Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Eylül '06

 
Kategori
Sosyoloji
 

Sıcak para " yan gelip yatan para " mıdır?

Sıcak para " yan gelip yatan para " mıdır?
 

Bazı durumlarda evet. Ekonomi yüksek enflasyonda sörf yaparsa.. Evet.

Eğer yönetilemez ise krizlere sebep olur.

Sıcak para bugünlerde mutlu anlarına ulaşmış görünmekte. Bu mutluluğunu yüksek faizden alır. Bu para elini kolunu oynatmaz. Yorulmaz. Halkı zenginleştirmek için Türkiye ekonomisine girmemiştir. Bana göre tembeldir. Ancak, kendisine göre çalışkandır.

1988'in 2. yarısından itibaren rahmetli Özal dönemi politikaları sonucu ekonomiye dadandırılmıştır. Aslında sıcak para ekonomide borçlanmayı alışkanlık haline gelmesini de sağlamıştır bir bakıma.. 1994'te yönetilemediği için ilk krize sebep olmuştur. 1999, 2001 ve 2006'nın bahar aylarında "ben buradayım" deyip, kendini defalarca hatırlatmıştır; hatırlatmaktadır da..

En sevdiği ortamlar siyasal istikrarsızlık, toplumda güven bunalımı ve kaostur. Bu durumlarda adeta zevkten çıldırır. Aynı zamanda yüksek enflasyonlu günlerdir bu günler.. Yönetilmediği için Türkiye'nin geleceğindeki 10 yılını çalmıştır.

Sıkılıpta turistik seyahata çıktığı zaman, hangi ülkede ise; o ülkenin insanları fakirler, mutsuz olurlar.!

O halde sıcak parayı kovalım mı?

Hayır, hayır!..

Halk kriz dönemlerinde ekonomiyi de, dolayısı ile ülkeyi de yönetemeyenleri kovar!

İktidarlar kısa süre yönetimlerde kalıp kendilerini iş yapıyor göstermek için, sıcak parayı iç piyasanın tüketime yönelik canlanmasında tercih ederler. Etmelidirler de.. Ancak ne zamana kadar?

Dış satımı artıracak mekanizmalara önem verene kadar; verilmez ise, ekonomide CİB dengesi (Cari işlemler bilançosu ) bozulmaya başlar. Kısaca; ihracat ile ithalat arasındaki uçurumdur bu.

Şirin turistik beldemiz Datça yolundan daha tehlikeli hale gelebilir. Ben bu yollarda arabanın direksiyonunu eşime veririm. Korkumdan değil.. Datça yollarının o muhteşem vahşi güzelliğini seyretmek ve fotoğraflarını çekmek için..

Sakin bir ortamda Milliyet'in ekonomistlerini okurken ekonomideki cari dengeye çok dikkat ederim. Bir de AKP'nin bu soruna yaklaşan ekonomi politikalarına.. İktidar ekonominin direksiyonunu kime vermiştir diye bir sorum yoktur! Sıcak paranın sevdiği ortamları hatırlatmasından çekinirim.. Acaba o ortamları da yaratır mı diye de düşünürüm!.. Sadece düşünürüm!

Geldiğimiz noktada; sıcak para yan gelip yatan para mıdır?

İpucu veriyorum: x=y formülünü deneyebilirsiniz.

 
Toplam blog
: 41
: 1238
Kayıt tarihi
: 08.09.06
 
 

Tarihi kent Niğde'de doğdum. Ankara Üniversitesi S.B.F Basın Yayın Yüksek Okulundan mezun oldum. Ara..