Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

19 Eylül '06

 
Kategori
Ramazan Eğlenceleri
 

Sıcak pide, güllaç, ortaoyunu... İşte geldi ramazan

Sıcak pide, güllaç, ortaoyunu... İşte geldi ramazan
 

Vaktinden önce sipariş edilen sıcacık, el yakan, susamlı pideler, sütlü tatlıların gülü güllaç, bereket getirdiğine inanılan zeytin ve hurma, el yakan fiyatıyla her zaman tartışma konusu olan pastırma, top atıldı herkes masaya sesleriyle açılan oruçlar.

Fiyatlar iki katına çıktı, durumu iyi olmayanlar için yine iftar çadırları kurulacak, Oruç Baba türbesi ziyaretçilerini bekliyor,trafik ve yol çalışmaları yine bitmedi derken Ramazan'ın başlamasına altı guün kaldı. Ramazan deyince önce pide gelir aklıma. İftar saati yaklaşırken fırına giderek sıraya girdiğim, o gün oruçsam sıra yaklaştıkça mis gibi kokuların, ''saat kaç oldu ? ''dedirten dakika hesaplarıyla.

Top atılmasına bir iki dakika kala pencere önünde bekleyip, top ezan sesiyle ''okundu'' diyerek masaya doğru koştuğum, babaannemin, büyüklerin olduğu ramazan sofralarını, ''bizim zamanımızda '' diye başlayan sohbetlerde hikaye dinler gibi mest oluşumu keyifle hatırlıyorum. İftarda kalabalık olunduğu için çok eğlenceli gelen yemekler, kapıya gelenlere sıcak pide ile verilen bir kase çorba, zeytin, salata, diğer yemekler, ne güzeldi çocukluğumdaki ramazanlar...

Nurhan Damcıoglu'nun kabarık elbiselerı, '' yangın var, yangın var, ben yanıyorum. Yetişin a dostlar tutuşuyorum'' diye başlayan meşhur kantosu, ismini çok duymaktan dolayı tanıdık sandığım, sonradan okuyarak hakkında daha detaylı bilgi sahibi olduğum İsmaıl Dümbüllü ve ortaoyunu, sürekli kavga halınde olan hacıvat- karagoz oyunları yok artık sımdıkı ramazanlarda.

Zorlasan hayat sartları, ıftar cadırlarında bır tas sıcak corba ıcebılmek için yapılan sıra tartısmaları, kavgalar, durumu ıyı olmayanların evlerıne gıderek yapılan gostermelık ıftar mısafırlıklerı, yardımlar, copten buldugu ekmek, yemek artıklarıyla karnını doyurmaya calısanla, luks otellerde ıftar bekleyen ınsanlar var.

Hacıvat- karagoz'un oyun ıcındekı dıdısmelerı, sonunda tatlıya baglanan kavgaları sureklılık kazandı gunumuzde ve sonunda da mutlaka en az bır kısı oluyor. Eski ramazanlar yok artık.

Sağlıkla, keyıfle, saygıyla, oruc kavgalarının olmadıgı, zenginin fakirin onurunu kırmadan yardımda bulundugu, buyuklerın, kımsesızlerın, yaslıların, cocukların unutulmadıgı, keyıflı sohbetlerın yasandıgı bır ramazan dılıyorum herkese...

 
Toplam blog
: 126
: 2338
Kayıt tarihi
: 01.08.06
 
 

Kompozisyon derslerini biraz daha fazla önemsediğim, uzun cümleler kurmaya başladığımdan bu yana sev..