Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

19 Haziran '07

 
Kategori
Yemek - Mutfak
Okunma Sayısı
1257
 

Sıcak gözlemelerin sırrı

Sıcak gözlemelerin sırrı
 

Yıllar önce Adana'dan Antalya'ya arabamızla yolculuk yapıyoruz, ben ve ailem. Antalya'ya giden eğri büğrü daracık yollarda bir o yana bir bu yana sallanıyoruz. O kadar çok sallanıyoruz ki adeta arabanın içinde spor yapıyoruz. Bu yüzden de acıkıyoruz:)

Kendi arabanızla yolculuk yapıyorsanız, yol üstünde durup haşlanmış mısır, taze çekirdek, dalından yeni kopmuş kiraz alabilirsiniz. O yeni tatları yaşayacağımı düşünmek bile beni heyecanlandırır.

Sağa sola sallanmaktan bıkıp acıktığımızda yol üstünde bir gözlemeci kadından aldığımız gözlemeyi unutamam. İncecik taze yufkanın içinde, ısırıldığında damağımda yoğun peynir ve maydanoz tadı kalmıştı o gün.

Antalya'dan döndükten sonra evde başarısız bir gözleme deneyimim oldu ve büyüklerime danışmam gerektiğini anladım. Şu an 93 yaşındaki anneannemin bir arkadaşına danıştım. O da yine aynı yaşlarda akça pakça bir kadındı, ismini hatırlayamamak beni utandırdı şimdi. En beğenilen yemeği gözlemeymiş.

''Gözlemeyi gözleme yapan sadece peynir ve maydanoz sanırlar''dedi. Hafiften öne eğilip fısıldadı ''Yavrum, inek sütünü kaynattığımda kaynamış sütün üstünde biriken kaymağı hep alır saklarım, gözlemeyi gözleme yapan, beni de gözleme ustası yapan budur'' Gülümsedi.

Meğer o zamanlar hazır süt olmadığı için şu an marketlerden aldığımız hazır kaymak yerine, sütten çıkardığı kaymakları biriktirirmiş haftalarca. Gözlerinde gururlu bir gülümseme vardı. O usta ben kalfaydım artık. O günden beri gözlemelerimi kaymak da katarım. Gözleme kaymaksız olmaz, sadece peynir maydanozla gözleme yapılmaz.

Bugün annemler Bulgaristan'dan bir düğünden dönüyorlar, annem telefonda bana düğün ekmeklerinin, böreklerinin muhteşem olduğunu anlatıyordu biraz önce. Ondan aldığım ilhamla gözleme ve kabaklı börek yaptım.

Yol yorgunlarının mideleri bayram edecek birazdan :)

Önerilerine Ekle Beğendiğiniz blogları önerin, herkes okusun.

 
Tıklayın, siz de blog yazarı olun! Aklınızdan geçenleri paylaşın!
 
 

annemde babamla Bulgaristandan kaçak gelmişler 1954 lerde işte annemin meşhur kırma böreğide taa o zamanlardan Bulgaristan Türklerinin yaptığı meşhur börek hele sıcakken, nefis bizm evin sokağında ki tüm esnaf temiştie böreğini annemin, hatta pazar günü evin önünde pazar kurulur birçok pazarcı esnafıda yemiştir.. tarifinide blog olarka yazmıştım.. Yemek yapmak bir sanat bence.. galerinizdeki 15 adet resimde nefis gözüküyor..kendine iyi bak en derin sevgi ve saygılarımla..

Mehmet EREN 
 05.08.2007 18:32
Cevap :
börekler, gözlemeler... çoğu kişi reddedemez, bir evde ne kadar çok börek yapılırsa o evdeki şişman sayısı artar:) sevgiler  05.08.2007 18:53
 

neden çok beyenilen tadlara en çok ''kaymak gibi'' benzetmesini kullanırız. sokak sütçüsünden alacağınız sütü kaynama başladıktan sonra enaz 20- 25 dakika daha kaynatınız. bu sürede ateş kısık olmalı,aksi halde yanmış kokulu olur süt. üzerine az miktarda eritilmiş tereyağı gezdiriniz.soğuduktan sonra budolabına koyunuz ,ertesi gün gerçek süt kaymağınız hazırdır.dikkatlice tabaka halinde bir kaba alınız.(süt yerine hiçbir değeri olmayan pastörize ''süt suyu'' satan pastörize sütçülerin olumsuz propağandalarını ciddiye almayın) kaymağınızı sonsuz tatlılarda ve her şeyde kullanabilirsiniz. kaymağınızı elde çok ince açılmış yufka arasına koyup gözleme gibi -teflon tavada- pişirireniz ,üzerine pudra şeker ve bol tarçın serperseniz buna KATMER denir.... tadına doyum olmaz... hoşca kalın...

yüksel ferah 
 24.06.2007 14:30
Cevap :
önerilerin için teşekkürler.evde denicem. :)  25.06.2007 11:11
 

biliyor musun özellikle keçi sütünden yapılan kaymakla gözleme o kadar lezzetli oluyor ki yemeni tavsiye ederim. ben göller yöresinde yaşıyorum ve bizim keçilerimiz vardı babaannem bana yapardı keçi sütü kaymağı, çökelek ve değişik otlar vardı tadı hala damağımda. bunları terrar hatırlattığınız için teşşekkür ederim. sevgilerimle:)

samir 
 24.06.2007 11:29
Cevap :
kesinlikle çok haklısın ,bir yemeği yaparken insan kendini sınırlandırmamalı,keçi sütünden yapılan kaymak muhteşem fikir teşekkürler  25.06.2007 10:25
 

O nefis gözlemelerin sırrı kaymak demek...Bu hiç aklıma gelmemişti doğrusu.Çok teşekkürler.Demek ki; bundan sonra gözlemeye kaymak da ilave ediyoruz. Yeni küçük sırların devamını bekliyoruz :))) Sevgilerimle...

Fulya 
 20.06.2007 8:23
Cevap :
evet süt kaymağının inanılmaz güzel bir tadı var dimi. yüksek tansiyon sorunu olanlara önermiyorlar arada sırada yemenin ne zararı var allaşkına:) teşekkür ederim:)  20.06.2007 10:50
 
Facebook hesabınızla yorum yapın, daha çabuk onaylansın!
Toplam blog
: 5
Toplam yorum
: 33
Toplam mesaj
: 10
Ort. okunma sayısı
: 13635
Kayıt tarihi
: 15.06.07
 
 

Yemek yapmayı ve yemeyi seviyorum. Yemek kültürü ve yöresel yemekler ilgi alanıma giriyor. Bunları s..

 
 
Yazarı paylaş
  • Tümünü göster