Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Şubat '07

 
Kategori
Ben Bildiriyorum
 

Şiddet, terör ve Homo Sapiens

Şiddet, terör ve Homo Sapiens
 

"Sevginin ve Şiddetin Kaynağı " adlı kitabında Erich FROMM " Yaratamayan bir insan yoketmek ister." diyerek Homo Sapiens' i tanımlar. Albert Camus Caligula'ya şunları söyletirken, bu fikri dile getirmiştir: " Yaşıyorum, öldürüyorum, yoketmenin insanı kendinden geçiren gücünü yaşıyorum."

Yoketmek güçlerini olumlu yönde ortaya çıkarma yetisi eksik kimselerin kullandığı bir arzudur. Yaratmaksa güçsüz insanda varolmayan bir takım nitelikler gerektirir.

Şiddet ve Saldırganlığın korkuyla birebir ilişkisinin, yaşamda varolan mevcut bütünlüğü kavrayamamaktan ötürü kendimizi eksik hissetmekten, kendimize duyduğumuz güvensizlikten kaynaklandığının farkında mıyız acaba ?

Korku tüm olumsuz duygular gibi yaşam enerjisini bloke ederek insanı ruhuna yabancılaştıran bir duygu. Terör, korku yaratmak demek !

Korku belki ilkel zamanlarda acımasız (? ) bir doğada, vahşi hayvanlardan korunmak için içgüdüsel bir dürtü olarak gelişmiştir. Olabilir. Ama Homo- Sapiens'in vahşeti öyle dehşetengiz ki doğadaki hayvanları gözetleyerek gelişmiş olamaz diyorum. En vahşi hayvan bile eğlence için değil aç kaldığı için öldürür. İnsan öyle değil ki durduk yerde şiddetten zevk alır oldu.

Biz yetişkin çocukların başlıca eğlencesi televizyonda şiddet dolu, kanlı filmler seyretmek. Bilgisayar başında oynanan oyunların en revaç görenleri imha etmek, can almak.

Demek istiyorum ki bugün hissettiğimiz korku kendi doğamızda varolmayan benliğimize yabancı olan bir korku.

Gerçekte insanın doğası korku değil , huzur ve mutluluk olmalı!

Bu gün hissettiğimiz bize şeytanın yani egonun öğrettiği bir korku!

Ne yazık ki ortalıkta yeniçağ öğretisinden geçilmemesine rağmen, yine de ruhumuzun saf bilgisine hala açık değiliz.

Homo- sapiens dünyaya hükmetmeye, herşeyi kontrolü altına almaya, iktidar sahibi olmaya çalıştıkça daha nevrotik bir yapı geliştirdi Terör estirenlerin büyük çoğunluğu da nevrotik yapıda kişilerden oluşuyor.
Uzmanlara göre nevrotik kişilik yapısı genelde şu belirtileri gösterir :

1- Mutsuz, hayatla problemleri olan kişilerdir.
2- Kaygı düzeyleri yüksektir, yetersizlik duygusu taşırlar.
3- Yakın duygusal ilişkiler kurmakta zorlanırlar.
4- Kendilerini merkeze alır, diğer insanlarla yeterince ilgilenemez onlara birşey veremezler.
5- Kendilerini yeterli hissettirecek, güvenilecek güçlü bir eş arayışı içindedirler.
6- Çocukluklarında sevgi ihtiyaçları yeterince doyurulmamış kişilerdir. Bu cinsel tutkulara ya da düşmanca duygulara dönüşebilir.
7- Dış dünyayı düşmanca ve tehditkar algılayabilirler.

Yeterince tanıdık geliyor mu?

Hayatımızı korkular- ve böylelikle terör yönetiyor. Bu korkular yüzünden Kozmik Zeka'dan yararlanamıyor ve arzuladıklarımızı gerçekleştirmek yolunda engellerle karşılaşıyoruz.

 
Toplam blog
: 103
: 2248
Kayıt tarihi
: 26.07.06
 
 

 Hacettepe Üniversitesi'nde Psikoloji okudu. İ.Ü. Gazetecilik mezunudur. Öğrencilik yıllarında İn..