Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

23 Nisan '07

 
Kategori
Kitap
 

Sıcak Külleri Kaldı-Oya Baydar

Sıcak Külleri Kaldı-Oya Baydar
 

'Herkes ölmek için kendi toprağına dönmek ister'

Bir süredir ara verdiğim kitaplara geri dönüyorum. 5 adet kitap blogu yazdım ve okunma sayısı oldukça sevindirici. Kim demiş insanlarımız kitap sevmiyor, okumuyorlar diye? Yeter ki kitap olsun. Ben çok satan kitapları okumayı tercih etmiyorum. Nedeni ise medyada kitapla ilgili olumlu veya olumsuz eleştiriler sunuluyor. Bu da okuyucuyu etkileye biliyor. Rastgele kitapları seçiyorum.

Okuduğum tarih:1 Kasım-8 Kasım 2001
Can Yayınları-6. Basım-(1. Baskı 2000)
Orhan Kemal Roman Ödülü

Ajandama bıraktığım not:
Kitabı beğendim. İçiçe geçmiş olaylar yumağı. Ankara-Paris-Moskova-İstanbul. Hüzünlü ve ders alınması gereken bir çok olay var kitapta. Yakın tarihin sıcak yıllarının gerçek olayları, konular henüz taze iken tarih olmadan anlatılıyor. Okunması gereken bir kitap.

Alıntılar:

"Siz güvensizlik duymaya başlamışsanız, birileri de artık size güvenmiyor demektir."(s.60)

"Temizleyebilmek için kirleneceksin. Düzenin korunması, toplumun temizlenmesi için birilerinin kirli işler yapması gerekiyor."(s.109)

"Çivi çiviyi sökse de sökülen çivinin izi kalır."(s.167)

"Kaybedebileceğiniz tek şey zincirleriniz olunca, zincirlerinizi bile kaybetmekten korkarsınız."(s.181)

"Sadece yüreğimizle görürüz. Gerçek öz gözlere görünmez."(s.285)

"Biri aşkda veya inançta soru sormaya başladı mı büyü bozulur. Dindar soru sormaz; aşık da, kör militan da öyledir."(s.330)

"Yükseğe bakmak insanda ezilme duygusu yaratır."(s.409)

OYA BAYDAR:

1940 İstanbul doğumlu.İstanbul Üniversitesi Sosyoloji Bölümü-Ankara Hacettepe Üniversitesi asistanı-Gazetecilik yapıyor.

Ve kitabevinin kitapla ilgili notu:

Sıcak Külleri Kaldı, `siyasal roman' tartışmalarının orta yerine düşen ve noktayı koyan bir roman. Polisiye roman sürükleyiciliğinde, belgesel ilginçliğinde, şiir tadında, gerçek bir roman. Dünyanın ve Türkiye'nin son kırk yılının fonunda; İstanbul'dan Moskova'ya, Paris'ten Ankara'ya, Anadolu'dan dünyaya açılan bir coğrafyada; elçilik rezidanslarından işkence odalarına, morglardan eski bahçelere, üzüm bağlarına, üniversitelerden fabrikalara, gecekondulardan konaklara, yalılara uzanan bir ortamda; devletin üst kademelerinden, siyasetçilerden, diplomatlardan, sermaye kesiminden, gizli servislerden, işçilerden, sendikacılardan, örgüt liderlerinden, gazetecilerden, militan gençlerden kahramanlarıyla Oya Baydar, bu çok boyutlu romanında tutkuyu, aşkı, gücü ve güçsüzlüğü, devleti ve iktidarı tartışıyor. Yakın tarihimizin en sıcak yıllarının ekseninde, gerçek olayları, yaşanmış acıları, kayıpları, daha belleklerde tazeyken, izleri silinmemişken, derine inerek, ustalıklı anlatımıyla kurgusuna katıyor, paylaşıyor. Sıcak Külleri Kaldı, kırk yılın yangınlarının, sevgilerde, dostluklarda, aşklarda, tutkularda, inançlarda, devrimlerde tutuşturduğu ateşlerin arta kalan sıcak küllerinin romanı. `Siyasal', ama `Roman'.

 
Toplam blog
: 480
: 2046
Kayıt tarihi
: 27.03.07
 
 

Üstkimliği ile insan, altkimliği yeterince kalabalık birisi; Eş, anne, öğretmen emeklisi. Doğa, H..