Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Şubat '11

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

Şiddete uğrayan çocuk

Şiddete uğrayan çocuk
 

Moraran senin gözün, onun değil...


Bizde, en sıradan olayların başında gelir çocuğun şiddete uğraması. Evde anne, baba, abi, abladan; okulda öğretmenden; işyerinde ya ustadan ya kalfadan; askerde komutanından dayak yer çocuk. Sanki Allah'ın emriymiş gibi. Canı isteyen istemeyen, hakkı olan olmayan dilediğince fiske vurmayı hak görür kendine. Olan garibim çocuğa olur. Gelen vurur. Giden vurur. 

Sonra hep bir ağızdan soruverirler. " Bu çocuğun derdi ne? Yediği önünde, yemediği arkasında... neden bu kadar hırçın? Neden bu kadar agresif? Neden bu kadar başarısız" diye Hep birlikte, şiddetle yok ettikleri çocuğa yüklenip dururlar. Garibim çocuk da ne bilsin suçluyu. Demek ben kötü bir çocuğum ki bunlar başıma geliyor diye suçlar kendini. 

Sonra o çocuk büyür... Trafiğin canavarı her kavganın aranan pisikopatı, işyerinin sorunlu çalışanı olup çıkıverir. 

Eşine kan kusturup, ana babasına bol bol bela okutur ve ömür boyu "loser" olmaya mahkumdur artık. Nedenini ve niçinini bilmediği bir karmaşa ve kaos denizinde çırpınıp durur biteviye. 

Oysa çağdaş ve uygar bir toplumu ancak sağlıklı yaşamış ve yetişmiş çocuklar kurabilir. Batıyla aramızdaki uçurumlardan belki de en büyüğü bu. Kimse farkında değil. Batı, daha 5. sınıfta çocuğunun geleceğini belirlerken; bizde ve doğulu toplumlarda üniversite bitirmiş çocuk dahi hiçbir şeyin farkında değildir. Onun için varsa yoksa uğradığı maddi ve manevi şiddetin, adı konmamış psikolojik baskıların ezdiği yarım bırakılmış benliği vardır yalnızca. 

O çocuk asker olursa pisikopat komutan, yönetici olursa gadadar bir adam öğütme makinesi, sıradan bir çalışansa ezik, silik, ruhsuz bir birey oluverir. 

Çocuğunu doğduğu günden öleceği güne kadar maddi manevi dayaktan geçiren bir toplum, her sorununu şiddet ve baskıyla, akıl yerine öfkeyle çözmeye çalışır. Tabi ki çözemez. Çünkü yarım yamalak çocuklardan olsa olsa yarım yamalak bir toplum olur. O toplumda ne kendini ne üyelerini adam gibi korur ve yaşatır 

Sonuç: Ey halkım! Çocuğuna attığını düşündüğün her tokat kendi yüzünde patlıyor haberin olsun. Adam yerine konmak, adam gibi yaşamak istiyorsan eğer, işe çocuğunun başını okşayarak başlayabilirsin. 

Bakmayın siz" Kızını dövmeyen dizini döver" saçmalığına. Kızını döven olsa olsa başını döver "Ah ahmak kafam, kırılası ellerim" diye. 

 
Toplam blog
: 1349
: 1777
Kayıt tarihi
: 30.01.11
 
 

İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Halkla İlişkiler veTanıtım, A.Ö.F. Adalet Yüksek Meslek ..