Bazı günler öğlen saatlerinde adeta yaz günlerindeki gibi güneş parlıyor, yaz kadar sıcak olmasa da. Geçen yıl ocak ayında karlarla boğuştuğumuz günleri düşündükçe, bu ay yağmura bile rastlamayışımız hiç de alışılmış bir durum değil aslında.

Ana haber bültenleri bu konuyu ekranlarına taşıyarak, ilginç bazı noktalara dikkat çektiler. Kış ayında havaların güzel olması, kendimi de dahil ederek, birçoğumuzu sevindirse de, aslında gözle görülür bu hava değişikliği bazı tehlike çanlarını hareket geçiriyor. Öncelikle görmezlikten gelemeyeceğimiz nokta, doğanın dengesindeki bozulma ve bu bozulmanın yarattığı negatif etkilerdir. Yağış miktarındaki azalmalar, barajların yeterli miktarda suyla dolmamasına yol açmaktadır ki bu, su sıkıntısı yaşamak anlamına gelmektedir. Bu yıl barajlardaki su seviyelerinin geçen yıla göre azımsanmayacak oranda düştüğü gözlenmiştir.

Doğada bulunan hayvanlar, hava değişikliğinden etkilenmekte, mevsimleri kaydıran hava değişikliği, soğuk hava şartlarında yaşamaya alışkın canlıların yaşam dengesini alt üst etmektedir.

Hava tahminlerine göre, Ocak ayı sonuna kadar havalarda büyük bir değişiklik olmayacak hatta ocağın son günlerinde sıcaklık mevsim mormalleri üzerinde seyredecek. Belirtildiğine göre, bugün ülkenin hiçbir yerine yağmur yağmamış! Neredeyse ilkbahar havası yaşıyoruz, ancak yağışsız bir ilkbahar. Havalardaki bu değişim, ‘küresel ısınma’nın sonuçlarından sadece bir tanesi...Belki kış günlerinde tanık olduğumuz bu sıcaklıklar hepimizin içini ısıtıyor ancak güney ülkelerde yaşayan insanlar için yıllar sonra aynı şeyi söylemek zor olabilir. Güney ülkelerdeki insanlar, küresel ısınmanın etkilerini kuzey ülkelerine oranla daha fazla hissedecek. İnsan yaşamının bile tehlikeye girebileceğinden bahsedilmesi durumun ciddiyetini gösteriyor sanıyorum.

Çetin kış şartlarında, sürekli yağmurlar ve dondurucu soğukla yaşamak, okula ya da işe gitmek, soğukta yürümek, bir yerlere yetişmek, kötü hava yüzünden arapsaçına dönen trafikte boğuşmak elbette hiç kolay değil. Ancak, doğanın dengesi bozulduğunda ödememiz gereken bedeller çok daha ağır olabilir. Dileyelim doğa "doğallığından" bu kadar uzaklaşmasın...

 
Toplam blog
: 7
: 687
Kayıt tarihi
: 27.12.06
 
 

Karadenizin en güzel şehirlerinden birinde, Samsun'da doğdum. Üniversiteyi İstanbul'da okudum. Kısa ..